Inlägg från: Friger |Visa alla inlägg
  • Friger

    Regeringens el-fiasko

    Padirac skrev 2022-08-17 20:00:30 följande:
    Det som antagligen går fortast att bygga är väl gaskraftverk -  men det har ju satt Tyskland i en förfärligt svår situation iom gaspriset som till och med driver upp elpriserna i grannländerna då det tydligen är svårt att fylla gas-lagren inför vintern och den stora efterfrågan på gas eldar på marknadspriset på alla energi.

    Inget av det du skriver verkar vara en lösning för nu?

    Hur fort tror du det går att bygga gas.kraftverk?

    Hur fort tror du att det går att skaffa tillräckliga leveranser av gas? 

    hur tror du det skulle påverka elpriset? 
    Nä, finns ingen lösning för nu. Därför regeringen misslyckats. Det är problemet med att ha en politik som balanserar på kanten och inte erbjuder någon marginal.

    Gaslagren börjar bli rätt välfyllda, 75% fyllnadsgrad nu såg jag. Europa har köpt upp gas som skulle gått till tredje värden. Där är det kaos just nu.

    Europas lager rymmer inte en säsong. Så det är oklart om gasen räcker under vintern utan att ransonera med det minskade flödet som råder.

    Nä, det är verkligen inget bra att göra sig beroende av fosilgas. I sak är det ingen brist på gas i världen på lång tid. Det är stökigt med transporterna just nu bara.

    Vet inte hur lång tid det tar att bygga gaskraftverk. Du kanske kan pressa ner tiden till 3-5år om du piskar alla inblandade noggrant?

    Gaspriset kommer att gå ner. Dagens priser är tillfälliga.

    Jag tror även att rörledningarna till Ryssland kommer att öppnas igen i framtiden.
  • Friger
    Padirac skrev 2022-08-17 20:14:15 följande:
    Hur fort tror du att det går att bygga den gamla typen av kärnktraft?

    Vilka lagar finns i Sverige för att godkänna olika rektortyper med olika säkerhetslösningar?
    I bakhuvudet finns någonting om krav på den mest säkra tekniken och lösningen och att det kan ställa till problem med typade löpandebandanläggningar som inte bygger på den senaste mest säkra tekniken - är det någonting jag kommer ihåg fel?  Det är mycket möjligt.

    Ett probem kan ju vara att planera för teknik man inte vet är kommersiellt gångbar om inte staten är den som satsar enorma summor med risken att markanden inte finns eller kommer.

    Jag tror på Gen4, det ska dessutom lösa problemet med allt avfall från befintliga reaktorer - men Gen4 är som di skriver väldigt långt bort.
    Jag tror att det tar ca 15-20 år att bygga en kärnreaktor av gamla typen från planering till färdig driftsatt reaktor. Jag är involverad i flera större byggprojekt. De tar längre tid än man kan tro.

    Du bygger de flesta byggnader i moduler från fabrik nu för tiden. Så kallad prefab. Det gör saker och ting mycket billigare i vart fall.

    Är inte rätt person att fråga om lagar och regler kring att bygga kärnkraftsreaktorer.

    Marknadsekonomi kommer aldrig att bygga ett stabilt elnät. Det krävs politisk styrning för den saken.
  • Friger
    Padirac skrev 2022-08-17 22:00:39 följande:
    Med de ledtider du anger så är det enda 'den här regeringen' kunde gjort - för att undvika den effektbristen som nu kanske eller troligen inte kommer att kunna köpas på marknaden i vinter  - att sett till att elproducenter byggt gasturbinanläggningar.  Det hade kanske ändå inte löst probelemet nu då det är svårt att få tag på gas och detta skulle drivit upp priset ännu mer. Eller?

    Den regerings som satt runt millenieskuften skulle ha sett ill att det byggdes kärnkraft.

    Vad menar du denna regering rent reelt kunnat göra för att inte misslyckas - ligger misslyckandet över huvud taget i deras egna händer eller är det tidigare regeringars misslyckande som den här regeringen står med? 
    Regeringen hade kunnat göra massor...

    Den här regeringen har stängt ner planerbar produktion. Hade de låtit bli den saken hade läget varit bättre.

    Nu när skiten hamnat i fläkten vill de inte ta ansvar för sin egen politik. Men vi kan vara överens om att regeringen i vart fall inte stoppade nedläggningen. Det hade de kunnat gjort.

    Stabila el-nät är politik.

