Inlägg från: KillBill |Visa alla inlägg
  • KillBill

    Regeringens el-fiasko

    Friger skrev 2021-10-10 14:47:04 följande:

    Vattenfall har skickat ut ett UMS-meddelande (viktigt meddelande på nordpool) om att man inte vet om man kan fortsätta köra dagens reaktorer efter 2024/2025.

    Den typen av politisk ovilja gör alla former av investeringar omöjliga. Du måste veta vad för regelverk som kommer att gälla under överskådlig tid.

    Så vind och energi är lösningen. Hur anser du att volatiliteten ska hanteras?


    Men varför står inte energibolagen på kö för att bygga kärnkraft i Finland? Det är en gemensam energimarknad så vore det lukrativt med kärnkraft skulle den byggas där.
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Friger skrev 2021-10-11 12:09:29 följande:
    För att jag tror det. Ledtiderna blir ofta längre än man kan tro när det gäller ny teknik och stora projekt. Du ska bygga och prova reaktorerna i flera steg och varje steg tar massor av tid och pengar.

    Enligt vattenfall, uppsala universitet och någon kille som forskar på reaktorteknik har du fel i ditt påstående om ryssland.

    energiforsk.se/info/vara-trycksaker-och-annat-informationsmaterial/fjarde-generationens-karnkraft/

    Den här killen tror samma som mig!

    www.google.com/amp/s/amp.svt.se/nyheter/vetenskap/energiforskare-den-fjarde-generationens-karnkraft-kan-inte-hjalpa-oss-i-klimatkrisen

    Berätta gärna vilken reaktor i ryssland som är gen iv.

    Men det är inga fel på dagens reaktorteknik. Klimatkrisen/energikrisen löses bäst med teknik som finns, för den kan vi bygga på en gång. Så får nya tekniker komma allt eftersom.

    Jag som dig tveksam till att det finns en IV reaktor i drift. När jag googlar så skriver en svenskt tidning att det startades en IV rektor i Sverdlovsk 2015  men jag hittar inte stöd för påståendet någon annanstans och dessutom motsägs påståendet av den artikel från 2020 som du länkar till. 


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2021-10-11 14:36:17 följande:
    200 miljarder är väl ungefär ett par decenniers subventioner till vindkraft. Om man nu ska jämföra med någonting.
    Svammel. Subventionen av vindkraft är idag ytterst liten. 
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2021-10-11 14:56:27 följande:
    Ja, kanske. Det är lite svårt att räkna på det som inte ännu byggts. 

    De tidiga exemplen säger ca 1 miljard per TWh men det är baserat på mindre kablar än det som idag planeras så det kan istället bli upp emot 5 miljarder per TWh.

    Det blir skitdyrt i alla fall med vindkraft till havs och vi hade kunnat bygga både en och två rektorer bara för den subventionerade anläggningskostnaden för dessa vindkraftverk.

    www.regeringen.se/4948a6/contentassets/3771a5b03cd24721a0813141631c207f/rapport-slopade-anslutningsavgifter-for-havsbaserad-vindkraft-20180222.pdf

    "En grov uppskattning av den totala kostnaden för slopad anslutning är att den uppgår till 0,8?1,1 miljarder kronor per TWh vindkraftsel som ansluts. Det är dock troligt att kostnaden blir högre, bland annat mot bakgrund av att Sweco i beräkningarna har utgått från anslutningsledningar med lägre spänning än vad som blir aktuellt om Svenska kraftnät ska bygga dem. Kostnaderna för sjökabeln blir minst fem gånger dyrare om ledningar med högre spänningsnivåer används. Dessutom ingår inte drift- och underhållskostnaderna för kablarna i dessa beräkningar."

    Det är en sådan makalös kapitalförstöring med denna havsbaserade vindkraft.

    Och allt detta ENBART på grund av det ideologiska motståndet mot kärnkraft.

    Ja det är dyrt att producera havsbaserad vindkraft men det billigare än att producera el från ny kärnkraft..


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    ToniErdmann skrev 2021-10-11 20:01:54 följande:

    Hörde att man bränner 140 000 liter/h i oljekraftverket i Karlshamn.

    Varför protesterar inte Greta mot det?


    Du har fel. Just nu har Sverige en väldigt hög export av el till våra grannländer och det finns inget behov av att bränna olja. När elbolag har bränt olja beror det oftast på att man vill tjäna pengar på att exportera olje-el  och inte för  att elen behövs i Sverige.  

    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2021-10-12 07:13:51 följande:
    I all praktisk mening är Beolyarsk Gen IV. 

    Att det inte kallas Gen IV är för att kringsystemen för avfall/bränsle (som ingår i den formella definitionen av GenIV)  inte är fullt utvecklade än.

    Frankrike stoppade vidare satsningar på gen IV reaktorer efter att ha plöjt ner miljarder kronor i projektet. Varför tror du att man gjorde det om tekniken fungerar och är kommersiellt gångbar?


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Tom Araya skrev 2021-10-12 00:39:58 följande:
    Vilka är de korrekta siffrorna?
    KillBill skrev 2021-10-11 23:08:39 följande:
    Just nu har Sverige en väldigt hög export av el till våra grannländer och det finns inget behov av att bränna olja.

    När elbolag har bränt olja beror det oftast på att man vill tjäna pengar på att exportera olje-el  och inte för  att elen behövs i Sverige.  
    Två meningar som säger emot varandra.
    Menar du att Karlshamn var i drift igår?

    Det är redan klarlagt att Sverige inte hade behov av Karlshamns olje-el tidigare i år: www.dn.se/sverige/oljekraft-kordes-for-fullt-kopplas-till-putin-och-klimatatgarder/

    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Friger skrev 2021-10-12 06:27:19 följande:
    Ignorerar du mig?

    Det hade varit klädsamt om du ville presentera en fungerande lösning på hur elnätet ska stabiliseras... Du vägrar ju helt uppenbart svara på frågan eftersom du inte har något bra svar.

    Det är inte seriöst. Men tyvärr är det sådana som du som styr dagens politik.

    Att Sverige måste bygga ut elnätet är alla överens om i övrigt så är den gemensamma elmarknaden till för att stabilisera elnätet/tillgången på el. Har Sverige överskott så exporterar vi har vi underskott (vilket är mindre vanligt) så kan vi importera. I övrigt kommer vi sannolikt använda vindkraften för produktion av vätgas (Siemens ska ha sin första anläggning klar om ca 3 år) och då kommer vi betrakta vindkraften som en mer stabil energikälla.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill

    Som vanligt så är Sverige det land i Norden som har störst export av el. Stora delar av Sverige har också lägre elpris än länder som Finland, Danmark Estland, Lettland och Litauen.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2021-10-16 14:21:17 följande:

    Vad Mark- och Miljödomstolen gjort med först Cementa och nu senast med LKAB vet vi. Svensk vattenkraft kommer inte att behandlas bättre.


    Det vi vet om Cementas och LKABs mål i Mark och miljödomstolen är att bolagens ansökningar inte varit fullständiga. Höga jurister som granskat saken är framför allt förvånade över att stora företag kan slarva så mycket.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
Svar på tråden Regeringens el-fiasko