Inlägg från: KillBill |Visa alla inlägg
  • KillBill

    Regeringens el-fiasko

    Flash Gordon skrev 2021-10-16 14:34:47 följande:

    Och regeringen struntar i all a remissinstanser som avfärdat förslaget.

    Nu beordrar man Svenska Kraftnät att bygga ut stamnätet till havsbaserad vindkraft och därmed subventioneras denna med upp emot hundratals miljarder - beroende på hur mycket som byggs ut.. 

    Samma regering som är noga med att påstå att "kärnkraften inte är lönsam på marknadens villkor" låter nu gladeligen subventionera havsbaserad vindkraft med miljardtals kronor varje år ...

    ... med hänvisning till att marknaden annars inte anser den lönsam.

    tt.omni.se/regeringen-hoppas-havsvindar-sanker-elpriser/a/bGq77v

    Givetvis kan en kommande blå-gul regering ge lämpliga, motsvarande direktiv till både Svenska Kraftnät och Vattenfall.


    Du menar förslaget om att Svenska Kraftverk ska bygga ut stamnätet till havsbaserad vindkraft som Moderaterna och Kristdemokraterna tillsammans med C och regeringspartierna enades om år 2016.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Friger skrev 2021-10-17 13:06:04 följande:

    Du kan säkert hitta en och annan miljömuppe bland juristernas skrå också. Särskilt på nivån där dom är politiskt tillsatta.

    Men företagen slarvar inte. Det är lagstiftningen som är infekterad.

    Nå, du håller fortfarande tyst om hur energikrisen löses som dagar det inte blåser. Har frågat dig ett flertal gånger.

    Enligt EU kan energi lager tidigast vara på plats 2050 om allt går som på räls.


    Jag pratar om högt uppsatta jurister där bla en av juristerna är professor och skriver för Svenska Dagbladet. Det finns slarvfel kopplat till både Cementas och LKABS ansökningar.
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Rataxes skrev 2021-10-17 13:36:36 följande:

    Det kan bli en otrevlig vinter på flera sätt, talade med en person från räddningstjänsten. Det befaras att människor som inte har råd med uppvärmning kommer att försöka hålla sig varma på mindre lyckade sätt, elda i eldstäder och kaminer som är utdömda, använda fotogenkaminer på fel sätt osv. Förutom bränder befaras kolmonoxidförgiftningar. Något man sett.hända i andra.länder med liknande.prisutveckling på energi.

    Det här är ju något som vår regim inte kommer att.låtsas om, man är.ju fullt upptagna med att.ösa ut miljarder för att dygdsignalera.


    Hur tror du att det kommer att gå för befolkningen i våra grannländer? Där är ju elpriserna högre ännu Sverige!
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Friger skrev 2021-10-17 18:39:48 följande:

    Likväl svarar du inte på frågan... Kan det vara så att du inte har en aning?

    Finns andra höga jurister som påstår motsatsen.

    "Att fälla LKAB på en detalj är inte rimligt, anser hon.


    ? Det finns ingen som helst proportionalitet i att låta ett rent formaliafel fälla en av de mest omfattande miljöprövningarna i Sveriges historia. LKAB har lagt ner närmre 100 miljoner och ansökan omfattar mer än 5000 sidor med kvalificerat underlag från ledande experter och konsulter. Det kommer alltid finnas bedömningsfrågor, och där måste proportionalitet gälla."

    Källa:
    www.foyen.se/foyen-intervjuas-av-tidningen-naringsliv-om-lkabs-gruvansokan/


    Fallet med LKAB är egentligen ganska enkelt. LKAB har inte arrangerat samråd med privata markägare i enlighet med miljöbalken. Det må betraktas som en fjuttig anledning för att avvisa en omfattande ansökan men juridik fungerar på det sättet. Antingen uppfyller ansökan lagens krav eller så gör det den inte.


    Alla som sökt bygglov vet hur viktigt det är med formalia kraven och det mest anmärkningsvärda är att ett stort företag som LKAB slarvade och trodde att man skulle klara sig ändå.


