Inlägg från: klyban |Visa alla inlägg
  • klyban

    Regeringens el-fiasko

    Friger skrev 2022-08-04 11:19:11 följande:
    Du behöver kunna producera el för 100% av elsystemet hela tiden. Det gör inte Frankrike.

    I Frankrike är de sista procenten din älskade vindkraft och det som kommer av det... Fosilkraft. Så än än gång. Din politik förstör ekonomin och miljön.

    Men Frankrike ska tydligen börja bygga mer kärnkraft nu efter vindkraftshaveriet hörde jag ryktesvägen. Just på grund av problemen.

    Och där berättar du att du har två argument och där det ena argumentet inte passar för Sverige men för Frankrike, och vice versa.
    Ditt argument du förde fungerar inte med den selektiviteten du gav oss, för då berättar du att du redan är medveten att du har fel men struntar i det pga narrativet och agendan dikterar att denna saklighet ska förvanskas.


    Och bygga kärnkraftverk som inte är generation 4 är direkt idiotiskt.


     


    Men du kan alltid skriva ett nytt inlägg och ett korrekt svar som tål granskning, och det innebär glöm inget, för om du gör så påminner vi dig bara som Killbill gjorde nu och gjorde bort dig helt.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    Rataxes skrev 2022-08-04 12:50:23 följande:
    Kärnkraft är utmärkt för att reglera och hantera reaktiv effekt. Stora generatorer med rejäl svängmassa bakom (turbinsträngen) håller frekvensen. Den av dumvänstern så omhuldade vind/solkraften klarar inte av någondera.

    El som el, det är mottot och vi vet att all el är dyr, utom de med agenda, för de berättar el ska bli gratis sen när de regerar.


    Eller ja, man kan tro detta och med att Sverige har en av de lägsta elpriserna i Europa.


     


    Det är såhär osaklig agenda ser ut som och svår populism som i sin populism ska räkna bort själva elpriset faktiska nivå, för kunna föra sitt argument.
    Det är briljant självförklarande att du har fel, och du inbillar dig ingen skulle se det, det måste man säga är lite komiskt.


    theotherone skrev 2022-08-04 14:11:37 följande:
    Det blir nästan pinsamt när kärnkraftsivrarna och vindkraftshatarna inte kan förklara hur Frankrike som har högst andel kärnkraft i EU samtidigt också har det högsta elpriset. Hur de kan få detta till vindkraftens fel är en så häpnadsväckande tankevurpa så jag finner inte ord.

    Bara att inse, kärnkraftsvurmande och vindkraftsmotstånd har ingenting med logiskt tänkande att göra längre - det är helt och hållet blockpolitik. Är man höger måste man älska kärnkraft och hata vindkraft eftersom vänstern hatar kärnkraft och älskar vindkraft. Oavsett hur olönsam kärnkraften är egentligen.

    De kan inte förklara det, därför kommer allt nonsens tillbaka när detta lyfts och ursäkter slängs både och höger och vänster i tron ingen ser deras fallerade påstående.


     


    Och tydligen funkar bara el ifrån kärnkraftverk och inte sol och vind, det är skumt minst sagt.
    Och bygga kärnkraftverk som inte är generation 4 är direkt idiotiskt.


    Flash Gordon skrev 2022-08-04 15:03:11 följande:
    Det är inte särskilt komplicerat och du har redan fått en förklaring. Även Frankrike betalar dyrt för den sista kWh som då sätter priset på all el.

    Därtill kör Frankrike just nu bara cirka halva sin kärnkraftsflotta på grund av underhåll med mera vilket gör dem extra utsatta för dyr el som vind, sol, olja och så vidare.

    Frankrike har också försummat sitt underhåll och nybyggnation av kärnkraft de senaste decennierna tack var en stark lobby för sol och vind. De har begått samma misstag som länder som Sverige och Tyskland men har en bättre utgångspunkt för att rädda upp situationen i och med att de hade så mycket mer kärnkraft till att börja med.

