Inlägg från: KillBill |Visa alla inlägg
  • KillBill

    Regeringens el-fiasko

    Så allting gick skrev 2023-06-19 07:59:30 följande:
    Man kan ta så här enkelt.

    Tidöpartierna ville checka upp återstart av Ringhals.

    Det menas att det är inte styrelser eller inte ens vattenfall som bestämmer återstart, inte heller om att bygga nytt på Ringhals, det är regeringen som bestämmer vad vi ska ha för elproduktion i landet och ingen annan.

    Det är sossarna och MP som såg till att kärnkraft avvecklades.
    Intressant du misstänker alltså att Den SD-styrda M/KD/L regeringen är på väg att göra sig skyldiga till ministerstyre d.v.s. ett brott mot grundlagen?
    Hellre Arga Andersson än Kassa Kristersson!
  • KillBill

    Helt rätt. Så går det när man luras med el-stöd, bränslepriser och med falukorvar..


    Hellre Arga Andersson än Kassa Kristersson!
  • KillBill
    nattuw skrev 2023-07-01 22:44:15 följande:
    Ja varför kan inte den nya regeringen lösa problemen med elproduktionen på kortare tid än det tog för den förra regeringen att skapa problemet.
    Jag lägger den här. Ebba Busch argumenterar idag på samma sätt som när S ledde regeringen.. 

    Hellre Arga Andersson än Kassa Kristersson!
  • KillBill
    Tom Araya skrev 2023-07-02 12:09:51 följande:
    Vi har påverkat mer själva genom att lägga ner kärnkraft och bli mer beroende av rysk gas.

    Bara under 2019-2022 har det lagts ner 9 kärnkraftverk i Europa med en total effekt på 9300 MW, med ytterligare tre kärnkraftverk planerade för nedläggning inom närtid.

    EU-länderna köper rysk gas och kol för 4 miljarder per dygn.
    Hade man i Europa behållit den kärnkraft man stängt i förtid hade behovet av gas minskat med 8 %. Räknar man in de kommande tio åren så handlar det om 25 % ökat gasbehov p.g.a. nedlagd kärnkraft.

    Europa fortsätter lägga ner fungerande kärnkraft - Kvartal
    Sverige är överhuvudet inte beroende av rysk gas eller kol och när det gäller andra EU länder så är beroendet minimalt (se bild nedan som visar hur importen av gas har förändrats). EU importerar ingen kol från ryssland  (eftersom Rysk kolimport är förbjuden inom EU).

    Hellre Arga Andersson än Kassa Kristersson!
  • KillBill
    Tom Araya skrev 2023-07-02 15:48:08 följande:
    Jodå, Sverige är indirekt beroende av rysk gas i och med att vi är med på den internationaliserade energimarknaden.

    Snacket om att Sverige är beroende av rysk gas och kol stämmer inte. Sverige är ett av Europas största exportörer av el och det land i Europa som importerar minst el. De få gånger vi importerar el är det nästan uteslutande el från Norge och till viss del från Danmark, Det är främst vattenkraft och vindkraft vi importerar.


    Hellre Arga Andersson än Kassa Kristersson!
  • KillBill
    Tom Araya skrev 2023-07-02 22:32:56 följande:
    Jag skrev indirekt beroende, eftersom vi är en del av en energimarknad med stort behov av fossila bränslen där Ryssland är en stor leverantör. Sverige påverkas prisnivån som är resultatet av det Europeiska behovet, beroende av Ryssland och Rysslands invasion av Ukraina. Med mer svensk och europeisk kärnkraft hade det beroendet och den påverkan varit betydligt mindre. Sverige hade kunnat exportera mer el från kärnkraft istället för el från svenska oljekraftverk och tyska kolkraftverk.

    Ja men dina inlägg ha varit fyllda av felaktigheter. Du påstod att EU köper en massa kol men Eu länderna har förbjudit import av kol från Ryssland. Sedan pratar du om att "vi" blivit mer beroende av rysk gas men EU:s gasimport har minskat kraftigt sedan Rysslands invasion av Ukraina och är idag inte så hög som du påstår i ditt inlägg. Sedan var den svenska elexporten förra året rekordhög och mycket högre än innan Vattenfall och OKG beslutade att stänga de äldre reaktorerna i förtid så det är mer korrekt att säga att Sverige bidrar till att minska EU:s behov av rysk gas än att påstå det motsatta.


    Hellre Arga Andersson än Kassa Kristersson!
  • KillBill
    Så allting gick skrev 2023-07-03 08:07:11 följande:
    Nog kan man snacka om vi är beroende eller inte, men 4 miljarder är ett ganska betydande belopp. sedan kriget började och tills feb i år. spec med tanke på att Norge säljer gas, vi hade kunnat köpa av norrmannen istället för Putin.
    -

    Sverige ökar importen av fossilgas från Ryssland

    Forskningsinstitutet CREA har på uppdrag av Greenpeace räknat på hur mycket fossila bränslen Sverige importerar från Ryssland sedan Putin invaderade Ukraina. Sammanlagt rör det sig om bränsle till ett värde av fyra miljarder kronor.


    Gasen har fraktats till det finska gasbolaget Gasum i Nynäshamn men att rysk Gas överhududtaget kommit till Sverige faller på vår inkompetente statsminister som inte levererar det han lovade redan vid krigsutbrottet 

    Hellre Arga Andersson än Kassa Kristersson!
  • KillBill
    Tom Araya skrev 2023-07-03 14:22:39 följande:
    Hur ser det ut/har sett ut över tid under de senaste 3, 5 eller 10 åren?
    KillBill skrev 2023-07-03 09:19:53 följande:

    Sedan var den svenska elexporten förra året rekordhög och mycket högre än innan Vattenfall och OKG beslutade att stänga de äldre reaktorerna i förtid så det är mer korrekt att säga att Sverige bidrar till att minska EU:s behov av rysk gas än att påstå det motsatta.


    Det är mer korrekt att säga att Europas behov av kol och gas har ökat genom att stänga ner kärnkraftverk och att en del av Sveriges exporterade el är producerad med olja, vilket har ökat med nedstängning av kärnkraft.
    Inget av detta har bidragit till mindre behov av kol och gas från just Ryssland.

     


    Sverige har aldrig tidigare exporterat så mycket el som 2022 och elimporten var den lägsta sedan millennieskiftet

    .


    Hellre Arga Andersson än Kassa Kristersson!
Svar på tråden Regeringens el-fiasko