Inlägg från: Mentat |Visa alla inlägg
  • Mentat

    Regeringens el-fiasko

    Friger skrev 2022-09-02 08:19:08 följande:
    90-talets elhandelsmarknad har väldigt lite med dagens kris att göra.

    Du förstår fortfarande inte skillnaden mellan effekt och energi.

    Europa har både effektbrist av dåligt förd energipolitik. Men även en energibrist orsakad av Putin.

    Energibrist kan du bota med hjälp av högre priser. Folk får gå från hus och hem och industrier lägger ner. Då blir S och Mp nöjda.

    Effektbrist är något annat. Behöver inte alls vara kopplad till priset så att folk reagerar med det ryckiga el-nät vi har. Även om det ofta är högre el-priser de perioder när effektbristen kan uppstå.

    Sverige har en effektbrist orsakad av idiotisk energipolitik förd av folk som inte förstår skillnaden mellan effekt och energi.

    Det är ett stort problem när glada amatörer som inte ens begriper det mest grundläggande har för mycket att säga till om i kraftsystemet.
    Den genomsnittlige väljaren har ingen insikt i kraftsystemet. Vi kan ju t.ex. notera att Farmanbar et al ständigt talar om el och energi, aldrig om effekt. Det fungerar säkert utmärkt för att värva röster, åtminstone tills konsekvenserna inte längre går att dölja.
    Fast då kommer man säkert att påstå att ansvaret ligger på någon annan...
  • Mentat
    Bejje skrev 2022-10-07 14:29:14 följande:

    Du får tycka vad du vill, men i mina ögon är det rasism.
    Man tar folket i norr och ger dom förmåner som de i söder inte får, d.v.s. superlåga elpriser.

    Det är rasism även om det inte handlar direkt om ras, men på sätt och vis gör det det eftersom man kan dra parallelen med att vi är ett avlångt land och att vi har Stockholmare, vi har skåningar och vi har norrlänningar.


    Man kanske kan dra det som raser. Hela grejen med rasism är ju att det inte finns några raser och att de som tycker det är rasister.


    Men de som nu tycker det, att t.ex. nån från Irak är av en annan ras än en Svensk,kan också tycka att en från Norrland är av en annan ras än skåningar.


    Så nu står vi där,vi har ett sjukt mycket högre pris i söder än i norr och elbolagen tycker det är helt OK att man delar in folk i norr och söder.


     


    Vad tycker ni? Jag tycker det är rasism, men ni kanske tycker annorlunda?


    Nej, det är inte rasism. Ordet du söker är diskriminering.

    Tanken med elområdena var att det skulle bli mer lönsamt att starta elproduktion i de områden där det behövdes mest el. Att regeringen, läs (mp), skulle agera på ett sådant sätt att väldigt mycket elproduktion lades ner i just dessa områden har inte i sig med elområdena att göra, det är snarare ett utslag av trådens ämne.
  • Mentat
    nihka skrev 2022-10-13 20:17:07 följande:
    Just nu kör det upp elpriset i en månad:

    svenska.yle.fi/a/7-10021747
    Fast vad man säger är ju att elpriset stiger därför att Oikoluoto ännu inte körs kontinuerligt, dvs så länge det körs sänker det elpriset. Det är ju fullkomligt logiskt.
  • Mentat
    nihka skrev 2022-10-14 20:37:21 följande:
    Nej, man säger att elpriset STIGER en månad framåt vilket är då man testkör. Testkörning ger alltså ett DYRARE elpris än att låta bli att köra helt och hållet under den aktuella perioden.
    Ur artikeln: "tredje kärnkraftsreaktorn i Olkiluoto kördes i går ned vilket fick börspriset på el att stiga betydligt", dvs man hade kört den och stoppade den. Stoppet var alltså det som fick elpriset att stiga.
  • Mentat
    nihka skrev 2022-10-15 13:23:17 följande:
    Ur artikeln: "Den test som gjordes på onsdagen hade som mål att kontrollera hur både kraftverket och elnätet reagerar om kraftverket snabbt körs ner från full effekt till noll."

    Det är alltså själva testförfarandet med den ojämna produktionen och tvära kast som får elpriserna att stiga. Det är ju fullkomligt logiskt.
    Ja, men snart nog kommer den att köras kontinuerligt och då kommer elpriserna att sjunka - i Finland åtminstone.
    Ojämn produktion och tvära kast är exakt det som kännetecknar vindkraften. Att priserna då har stigit här är, som du säger, helt logiskt. Ju förr vi kan ändra på den situationen desto bättre!
  • Mentat
    nihka skrev 2022-10-17 22:54:36 följande:
    Jag är inte emot kärnkraft om det var det du trodde, bara hallelujainställningen till den, eller allt annat för den delen. Allt har sina för- och nackdelar. En mix av olika energikällor är vad jag ställer mig bakom.
    Det var ju trevligt, man kunde annars få det intrycket av dina inlägg. Någon "halleluja"-inställning har jag inte direkt upplevt själv utan bara ett konstaterande av att vi behöver kunna styra elproduktionen.

    Då duger inte vindkraft som en bas i elsystemet, det är exakt då vi får kraftiga svängningar med rea på el blåsiga dagar och svindyr el och risk för bortkoppling från elnätet vindstilla dagar. Vindkraft kan vara utomordentlig om den innebär att man då kan elda mindre kol, t.ex. som fallet var i Danmark. I Sverige har vi ju inte haft den sitsen, i alla fall inte sedan kärnkraften byggdes ut.

