Inlägg från: Friger |Visa alla inlägg
  • Friger

    Regeringens el-fiasko

    KillBill skrev 2022-01-13 10:46:26 följande:
    Nej pga. av att vindkraften producerar bra så är det är ovanligt lågt elpris i Sverige men du kan inte förneka att Södra Norge och södra Sverige har haft ungefär samma höga pris under slutet under hösten och hitintills i år och detta tots att Norge har stabil elförsörjning/överskott av el från vattenkraft. 
    Att ha jojo-produktion är katastrof. Det är ett land med seriös industri som ska försörjas. Inget tivoli. Då måste vi ha stabil förutsägbar el-produktion. Vilket vindkraft inte är.

    Karlshamsverket var om jag inte missminner mig på väg att läggas ner för att det inte behövdes. Nu aktiveras det ju hela tiden. Borde sätta en fin Mp-logga på olje-cisternerna där.

    Priserna i södra delen av landet och södra Norge är kontinent-anpassade. Norra delen av landet i Sverige har lägre pris för att man ströp förbindelserna nedåt under hösten för att bygga upp magasinen. Förmodligen mot regelverket egentligen. Norge gjorde inte så och har väldigt låga nivåer i sina magasin.
  • Friger
    KillBill skrev 2022-01-14 13:04:30 följande:

    Intressant. En tysk undersökning konstaterar att kärnkraft bidrar till högre koldioxidutsläpp än sol och vindkraft samt är väsentligt dyrare. 

    www.dw.com/en/fact-check-is-nuclear-energy-good-for-the-climate/a-59853315


    Allt beror på hur man räknar. Ingen av energikällorna är särskilt koldioxidintensiv jämfört med fosilgas, kol och olja.

    För varje vindkraftverk du bygger måste du bygga ett annat kraftverk som producerar ström när det inte blåser.
  • Friger
    Padirac skrev 2022-01-14 17:33:56 följande:
    Allt elförsäljning handlas med av marknaden satta priser. 

    Om det blåser mycket så blåser det mycket och exporten av el är mindre då det finns ett överskott av el i de länder vi exporterar till.  Under slutet av förra året så startade Karlshamns oljeeldade elkraftverk för att exportpriserna drev upp handelspriserna så att det var lönsamt att köra verket för att exportera el - det var alltså inte bristen på el i Sverige som drev upp priset.

    Men bristen på överföring mellan de olika Svenska elprisområdena driver lokalt upp priset som sätts på elmarknaden. Än så länge har konsumenter möjlighet att köpa el till ett över en längre tid avtalat pris, något som kan komma att ersättas av timdebitering på så väl överföring som förbrukning. Då kommer priserna att bli helt annorlunda, säkerligen inte lägre 
    Vi exporterar inte överskott. Det är samma marknad.

    Det var bristen på energi som drev upp priset. Fortfarande det som håller priset uppe när det inte blåser rekordmycket. Imorgon bli priset högre igen.

    Gaslagrerna i EU föll under 50% idag. I den här takten räcker lagerna ca 70 dagar till.

    Hade vi haft kvar dom reaktorer vi lagt ner hade vi inte haft dom överföringsproblem vi har. En utbyggnad som inte är gratis, försiktigt uttryckt.
  • Friger
    Flash Gordon skrev 2022-01-16 11:51:51 följande:

    Socialdemokraternas andra mening som jag citerar är dessutom en direkt felaktighet idag.

    Att tala om "energieffektivisering" som om det vore en lösning på att få "förnybart" att räcka till är direkt vilseledande, när man samtidigt planerar för 85 nya TWh om året i förbrukning bara för fossilfri stålproduktion i Norrland. 

    Socialdemokraternas politik på området är daterad med minst 20 år. Det som står där reflekterar vad man trodde om framtiden runt år 2000.


    Det trodde dom 2016, läs energiuppgörelsen. Mycket byggde på att du skulle effektivisera och minska elbehovet.

    Redan då stod det ju klart att elbehovet skulle stiga kraftigt i framtiden.
  • Friger
    Padirac skrev 2022-01-17 17:08:25 följande:
    Appropå din sidfot/signatur - som inte kommer med i citat 'Det finns anledning till reflektion' (statsministern efter att ha anlitat illegal invandrare för hemstädning)

    Nu är det ju inte så att statsministern anlitat illegal invandrare för hemstädning - det är städfirman som anlitat personal som är illegal invandrare.

    Jag vet inte om du förstår skillnaden -  eller om det är ett av de vanliga försöken till brunpropaganda och lögner

    Berätta gärna om det är en lögn du medvetet sprider eller om du helt enkelt inte förstår skillnaden
    Nja, det är nog du som sprider lögnen. Om jag blundar så är jag inte ansvarig.

    Det är en erkänt smutsig bransch, trots namnet. Som fd finansminister måste hon ju ändå känna till det.

    Det är hur enkelt som helst att upptäcka. Vanligt inom byggbranschen också. Kolla på allabolag. Firman omsätter massor men har 1-3 anställda. Varningsklocka.... Då finns det en UE med någon som gör jobbet. Hur har dom det?

    På min egen firma så bjöd jag städerskan på kaffe och frågade henne om hennes arbetsvillkor. För att försäkra mig om att det gick schyst till. Jag vill inte gynna dom ohederliga.

    Då är jag ändå rå-kapitalist som tycker att staten ska ha så lite som möjligt att göra i våra plånböcker eftersom dom hanterar pengar dåligt.

    Kan tycka att någon som går till val på rättvisa villkor borde vara extra noga att den egna personalen har rimliga villkor. Går inte att skylla ifrån sig som hon gör.
  • Friger
    Padirac skrev 2022-01-17 18:05:35 följande:
    Du känner då också till att statsministern 'anlitat en chaufför' som hade ett förfalskat körkor?