    Och ändå är det MYCKET billigare i Sverige, snacka om att föra ett argument som är fallerat.
    Sure vi behöver mer energi, men frågan har skötts extremt väl i jämförelsen med andra i Europa, men vara nästan bäst i klassen är inte gott nog för extremhögerns populism.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    Martinetto skrev 2022-08-05 08:41:17 följande:
    En fråga bara, varför balansera med vindkraft då det är det billigaste energislaget när det väl blåser?
    Finns ju ingen anledning att fortsätta bränna kol om det finns tillräckligt med vindgenererad el.
    Tycker det låter som en lösning som söker ett obefintligt problem.
    Lösningen på vindkraftens obefintliga planerbarhet är aldrig mer vindkraft vilket jag uppfattar att detta försöker adressera.

    All el är just el, ingen el är direkt billig att skapa.
    Vind är bara en del av många i energifrågan, men varför en del gör om det till inbilla sig det är den enda är en riktig gåta.


     


    Det är som man ena stunden arbetar för öka energibristen, men bara har förslag i hur man ska minska den och öka priserna.
    Sånt gör mig extremt fascinerad och även perpelxad.


    Padirac skrev 2022-08-05 12:22:22 följande:
    Lösningen på elbrist eller effektbrist kan inte heller vara överhettade kylbassänger
    Lösningen på elbrist eller effektbrist kan inte heller vara brist i magasin för vattenkraft
    Lösningen på elbrist eller effektbrist kan inte heller vara tomma gasförråd

    on and on..

    det finns inget mirakelspö som löser el och effektbrist om inte systemen har tillgång till de resurser eller systemlösningar som behövs för produktion. El och effektbrist är inte samma sak som effektbalansen.

    Det som gjorts i Danmark var att utvärdera om  vindkraft kunde användas på marknaden för den planerbara effektbalansen - de anser själv att de kunnat göra just detta

    De har inte försökt visa att vindkraft ger energi då det inte blåser, det är det väl ändå ingen som tror att någon annan tror? 

    Ibland får man känslan av att bara kärnkraftverk får existera och till varje pris som helst, då all fakta om annat ska ignoreras.


     


    Men desinformation om att Sverige har de högsta priser i Europa, den har vi med fakta i alla fall sett till att raderats helt.
    För det var ju lite svårt och hävda den, då det nästan var EXAKT tvärtom.


     


    En fråga som jag tycker är mycket intressant, det är varför man inte kan köra alla energikällor och inse att alla energikällor kostar pengar att skapa.

    Och bygga kärnkraftverk som inte är generation 4 är DIREKT idiotiskt.


    Tänk vad deras agenda ställer till det för dom i sina "resonemang", och hur en del vägrar ta in fakta.
    Men fakta om att vi inte alls har så dyr el mot Europa, verkar som de nu har gått över till låtsas om att de aldrig sagt, utan de bara flyttat på målstolparna i tron ingen såg.
    Men vi alla gjorde, och de fortsätter ignorera fakta och forskning, och när det sker så säger dom inget sakligt längre.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    Padirac skrev 2022-08-05 13:48:43 följande:
    Som en skribent skrev - den som för fram sakliga fakta uppfattas som MOT kärnktaftspositiva.- alltså mot personerna i tråden som är postitiva till kärnkraft  - och kanske MOT kärnkraft också, men det uttrycktes inte lika tydligt

    Jag tror att Gen4 är långt bort i tiden, jag tror också att det kommer att komma med fossila bränslen till Europa innan ens några gen3.5 är färdigställda - om det är från Ryssland eller från andra producenter i Afrika eller Asien vet jag inte. Jag tror att det ryska kriget mot Ukraina kommer att vara under lång tid - ändå tror jag att det tar längre tid att bygga nya kärnkraftverk och inte ens Gen4 som ligger ännu längre bort. 

    Jag tror också att det kommer att byggas nya kärnkraftverk och hoppas att de byggs med tanke på att deras restbränsle ska kunna hanteas efter bearbetning i kommande Gen4 

    Jag tror att det snabbaste sättet att öka tilgången på energi i Europa är att bygga ut vindkraft och att bygga ut elhandeln och överföringskapacitet.

    Jag tror att elpriserna kommer att bli betydligt högre än de varit i Sverige och de andra nordiska länderna.

    Jag tror inte att det finns någon qickfix och att priset vi betalar med höga kostnader för energi är ett lågt pris i förhållande till vad alternativet med ett fullskaligt krig i Europa och världen är.