    Jag ser att många på högersidan brusar upp och tycker att domstolen agerar vansinnigt men och frågan är om ni skulle försvara företags rätt mot privata markägaren om beslutet hade handlat om något som ni inte vurmar för lika mycket, tex. etablering av vindkraftverk och inte gruvdrift? Hade det då varit ok att inte arrangera samråd med privata markägare i enlighet med miljöbalken?


    När det gäller LKAB så kan man enligt mark och miljödomstolen inkomma med en uppdaterad ansökan och det är väl bara för LKAB att bita i det sura äpplet, göra om och göra rätt.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Friger skrev 2021-10-18 08:36:00 följande:
    Och du vill bara förbjuda. Du kommer inte med någon lösning på något alls trots att jag frågar gång på gång.

    Du är en sådan som bara säger nej till allt och inte kommer med en lösning.

    7 år och 5.000 sidor. Det är dessutom godtyckligt vad en sådan utredning ska innehålla. Svaret från domstol är att vad du än lämnar in så är det fel.

    Om LKAB och Cementa inte klarar av saken trots dyra konsulter, jurister och enorma mängder pengar. Då finns nog få som ens vågar försöka. Då får vi ingen industri i Sverige.

    Dom flyttar hela staden. Dom har massor av samråd med alla möjliga. Att dom behövde en enskild för folk med borrade hål förstod dom inte och förmodligen något domstolen hittat på själva utifrån oklara regler. Dom ville rätta till det och ha samråd. Men svaret blev nej.

    Förbjuda? Vad menar du? Jag förklarar bara att en domstol måste fatta beslut baserat på lagstiftning och klarlägger att LKAB att slarvat och inte genomfört arrangerat samråd med privata markägare vilket lagstiftningen kräver. Det hade inte spelat roll om LKAB skrivit 1 miljard sidor i sin ansökan.  Missar man en så enkel sak som att samråda med berörda att så lever man inte upp till lagens krav.


    Att LKAB har haft samråd med alla möjliga saknar betydelse om man missat att ha samråd med de man verkligen borde ha haft samråd med (enligt lagstiftningen).

    Man kan självklart fråga sig om det är rimligt att lagen ställer krav på att företag ska arrangera samråd med privata markägare som berörs av en förändring? Ja det tycker i alla fall jag.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill

    Varför vill SD straffbeskatta norrlänningar?

    www.allehanda.se/2021-10-18/varfor-vill-sd-straffbeskatta-norrlanningar

    "Bakgrunden är debatten om elpriserna. I Sveriges finns ett överskott på el och vi har därför Europas lägsta elpriser. Det är i norr som överskottet skapas. eftersom möjligheterna att transportera elen är begränsad påverkar det elpriserna. I september månad var elen dubbel så dyr i söder (Elområde 4) som i norr (Elområde 1 och 2)"


    "Denna prisskillnad är "oskälig". Det menar Mattias Bäckström Johansson (SD). För SD är tydligen ett marknadspris, styrt av utbud och efterfrågan, "oskäligt" först när det drabbar södra Sverige"
    - - -
    "När varje watt behövs i norr framöver kan södra Sverige inte längre räkna med billig el från norr. Det löses rimligtvis genom energibesparande åtgärder och genom att öka elproduktionen där det behövs: i söder. Men istället är det i norr som det planeras 10 gånger mer vindkraft än i söder. Och både L och SD har gjort utspel om att bygga kärnkraftverk, i norra Sverige..."
    - - -
    "Det är svårt att tänka sig att SD gått fram med särskild skatt på norra Sverige om det inte var för SD styrs av personer från södra Sverige. "De fyras gäng" som tog makten i SD 2005 är alla från söder precis som SD:s energipolitiska talesperson."


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    nattuw skrev 2021-10-19 19:00:30 följande:
    De har arrangerat samråd med berörda parter men eftersom de hade ett större samråd än domstolen ansåg vara riktigt så underkändes ansökan.

