Inlägg från: Flash Gordon |Visa alla inlägg
  • Flash Gordon

    Regeringens el-fiasko

    Tom Araya skrev 2022-08-08 03:04:58 följande:
    Farmanbar om vintern: Vill inte behöva el-kompensera (msn.com)

    Elbrist hotar i vinter - vilka behov går först? - Godmorgon världen | Sveriges Radio

    N
    ej, det är inte bra... allvarligt läge, ja...

    Vad vill du göra för att lösa problemet?
    På kort sikt kan vi inte göra så mycket alls annat än att sänka skatter för att lätta på den ekonomiska bördan.

    På medellång och lång sikt måste vi vara pragmatiska och rikta om samhällets resurser från intermittent (väderberoende) elproduktion till stabil basproduktion. om det senare sedan ärt kol, gas, olja, vattenkraft eller kärnkraft får väl politikerna besluta om.

    Sedan måste vi också avbryta arbetet med att lägga ned existerande vattenkraft genom den pågående "omprövningsprocessen". Landet riskerar att förlora stora mängder el från vattenkraften (också) på grund av denna och det är någonting vi absolut inte behöver i nuläget.
    Blå och gul
  • Flash Gordon
    Tom Araya skrev 2022-08-08 03:30:46 följande:
    Energidebatten duger inte förenklad pajkastning (msn.com)
    Energidebatten duger inte förenklad pajkastning
    Igår kl. 09:54

     


    Dagens ledarsidor vill belysa framtiden för den svenska elproduktionen. Sydsvenskan skriver att det inte ens i en valspurt duger att partierna låser fast sig i förenklade positioner och ägnar sig åt pajkastning i energifrågan.

    Kärnkraftsmotståndare måste öppna upp för att kärnkraften kan vara ovärderlig på lång sikt. Och kärnkraftsförespråkare måste acceptera att snabb utbyggnad av vindkraft behöver prioriteras på kort sikt, skriver tidningen och efterlyser politisk samling, saklig analys och beslutsamt kompromissande.


    I Aftonbladet skriver Ingvar Persson att en utbyggnad av elnätet är minst lika viktig som laddstolparna och kraftverken. Det kommer behövas byggas många ställverk för att bristerna i elnätet inte ska bromsa den nya elektrifieringen, menar Persson.


    Fel i texten. Det finns ingen "snabb utbyggnad av vindkraft" att göra.
    Blå och gul
  • Flash Gordon
    Tom Araya skrev 2022-08-08 11:59:27 följande:
    Jag hoppas verkligen inte det blir något av ned det. Det skulle ju innebära att något slarvas med enbart för att stötta el-produktion som stavas vindkraft. Det är den typen av energipolitik Sverige inte behöver.
    Det är förstås samma argument för att snabbt bygga kärnkraft.

    Verket i sig tar mellan 18 och 48 månader att bygga beroende på typ. De har dessutom fördelen att skulle de byggas nu skulle de bygga på någon av de sajter där det redan finns uppkoppling. För vind tillkommer utbyggnad av elnät vilket i sig tar ett antal år.

    De vindbolag jag tittar på säger att får vi börja bygga nu så är vi up-and-running 2028. Det är sex år det. Vid optimalt utfall.

    Tveksamt om sex år är "snabbt"
    Blå och gul
  • Flash Gordon
    Tom Araya skrev 2022-08-08 19:00:47 följande:
    Det gick ju inte så jättebra senast folket valde bort s.
    Fast numer ingår Centern i vänsterblocket. Alla kärnkraftsmotståndare på samma sida.

    (om vi fokuserar på trådens ämne)
    Blå och gul
  • Flash Gordon
    nattuw skrev 2022-08-08 16:01:21 följande:
    Tillståndshanteringar skall inte skyndas på. Särskilt inte när det som skall tillståndsprövas innebär så stora ingrepp i naturen som vindkraftparker.

    Tillståndshantering skall inte heller skyndas på när det gäller en så viktig fråga som energiförsörjningen. Energiförsörjningen är en för viktig fråga för att bara skapa tillfälliga lösningar avsedda att hålla ihop över ett val. Energiförsörjning skall planeras så att lösningen håller in i nästa sekel.
    De som säger sig vilja snabba på tillståndshanteringen är samma gäng som vill avskaffa det kommunala vetot mot vindkraftens industrianläggningar och vinkla om tillståndsprocessen till att automatiskt favorisera vindkraftbolaget mot folket och kommunerna.

    Det senaste av dessa bägge handlar om förslaget att om kommunen säger "ja" till vindkraft tidigt i processen så ska inte detta "ja" kunna ändras senare av vare sig kommun eller överklaganden. Om däremot kommunen säger "nej" tidigt i processorn skall detta senaste kunna ändras till ett "ja" om kommunen ändrar sig eller om företaget överklagar.
    Blå och gul
  • Flash Gordon

    Istället för att svara på vad Socialdemokraterna vill göra för att säkra upp elen den kommande vintern kalla ministern detta för "hittepå"

    Svenska Kraftnät har alltså varnat för att det för första gången någonsin kan komma att bli avstängning av elen för att skydda systemet.

    Det är inte att ta ansvar för Sverige, för det politikområde man är satt att sköta.



    Är det detta som är den socialdemokratiska taktiken på området?

    Att låtsas om att problemen inte finns och istället försöka skapa en meta-debatt om vad som är sant eller inte när det gäller energi-politiken?
    Blå och gul
  • Flash Gordon
    Anledningen till rekordpriset - det förväntas vara vindstilla imorgon.


    .

    Och det finns alltså vänsterfolk som på allvar skyller priset på att "M-kommuner stoppat vindkraft!"
    Blå och gul
  • Flash Gordon

    Någon räknade ut att en med alla skatter och nätavgifter och allt annat så kommer en 10 minuters dusch i 40-gradigt vatten att kosta femtio kronor imorgon.

    Femtio kronor


    Blå och gul
Svar på tråden Regeringens el-fiasko