    Gnällspikarna vill ha någon att skylla på  - det är snart val och istället för att se vad ochur saker kan lösas så vill de ha någon att skylla på - allt är 'de andras' fel. De andra är S. MP, C, invandrare, sjuka, arbetslösa, DN (dök upp nyligen),  höga politiker, journalister och utgivare, regeringstjänstemän samt någon ambassadör 

    Jag börjar fundera på om de har svårigheter att veta vilket ben de ska stå på och kring faktan om energi.
    För dom har ju hoppat runt som hoppetossor och vägrat ta in viss fakta och forskning, och komiskt nog är det ALLTID den som stör deras agenda att allt är regeringens fel och inget annan parameter existerar.


    JAg tror de inte ens förstår vad och varför man ska sikta in sig på generation 4 av kärnkraftverk.
    Det verkar nästa som de tror att all kärnkraft är rent och inte ger något avfall och producerar abnorma mängder el och utan mycket stora kostnader.


     


    Det som gör en fundersam, det är varför de är emot vindkraft, för det ger el det med.
    Så med tanke med den, så tror jag detta inte har med el att göra alls, utan bara agenda och narrativ, för vad annars skulle dom ignorera så mycket fakta för?

    Men de tär rätt komiskt hur Sverige hade den dyraste elen i Europa, och sen visar det sig vi har nästan den billigaste.
    Undra om de tar in någon fakta ifrån verkligheten, eller om de bara upprepar talepunkter de är givna av sekten.
    För något är allvarligt fel när fakta och forskning ska ignoreras framför tomma ord.

    Sen kanske man borde börja engagera sig mer för generation 4 kärnkraftverken, och för snabba på det lite.
    Och steg två börja gräva mycket djupare i kall fusion, men nu pratar vi om tidsaspekter våra "meningsmotståndare" inte längre förstår på, så det lär nog bli den mest osakliga diskussionen med dessa som anser ALLT är regeringens fel oavsett vad fakta säger.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    Padirac skrev 2022-08-05 14:12:50 följande:
    Eftersom de är MOT MP så är de mot vindkraft och allat annat som inte är MOT MP.  Det är många som hatar MP  - inte pga avatt MP är det parti som med sin politik bäst stödjer IPCC, du ser ju att det pratas massa från gnällspikarna om klimathotet och hur dåligt det är med fossila bränslen och hur bra kärnkraft är för klimatet (!) - de hatar nog MP mest för att alliansen gjorde en migrationsöverenskommelse med MP, lite mindre för reduktionsplikten ocn minst för kärnkraften. Det är en del av kulturkriget kanske?

    Men jag är fördomsfull, inte tror jag att de bryr som om IPCC rapporter egentligen, det är bara ett sätt att försöka använda det de ser som MOTSTÅNDARSIDANs argument för sina ståndpunkter. 

    Jag lärt mig att all fakta och forskning som säger annat än vad de påstår, är saker de inte bryr sig om och låtsas om inte existerar.

    Det är något du och KillBill borde veta mycket om och med tanke på hur ni serverat ren fakta på ett silverfat och allt de kommer med är att fakta det skiter väl vi i.


     


    Dom har tagit tag i en fråga där de ignorerar stora delar av det sakliga, då det sakliga berättar de inte alls har rätt.
    Men visst är det komiskt hur Sverige hade så dyr el enligt dom själva, och sen visar det sig att vi är nästan billigaste i Europa, och då vill dom inte prata om det längre.
    Så man undrar hur dom inte visste om det från början, vet dom så lite om det dom pratar om+


    För detta låter nästan som COVID-19 tråden och hur Sverige var sämst i världen, och sen när det visade sig vi inte alls var, utan en av de bättre, så en TOTAL tystnad.


    Undra vad dom inbillar sig säga med ta bort sakligheten?
    För det har inte mycket med el att göra längre då.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    Padirac skrev 2022-08-05 14:24:56 följande:
    Det är från Februari 2021 - som vanligt  är det tråkigt att se hur företrädare för politiska partier förvanskar verkligheten genom att plocka ut en mening ur sitt sammanhang.

    Det tog inte lång tid att hitta hela materialet - lite källkritik innan man sprider uppenbart falska påståenden vore klädsamt.

    www.svt.se/nyheter/inrikes/vattenfall-angrar-...