    Från LKAB:s hemsida:
    "Det avgörande i domstolens beslut handlar inte om konsekvenser för miljön, utan om en bedömningsfråga kring hur inbjudan till samråd med särskilt berörda hanterats. Domstolen lyfter att just fastighetsägare med bergvärme borde ha bjudits in till samråd på annat sätt än vad som faktiskt gjordes. LKAB:s utgångspunkt har varit att nästan alla invånare i Kiruna är särskilt berörda, och har därför bjudit in alla på samma sätt."

    "Dagens oförutsägbara process där prövningens fokus ligger på formalia och processdetaljer, i stället för miljö- och samhällsnytta, är ett direkt hot mot våra ansträngningar att ställa om mot en hållbar framtid, säger Niklas Johansson, direktör för kommunikation och klimat på LKAB."

    "? Vi har arbetat med detta sedan 2014. Vi har i över tre år kompletterat olika delar som domstolen efterfrågat, mycket av det relevant, men nu får vi veta att domstolen anser att den inte kan pröva ansökan på grund av att inbjudan till det samråd som genomfördes våren 2017, borde gått till på ett annat sätt. De menar också att det är något som inte kan rättas till i efterhand."

    Så vi har en miljödomstol som i praktiken motverkar Svenskt näringsliv. Vilket både försvaras och applåderas av vissa inom vänster. Samma vänster som vill att kommuner och markägare skall köras över när det gäller deras eget favoritprojekt, vindkraft. En vindkraft som de antagligen tänker bygga med importerade råvaror eftersom de har som mål att stoppa svensk råvaruproduktion.

    LKAB har informerat om samrådsmöten via en ett allmänt informationsblad till alla Kirunabor och alltså inte kallat berörda direkt (privata fastighetsägare som kan drabbas av LKABs utökade verksamhet). Hade företaget haft kompetenta jurister hade dessa självklart avrått från en sådan hantering. 

    www.nyteknik.se/industri/experter-eniga-inga-konstigheter-i-lkab-beslut-7022543


    "Jan Darpö, professor emeritus i miljörätt vid Uppsala universitet, ser inte att beslutet innebär några konstigheter från domstolens sida.


    - Domstolen säger att LKAB inte har samrått med dem som är särskilt berörda. Det kommer inte som fallet från skyarna, och det är inget systemfel. LKAB har inte följt domstolens förelägganden, säger Darpö.


    Hans professorskollega i miljörätt vid Stockholms universitet, Jonas Ebbesson, är inne på samma linje.


    - Att ha samråd är en väsentlig del i miljöprövningen. Personer som är särskilt berörda av en verksamhet måste veta att prövningen äger rum, men också vad prövningen avser, säger Ebbesson.


     


    Samrådet är en del av underlaget i miljökonsekvensbeskrivningen, som måste finnas enligt lagen. Det innebär bland annat att de som är särskilt berörda ska slippa behöva bevaka och söka information om vad ett företag har för sig och vad som är på gång, förklarar han."


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    nattuw skrev 2021-10-19 19:24:04 följande:
    Några tusen britter fryser ihjäl varje år eftersom de inte har råd att betala för uppvärmning. Tänk er att långsamt frysa ihjäl i sitt eget hem för att ni inte har råd med uppvärmning. Tänk er sedan att de som påpekar problemet som vanligt bara blir bortviftade, avfärdade och stämplade som högerextremister av de som alltid och till varje pris vill sopa alla problem under mattan.

    Det hade nog varit bättre om vi gått en strålande framtid till mötes än det medeltidsmörker som vi nu riskerar.
    Vi får vara glada över att Sverige har ett av Europas lägsta elpriser.!
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    nattuw skrev 2021-10-19 19:43:20 följande:
    Så äldre som fryser ihjäl i sina egna hem är ännu ett problem som bara viftas bort. Sedan blir det det vanliga "vi såg det inte komma".

    Jag påpekar bara att vi är förskonade i Sverige men det får man tydligen inte säga i din åsiktskorridor..


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Rataxes skrev 2021-10-20 05:52:19 följande:

    Viken käftsmäll för alla som sagt att såssarna aldrig levererar på sina löften


    Vad menar du? .

    Insinuerar du att svenska regeringar skulle styra över prissättningen på elbörsen? Då behöver du läsa på..
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
Svar på tråden Regeringens el-fiasko