Inlägg från: Flash Gordon |Visa alla inlägg
  • Flash Gordon

    Regeringens el-fiasko

    Stjärnskott på stjärnskott ska förklara varför vi förväntas ha 4.47 kr/kWh imorgon i Elområde 4 - eller varför det inte är ett problem alls..
     
    En del kända. Andra okända.




    Blå och gul
  • Flash Gordon
    Rataxes skrev 2022-08-14 09:32:43 följande:
    Dumvänsterns mantra om OL3 som olönsamt kommer omedelbart på skam, med dagens elpriser är verket betalt om 5 år, då återstår minst 55 års drift med vinst.
    Ja, baksidan av vänsterns förhoppningar om högre elpriser som ska göra att folk snålar på el - det gör all elproduktion väldigt mycket mer lönsam.
    Blå och gul
  • Flash Gordon
    Rataxes skrev 2022-08-14 10:25:00 följande:
    Det finns folk som planerar att köra egna dieselaggregat istället för att betala 3-4 kr/kWh + skatter och överföringsavgufter, det lönar sig redan vid 1,50-2 kr/kWh. 
    Och ved har blivit en bristvara.

    Tänk vad miljövänligt när folk börjar elda i sina kaminer till vintern för att hålla värmen i huset. Växthusgaser OCH partiklar på en gång. Vi kan nog räkna med en och annan extra villabrand på det också till vintern.

    Vad ska vi tro är nästa bristområde - sotare för att godkänna spisar och murstockar som stått oanvända i åratal?
    Blå och gul
  • Flash Gordon
    theotherone skrev 2022-08-14 14:19:52 följande:
    Ahem, att elda med ved innebär inget nettotillskott med CO2 till atmosfären, eftersom ved inte är ett fossilt bränsle. Lärde man sig i naturkunskapen på gymnasiet.
    Rent fysikaliskt så är det ett felaktigt påstående men jag vet att det används i debatten för att det ska verka bättre än vad det de facto är.

    Fäller du ett träd som vuxit i 100 år och eldar upp det som ved så frigör du på en vinter 100 års lagrad CO2. I teorin tar det 100 år för ett nytt träd att ur atmosfären samla in samma mngd CO2 igen.

    Sedan kallar man det "biobränsle" och påstår, som du säger, att det inte bidrar till nettomängden men det baseras på att man menar att annan grönska som väger nu tar upp de 100 år av CO2 som jag släpper ut när jag eldar min ved.

    Problemet med det resonemanget är att samma förstås gäller för "fossila bränslen". Det tas också upp av ny växtlighet. Det pågår nu idag nyskapande av både olja och kol.

    Eldar jag med ved så släpper jag inte ut mindre CO2 i atmosfären bara för att det kallas "biobränsle".

    Biobränsle är bara en lightversion av fossilt bränsle
    Blå och gul
  • Flash Gordon
    theotherone skrev 2022-08-14 15:35:48 följande:
    Nu argumenterar du emot vedertagen kunskap som man fick lära sig i skolan. Så länge träden tillåts växa i samma utsträckning som de eldas upp blir det ingen nettotillförsel.
    Problemet är förstås att trädet inte skulle ha blivit uppeldat alls om jag inte hade gjort ved av det och släppt ut 100 års samlad CO2.

    Det är bara en lek med ord.

    Den CO2 som mitt eldade träd släpper ut och låter tas upp av annan växtlighet hade, om jag inte eldat upp trädet, istället tagit upp från någonting annat som eldats - exempelvis olja.

    Rent fysikaliskt kan du inte skilja CO2 ur "biobränsle" från CO2 ur "fossilt".

    Att gymnasieskolan är begränsad i djupet på den kunskap de lär ut, det är en annan sak.
    Blå och gul
  • Flash Gordon
    Tom Araya skrev 2022-08-14 16:02:44 följande:
    Om man fäller ett träd och eldar upp det så att CO2 frigörs i atmosfären istället för att trädet står kvar och tar upp CO2, så borde det påverka miljön i den mån frigjord CO2 gör det.
    Inte bara det.

    Den CO2 som släpps ut ur veden "tar upp plats" i den grönska som växer. Plats som hade kunnat ta CO2 från fossila bränslen istället.

    Det går inte att skilja CO2 från en källa från en annan när du tittar på systemet i sin helhet.
    Blå och gul
  • Flash Gordon
    theotherone skrev 2022-08-14 16:25:19 följande:
    Fast kolcykeln fungerar inte så, man måste ha ett bredare perspektiv. Snarare så här:

    Om du har en skog med 100 träd där du fäller och eldar ett träd om året samtidigt som skogens totala biomassa är konstant p.g.a. tillväxt, då har du inte tillfört någon koldioxid till atmosfären genom att elda trädet. Om du inte sågar ner och eldar trädet kommer träd i skogen att falla ändå, och dessa träd tillför då samma mängd koldioxid till atmosfären via sin nedbrytning som om du hade eldat upp dem.

    Kom igen hörni - detta fick man lära sig i skolan!
    Du missar helt tidsperspektivet.

    Trädet ger tillbaka CO2 när det faller och multnar, men det är kanske 100 år in i framtiden. 400 år om det är en ek.

    Den så kallade "klimatkrisen" är nu.

    Och den där biomassan skulle kunna vara samma, eller öka om den fick ta upp CO2 från fossila bränslen. Men nu ska det låtsas om att det är neutralt och OK med "biobränslen" för deras CO2 är en annan sak ...
    Blå och gul
  • Flash Gordon
    Digestive skrev 2022-08-14 17:02:42 följande:
    Den spikande trenden syns även i Tyskland.
    Förstås. Alla är rationella i det lilla. Man sker utvägar för egen del.

    Att ved skulle vara en seriös lösning på värme i hus år 2022 är ett steg tillbaka, känns det som.
    Blå och gul
Svar på tråden Regeringens el-fiasko