    Till dags datum har regeringen inte lyft ett finger för att förbättra framtiden för elnätet. Tvärt om fortsätter det försämras.
  • Friger
    KillBill skrev 2022-08-25 08:40:08 följande:

    Sverige är ett av länderna i EU med lägst elpriser. Så såg det ut för 8 år sedan och så ser det ut idag. Det är dags att media granskar den brunblå alliansens lögner om energipriserna. 

    https://euenergy.live/


    Läget hade sett mycket mycket bättre ut med flera kärnreaktorer. Det är politikernas jobb att se till att vi har stabil elförsörjning om något händer. Vi hade kunnat haft de. Nu har vi inte det.

    Vi betalar ändå mer än Fransmännen enligt senaste statistiken från Eurostat. Och vi bor i ett kallare land. Gissa vilka som drar dubbel nitlott?

    Min senaste faktura var på 1.500kr för en månad, 420kr var för själva elen. Resten var skatter och avgifter. Snacka om misslyckad politik.

    Din politik leder till miljöförstöring och ekonomisk katastrof.
  • Friger
    KillBill skrev 2022-08-25 09:18:54 följande:

    Länders beskattning ser olika ut  men totalt sett beskattar Frankrike befolkningen hårdare än i Sverige. 

    Du kommer inte ifrån att den faktiska kostnaden för el är högre i Frankrike än i Sverige. Ja faktum är att jämfört med elpriset i Sverige är priset på el är högre i nästan alla andra EU länder.


    Den faktiska kostnaden för EL är högre i Sverige än i Frankrike enligt EUs MYNDIGHET för statistik. Det är deras JOBB att visa rätt och vara obundna. Till skillnad från dig som har en tydlig agenda att vi ska förstöra miljö, klimat och ekonomi.

    Dina utklippta siffror är fel. De visar inte helheten. Det visar inte vad som står på fakturan. Det är vad människor faktiskt betalar som har betydelse.

    Nedläggningen av kärnkraften är ju faktiskt dessutom en betydande orsak till varför utgifterna dragit iväg så förbannat. Kostar det 16.000kr/meter att bygga el-ledning så förstår du att det kostar en del att dra en massa nya ledningar mellan Skåne och Norrland.
  • Friger
    KillBill skrev 2022-08-25 09:41:15 följande:
    Elen i Frankrike är statligt subventionerad d.v.s. i tillägg till det konsumenterna betalar för elen får Fransmännen betala för elen genom andra skatter. Den tabell som du länkat till i ett flertal inlägg visar alltså inte den totala kostnaden och är därför irrelevant. 

    PS i Frankrike betalar innevånarna mer i skatt än vad man gör i Sverige
    I Eurostats statistik finns både skatter och subventioner med. Det är din statistik du klippt ut själv som det saknas. För 2021 så subventionerade Frankrike ingen el. Inte Sverige heller. Nederländerna gjorde det.

    I oktober kommer en uppdatering av statistiken från Eurostat. Då får vi se hur Sveriges och Frankrikes Subventioner ser ut för 2022. Båda länderna subventionerade elen.

    Tack vare din politik kommer människor att få det svårt i vinter. Hade rektorerna inte blivit avvecklade hade läget varit bättre.
  • Friger
    KillBill skrev 2022-08-25 09:57:51 följande:
    Energiforsk kommentar till denna uppgift är att mer vindkraft i Södra Sverige (det som framförallt moderaterna har stoppat) hade gett lika stor sänkning av elpriserna..
    Så du medger äntligen att det som är byggt med din politik inte fungerar? Leder till miljöförstöring och dålig ekonomi.

    Nä, där är Moderater och Miljöpartister lika. Ingen vill ha vindkraftverken hemma hos sig själva. Södra Sverige är mer tätbefolkat.

    Vi har i dagsläget över 4000st vindkraftverk och de producerar i ärlighetens namn ganska lite jämfört med det stora antalet. Mycket mindre än några få reaktorer faktiskt. Du skulle behöva dubblera det antalet vindkraftverk. Problemet är att det saknas reglerkraft för att göra en sådan manöver. El-systemet skulle kollapsa. Det står på randen för det redan idag. Några oturliga händelser så är vi där. Större än så är inte stabiliteten idag.
  • Friger
    KillBill skrev 2022-08-25 10:40:05 följande:
    Vad svamlar om? Inget av det du påstår har jag sagt. 

    Nedan ser du hur elpriserna har förändrats i Frankrike vs i Sverige, elprisområde 4.  Som du ser så var de Franska och svenska elpriserna relativt  lika fram till förra hösten. Det är efter det som de franska elpriserna har ökat så kraftigt. Inser du nu varför det blir fel när du visar uppgifter från förra hösten?
    Vi får se när de riktiga siffrorna kommer.

    Varför är det en tävling i att misslyckas mest för övrigt? Europa har misslyckats med sin miljöpolitik. Den förstör miljön mer än den räddar den.