    Det finns väl ingen som förordar enbart kärnkraft? En mix är utmärkt men grunden för elsystemet måste vara planerbarhet - att vi kan få el när den behövs. Vattenkraften räcker inte på långa vägar. Olja och kol vill vi inte använda av klimatskäl. Kärnkraft är det som återstår.
  • Mentat
    nihka skrev 2022-10-23 13:46:46 följande:
    Nej, det har du nog missuppfattat. Det var under moderaternas styre som Sverige delades upp i elområden, 1 november 2011, men du kanske inte är tillräckligt gammal för att komma ihåg det.

    Danskarna tryckte på och jag tyckte det var en bra plan då när det begav sig, men ingen trodde väl att priserna skulle komma att diffa så mycket som de har gjort det senaste.
    Hela vitsen med elprisområdena var att det skulle stimulera till mer elproduktion i de områden där priserna var som högst. Det ingen förutsåg då var att kommande regering skulle agera för att få massvis av elproduktion nedlagd i just de elprisområden där priset var som högst.

    Det är inte uppdelningen i elprisområden som är problemet utan nedläggningen av kärnkraftverk i söder samtidigt som man inte har byggt nya, moderna, kärnkraftverk där (eller ens någonstans)
  • Mentat
    Padirac skrev 2022-10-23 20:38:01 följande:
    Vem kunde tro att de företag som producerar el skulle investera i nya produktionsanläggningar till minsta möjliga totala kostnad för att sänka priset på varan de säljer   Drömmer

    på 2010-talet var elpriset så lågt att allt utom vind var en förlust för nyinvestering - inte ens normalt underhåll och driftkostnader av kärnkraftsreaktorer kunde räknas hem för de äldre reaktorerna.

    Visst är det så att tillgång påproduktioon och begränsningar i överföringskapacitet påverkar priset på det sätt att det blir skillnader i olika elområden, men...  tar man bort elområdena så sprids marginalpriset från utlandshandeln till hela landet. 

    med tanke på kontinetens beroende av rysk gas och den ryska neddragningen i leveranser samtidigt som europa gick ur den akuta fasen av pandemin flr ett år sedan med stora uppdämda behov av energi för produktion och nu energikrisen i samband med det ryska kriget så kunde inte ett eller två eller fyra kärnkraftverk i södra Sverige påverka marginalpriset i utlandshandeln.

    Det är först med de höjda energipriserna som kärnkraften blir lönsam för investeringar., det är först med energibristen i europa som det uppstår en effektbrist i Sverige som inte marknaden kan hantera med elhandel mellan länderna.

    Elhandeln mellan länderna i Europa har gjort att elpriserna generellt sett kunnat hållas nere då varje land inte behövt bygga dyra elproduktionsanlöggningar som inte kunnat få avsättning på en marknad annat än undantagsvis vis effektbrist.

    Det som var rätt beslut och sparade resurser/investeringar/kostander för 10 år sedan och för 5 år sedan är inte med de ändrade förutsättningar som nu råder nödvändigtvis det som är bäst nu ,men då var det de bästa alternativen.
    Naturligtvis hade fortsatt drift av kärnkraftverken i södra Sverige påverkat priset. Kablarna till Europa har bara en viss kapacitet, allt över den stannar i Sverige oberoende av hur mycket Europa vill ha. Regeringen såg också till att alla planer på Ringhals 5 och 6 lades ner - de kunde annars ha varit under byggnation nu.

    Det grundläggande felet ligger snarare i prismodellen, där kraftproducenterna inte får betalt för planerbarhet. Vindkraft är utomordentligt om den gör att man eldar mindre kol, t.ex. i Danmark, men den duger inte som bas i elförsörjningen. Det visste man både för 5 och 10 år sedan. Vi kan inte bygga elsystemet på en kraftkälla vi inte kan kontrollera, då får man de svängningar vi har idag med billig el när det blåser och svindyr med risk för bortkoppling av elabonnenter när det inte gör det.
  • Mentat
    Padirac skrev 2022-10-23 21:18:29 följande:
    Även om all el som inte säljs 'stannar i Sverige' så sätts priset genom marginalprissättning - så priset som de i andra änden på kablen vill betala är priset de i EO4 får betala - oavsett hur mycket el 'det finns kvar i Sverige'.

    Det finns fler olika problem, och många debattörer i tråden och i sociala medier kan inte förmå sig att skilja på olika problem utan drar fram argument som inte beskriver de problem de drar fram. Så... oavsett hur mycket el det finns kvar i Sverige i EO4 så sätts priset på alla el av marginalkostnaden på elhandelsmarknaden  och för EO4 så handlar det om export/importpriser med kontinenten. I augusti låg kabeln till Polen nere en timme - under den timmen var elpriser i alla Sveriges elområden 7 öre , när kabelen var igång en timme senare var priset i EO4 samma som elpriset i den kontinentala änden av kabeln.
    Ja, eftersom kabeln till Polen inte användes till 100% av sin kapacitet även när dne fungerade igen.
  • Mentat
    KillBill skrev 2023-03-12 18:16:15 följande:
    Vad svamlar du om? Det är precis tvärt om. Det var M som innan valet sa att man skulle sänka elskatten om man fick makten men som i stället  har gjort tvärt om och ökat elskatten! 

    Läs vad Företagarförbundet skriver om saken. Företagarförbundet är inte nådig i sin kritik mot SD och regeringspartierna för deras stora löftessvek.

    www.di.se/pressreleaser/2022/12/17/foretagarforbundet-loftesbrott-fran-alla-styrande-partier-energiskatten-rekordhojs-fran-arsskiftet/
    Regeringen har alltså inte fattat några som helst beslut om att höja skatten. Höjningen beror på en automatisk indexuppräkning pga inflationen.
Svar på tråden Regeringens el-fiasko