    Hur ställer du dig till alla barnarbetare du anlitar?   Är detta någonting du blundar för eller är du beredd att säga att det är du som anlitar dessa barn och andra som mer eller mindre slavar i fabriker.

    Kan du tydligt redogöra för vilka personer och vilka villkor de arbetar och lever under för allt från livsmedel, kläder, boende och själklart allt material du köper in eller använder i ditt företag.

    Vet du hur gummit till dina däck är producerat? Hur kan du anlita livegena arbetar för att få köra bil eller ha elektrisk utrustning i ditt hem och de byggnader du använder för att göra dina inköp...
    Det är en jävla skillnad. Du blandar äpplen med päron. Att följa en hel produktionskedja är inte samma sak som att göra en enkel koll av en städfirma. Något hon dessutom besitter specialkunskap om i egenskap av finansminister.

    Hon hade ju inte ens försökt. Hon anlita väl den billigaste och sket i resten. Klippning 50kr, toppen, den tar jag!
  • Friger
    KillBill skrev 2022-07-07 11:30:50 följande:

    Moderaterna håller på att tappa sitt förtroende i energipolitiken. Det är ytterst tydligt att moderaten i den aktuella debatten inte var den vuxne i rummet.  

    Se gärna debatten här: www.svensktnaringsliv.se/almedalen/teknik-pengar-och-behov-finns-det-ar-politik-for-omstallning-som_1186998.html


    Tja, kombon Mp + S har ju visa sig vara en motorväg ner i helvetet ur energisynpunkt.

    Ditt snack under hela förra året visade sig ju vara ett recept för katastrof. Aldrig i historien har en människa haft så fel om så mycket.

    Har inte läst allt du skrivit nu på sistone, tröttnade. Är du för kärnkraft nu? Eller är det fortfarande vindkraft och den fortfarande ickeexisterande vätgaslagringen + rysk gas som gäller?
  • Friger
    KillBill skrev 2022-07-10 09:57:11 följande:

    Priset på el i Sverige är nu 66 gånger lägre än i Finland eller som Ebba Busch skulle ha sagt - Nu har Sverige "Magdapriser" på el..


    Herre jösses... Du fortsätter med att ösa ut tokigheter.

    Bilden saknas i citatet. Priset på el var 2 öre eller därom i Sverige eftersom det blåste mycket den dagen. Vi får väl se på nästa el-räkning vad genomsnittspriset blev.

    Tanken har aldrig slagit dig... "Varför svänger elpriset så mycket?". Det är eftersom el-nätet just nu genomgår en långsam kollaps. Ena dagen produceras det för mycket el. Andra dagen är det brist. En dag blir svängen för stor.

    Det jag skrev förra året om att "lägga ballen i en råttfälla och be Putin hålla upp bygeln". Det stämde. Mycket snabbare än jag trodde. Det stora beroendet av Fosilgas beror på att din vindkrafts-politik praktiserats för mycket. Det du sa förra året var fel och dina förhoppningar har inte infriats. Din politik leder empiriskt till kaos och elände.
  • Friger
    KillBill skrev 2022-07-20 08:30:17 följande:
    Så här har Sveriges elexport och elimport förändrats sedan 2003. Som du ser så har exporten (de gröna staplarna) över tid ökat medan importen (de röda staplarna) har minskat.  Jämför vi med tex. Finland så finns i princip ingen export och Finland är i mycket högre grad än Sverige beroende av import. 
    Problemet är att de flesta människor förväntar sig el 24/7. Du verkar inte ha möjlighet att skilja på mängd och flöde. För att upprätthålla ett elnät behövs ett jämt flöde av el som kan regleras.

    Nu har man i Tyskland börjat öppna gamla kolkraftverk igen som eldar brunkol. Allt med din vindkrafts-politik.

    Imorgon blir en intressant dag... Det är nämligen då Gazprom ska vara klar med servicen på North Stream 1. Sätter de inte igång flödet av fosilgas ligger Europa väldigt dåligt till, även med brunkolet.

    Bara S+Mp är så jävla dumma i huvudet att de tror att fosilgas är bättre än kärnkraft. Du får fosilgas när du avvecklar kärnkraft/kolkraft och bygger vindkraft. Något måste man ju reglera el-nätet med. Du bygger inte två gigantiska rörledningar bort till Ryssland för att det är skoj.
  • Friger
    KillBill skrev 2022-07-20 10:02:00 följande:
    Du är dåligt påläst. Det är  M, SD, KD och L som röstat för att klassa naturgas som som grön energi. S, M och V röstade nej till att klassa fossil gas som hållbar.

    Sverige är ett av de länder i Europa som är minst beroende av elimport och vart gasberoende är ytterst begränsat. 
    Ditt expertområde... Du undviker svåra frågor av betydelse och snackar sådant som aldrig var på tapeten. Ingen snackade om vilken klassning fosilgas har. Utan vilka som är orsaken till kaoset oavsett stämpel på fosilgas.

    Du kan fortfarande inte skilja mellan mängd och flöde. Vi behöver importera när det är kallt och inte blåser. Vi är beroende av att importera gas-producerad el-kraft när vi har brist på el. Så vi är beroende av gas. Indirekt.

    Hur skulle du klara en några veckor utan vatten där hemma? Tycker du att det är bra att bygga ett vattennät där sådant inträffar?

    Vindkraftspolitiken bedrivs inte bara i Sverige utan även i andra länder. Det skiter sig varje gång på varje plats.
Svar på tråden Regeringens el-fiasko