    Sverige är ett kugghjul i detta misslyckande.

    Det du inte förstår är att din väg kommer att fördjupa problemet snarare än att lösa det.

    Energisystemet behöver reglerbar el-kraft. Det får du storskaligt som är byggbar genom: kol, fossilgas och kärnkraft.

    Europa har främst satsat på fossilgas vilket lett till problem eftersom man köper gasen från Ryssland.

    Tror du på att koldioxid orsakar växthuseffekt och förstör jorden så är satsningen på fossilgas fel.
  • Friger
    Padirac skrev 2022-08-25 17:47:40 följande:
    Nu är det ju dina inlägg som enbart skyller på regeringen - vad var dety någon skrev i trådarna här : det ger mer effekt att skylla på regeringen

    En mer nyanserad bild av verkligheten utan de mest uppenbara och grova förenklingarna och felaktighetrna skulle stärka dina andra argument.

    Den långsiktiga och ansvarsfulla energipolitiken för varje tid baseras på den tidens förutsättningar.  EUreger om elhandel, elbörsens prissättningar, politiska beslut fattade på 80-talet och i slutet på o0-talet ledde fram till nya beslut 2016 - allt i samförstånd över blockgränser, åt bägge håll. 

    Kanske tycker du att det hade varit rätt att staten använde skattepengar för att finansiera elproduktion från början av 2000-talet och 15 år framåt. Men det är länge sedan staten i Sverige bedrev sin verksamhet på det sättet - i andra frågor skränas det hejvilt för att bidrag ges med skattpengar. De gamla kärnkraftverken var eftersatta och ägarna hade inte viljan att lägga upp de pengar som behövde investeras för att sedan stå med en affär likt ebberöds bank.

    Energisituationen i Sverirge är beroende av energisituationen i Europa som i sin tur är beroede av rysk krigs-/ utrikes- och energipoltik.  Att lägga hela ansvaret för de energisystem för produktion och handel som den fria världens marknadsekonomier bygger på är  ett tecken på okunnighet eller en fråga om att försöka sprida konspirationsteorier om att regeringen vi har nu ligger bakom EUs elhandel, de sammankopplade näten, ryskt krig och EUs gasberoende - vill du göra det senare så sprider du konspirationsteorier.

    Du får gärna förklara hur du förstår de komplexa sambanden i energisystem och energihandeln och hur de är eller inte är kopplade till regeringen.
    Denna regering har bedrivit en ansvarslös energipolitik i 8år. Innan dess satt en annan regering som bedrev ansvarslös politik i 8år.

    Du bedriver inte en energipolitik där du gör dig beroende av det grannland som du förväntar dig att kriga emot om det blir ett krig.

    Regeringen gör till dagens datum inget alls som kommer förbättra vår framtida situation. Inte ett piss faktiskt. Så det kommer att fortsätta bli värre och värre. Detta helt utan Rysslands krig i Ukraina faktiskt. Ukrainakriget snabbade bara på det som ändå skulle hända.
  • Friger
    Padirac skrev 2022-08-25 18:56:04 följande:
    Handlar Sverige med grannländer som vi förväntar oss att kriga mot om det blir krig?

    Det har jag svårt att tro. Du måste prata om något annat land än Sverige där. Vilket land menar du?  Vad har de haft för regeringar, minoritet, majoritet, politisk ideologi?

    Finns det enligt din uppfattning någon tidigare regering i Sverige som har bedrivit en ansvarsfull politik enligt din uppfattning?

    Vad hade enligt dig krävts för att bedriva en ansvarsfull energipolitik? Hur skulle den regering som bedrev en ansvarsfull energipolitik förhållit sig till EUs elhandelsavtal, beslutet efter folkomröstningen om kärnkraft, till de parlamentariska energiuppgörelser som funnits vid dessa regeringars styre och hur skulle en regering som förde en ansvarsfull energipolitik förhålla sig till det faktum att svenska regeringar historiskt har varit minoritetsregeringar till största del?

    Det går säker att kuppa till sig makten även i Sverige för den som vill, men jag tror inte att det är med i din ekvation för att en regerings ska kunna föra det du menar är en ansvarsfull energipolitik?
    Indirekt ja när vi byggde i hopp oss med kontinenten som är beroende av Ryssland.

    Våran uttalade politik har varit att importera när vi har effektbrist. Grannarna har samma strategi och bristen inträffar ofta samtidigt.

    Regeringen har vidare bedrivit en politik som driver upp en allt större effektbrist under höglast. Det är ju problem både sommar som vinter sedan en tid och oberoende av Ukraina.
Svar på tråden Regeringens el-fiasko