Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Regeringens el-fiasko

    Kan vara en bild av text där det står ?30+ CO2 g/kWh 20 Drift =Livscykel 10 Vindkraft* Bra miljöval Vattenkraft* Energimix Kärnkraft?

    <iframe src="www.facebook.com/plugins/post.php%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fcobohlin%2Fposts%2F10158527845589226&show_text=true&width=500" width="500" height="784" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>
  • Tom Araya
    Du ser inte skogen för alla möllor. En liten räkneövning som behöver visualiseras.
    Jag skrev tidigare några rader om vad som hände i energisystemet den 7:e oktober när Tyskland vaknade upp till en vindstilla morgon och kunde tillgängliggöra sig en procent av den installerade effekten i sina vindkraftverk. Elpriserna sköt genom taket även i södra Sverige eftersom den tyska marknaden dammsög norra Europa på effekt i utevaro av egen vindkraftsproduktion. Naturligtvis förvärrades situationen ytterligare av att Sverige lagt ner planerbar effekt i södra Sverige så sent som vid årsskiftet i form av kärnkraftsnedläggning.
    ....
    Läs mer, klicka på länken i inlägget nedan.
    Tom Araya skrev 2021-11-04 16:02:10 följande:
    <iframe src="www.facebook.com/plugins/post.php%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fcobohlin%2Fposts%2F10158527845589226&show_text=true&width=500" width="500" height="784" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>
  • Tom Araya

    Intressant hur dagens el-marknad fungerar...

    Vem har tillåtit detta ske?


    Varför vill ett tyskt bolag bygga vindsnurror i de djupa skogarna i Bergslagen där vindförhållandena är nästan sämst i landet?
    VKS Vindkraft ägda av det tyska bolaget WKN GmbH, PNE Group, ville bygga 39 st 200 m höga snurror intill oss. Vi tackade nej till att arrendera ut skogsmarken, men bl.a. Sveaskog tackade ja. Flera år och överklaganden senare byggs 27 snurror som driftsattes i år. Under byggnationen använder bolaget Vindpark Målarberget i Norberg AB, som VKS Vind nu sålt till det israeliska riskkapitalbolaget Enlight Renewable Energy, en skogsväg utan tillstånd från vägsamfällighetsföreningen. När tingsrätten ska avhysa bolaget från vägen så kan inte avhysningen genomföras då firmatecknarna inte går att nå. Dessa är nämligen skrivna i Ungern och Kroatien.
    Redan före byggnationen av projektet sålde den nya huvudägaren åtminstone hälften av den el som ska produceras via PPA-avtal till ett stort tyskt bolag som inte namnges i årsredovisningen. Däremot kan man läsa att snurrorna jag ser från gården nu ägs till 74% av Nordic Energies Kft (Ungern) och 26% av NEG Nordic Energies (Tyskland). Det förstnämnda har det israeliska bolaget startat enkom för detta ändamål. Hamburg Commercial Bank AG har i sin tur lånat ut ca 81,7 miljoner euro till Enlight som i sin tur via en ränte-swap lånar ut till bolaget i Sverige. Med i leken om de stora pengarna finns också flera pensionsbolag som investerare.
    Enlight har även köpt projektet Björnberget (Ånge) tillsammans med Prime Capitals Prime Green Infrastructure Fund. Detta bolag har drygt 100 anställda i Frankfurt och Luxemburg och förvaltar tillgångar till ett värde av ca 17,7 miljarder euro. Även i detta projekt har ca hälften av elen redan sålts via PPA-avtal. Den här gången till ett stort globalt teknikföretag.
    Hur många skattekronor tror ni hamnar i Sverige? Stannar elen kvar i Sverige? Vilka får betala?Jag tycker att de politiker som skriker högt om t.ex. vinster i skolan och samtidigt applåderar vindkraftsetableringar på svenska landsbygden borde skämmas.
    www.facebook.com/groups/1379511478940601/permalink/3720274834864242/

    (3) Motvind Sverige - Öppen debatt om Svensk Vindkraft- | Facebook
  • Tom Araya
     
    1 november
    ?HYBRIT KAN SLUKA ALL NY VINDKRAFT?



    Utbyggnaden av vindkraft ser ut att minska de kommande åren. Samtidigt skapar framför allt den planerade produktionen av fossilfritt stål inom Hybrit en enorm tillkommande efterfrågan på el. ?Med ett sjunkande tillskott kan Hybrit i princip sluka all ny vindkraft?, säger Daniel Kulin, strategisk analytiker på Svensk Vindenergi.
  • Tom Araya

    Frankrike visare vägen:


    Frankrikes president Emmanuel Macron har svängt om rejält i kärnkraftsfrågan.


    Bland annat för klimatets skull.


    Nu vill han bygga sex nya minireaktorer i landet som redan till 70 procent får sin energi från kärnkraft.


    Frankrike är tillsammans med Tyskland de två viktigaste länderna i EU. Men när det gäller energipolitiken så är de två på rejäl kollisionskurs.


    Inget EU-land har satsat så mycket på förnybara energikällor - vind och sol - som Tyskland. Samtidigt ska landets sista kärnkraftverks stängas nästa år.


    Men Tyskland har fått rejäla problem i år då vinden i norra Europa blåst cirka 15 procent mindre än normalt. Samtidigt har priserna för naturgas stigit kraftigt och Tyskland får bland annat ta till kol för att producera sin energi.


    Det är inte så bra för klimatet. Och Tyskland har redan i normala tider ungefär dubbelt så höga utsläpp av koldioxid per invånare som Frankrike.


    Det beror delvis på kärnkraften. Frankrike producerar hela 70 procent av sin energi med hjälp av kärnkraft. Och Frankrikes president Emmanuel Macron leder nu ett försök att få EU att klassificera även kärnkraft som grön teknologi.

    Därför satsar Macron på fransk kärnkraft (expressen.se)


  • Tom Araya
    En av vindkraftens effekter.
    Varje gång solen lyser på morgon och kväll. Väldigt irriterande. Inomhus löste vi det med rullgardiner. Men att sitta ute och fika eller grilla på eftermiddag/kvällen gör en galen.
    www.facebook.com/100000674294446/videos/1604222393253595/

    <iframe src="www.facebook.com/plugins/video.php&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fole.thronborg%2Fvideos%2F1604222393253595%2F&show_text=true&width=560&t=0" width="560" height="429" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>
Svar på tråden Regeringens el-fiasko