    "PPDATERAD 12 FEBRUARI 2021PUBLICERAD 11 FEBRUARI 2021

    När vinterkylan slog till hade kärnkraften behövts, menar Vattenfalls produktionschef Torbjön Wahlborg.


    Trots det var det rätt beslut att stänga de två Ringhalsreaktorerna.


    ? Jag tror vi kommer klara oss bra utan Ringhals 1 och 2, säger han till SVT.


    Det var politiska beslut som gjorde att Vattenfall 2015 beslutade att i förtid stänga två av Ringhals reaktorer. Nya säkerhetskrav efter kärnkraftsolyckan i Fukushima 2011 och effektskatten, som senare slopades, spelade in i beslutet, säger Vattenfalls produktionschef Torbjön Wahlborg.


    2019 och 2020 stängdes Ringhals 2 och 1. Men under senare tids vinterkyla, hade kärnkraften behövts, menar Torbjön Wahlborg.


    I dag talas det om brist på el, var det fel att stänga reaktorerna?


    ? I januari och februari hade det varit bra. Men varken förra året eller detta tror jag det skulle löna sig med en eller två reaktorer till. Sett i efterhand var det rätt beslut vi fattade, säger han."


    Exakt det jag pratar om, saklighet är inte deras sak och försöker dom, så går det som nu och här och där man plockar meningar ur sitt sammanhang och hoppas ingen märker.
    Och det som är lite komiskt, det är att de inte ens bryr sig om att ta reda på vad mer som sades och blir sen ägda pga detta.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    Tom Araya skrev 2022-08-05 15:18:32 följande:
    Hade mp fått driva sin politik så hade det blivit så.
    Som tur är så får de inte det längre och jag hoppas det förblir så.
    Men de hann fatta beslut som skadat svensk kraftförsörjning.

    Svartvita argumentationer kan se rätt lustiga ut som nu.
    Vad vi inser är att det som flashy gav var tagit ur sitt sammanhang för passa flashys agenda att ALLT är regeringens fel även det som inte är.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    Padirac skrev 2022-08-05 16:43:30 följande:
    Mer fakta  - är det MOT kärnkraftsföreträdare?

    www.dn.se/ekonomi/i-dag-betalar-norge-20-gang.../

    "En kilowattimme beräknad kosta nästan 20 gånger mer i Kristiansund jämfört med Stockholm på fredagen. Foto: Johan Nilsson/TT

    På fredagen kostar elen 20 gånger så mycket för en person som bor i södra Norge jämfört med en person som bor i södra Sverige. Det visar elbörsen Nordpools statistik.

    ...


    Norska Nettavisen skriver att Norge på fredagen väntas exportera över 40 gigawattimmar el till Danmark och Tyskland, samtidigt som åtta gigawattimmar importeras från England.


    Redan i mitten av juli rapporterade NRK om de höga elpriserna i landet. Då var strömmen 50 gånger dyrare i Oslo jämfört med Stockholm, och elen hade bara varit billigare i den norska huvudstaden en enda månad under det senaste året.


    ? Sverige har en god överföringskapacitet mellan norr och söder. Dessutom har de mycket vindkraft, som pressar ned priserna, sade elanalytikern Lene Hagen då."

    Är en norsk elanalytiker pålitlig?


    Nej, INGEN är pålitligt som inte stödjer deras narrativ och att ALLT är Regeringens fel och ingen annans fel.


     


    Det har vi lärt oss av dom de senaste veckorna och denna abnorma rädsla för all fakta i ämnet.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    Friger skrev 2022-08-06 12:19:12 följande:
    Ja din politik är ju att krossa elnätet och förstöra miljön via vindkraft. Det går bra för er nu måste jag säga.

    Det var en rolig intervju. Lästa bara dina citat. Han säger att det var politiska beslut som orsakade att reaktorerna las ner och att det hade varit bra att ha dem när elnätet håller på att kollapsa. Hade en apa kunnat räkna ut.

    Det sista han sa var utan argument och för att behålla huvudet. Hans chefer är ju en politiska politrucker vars huvuden hänger löst eftersom systemet håller på att falla.
    Nope, nu lägger du bara orden i munnen då sakligheten är för jobbig för dig, då den berättar något annat än det du inbillar dig.
    Och det är det DU som säger, och ingen annan och när du lägger orden i munnen på en annan användare, då sakligheten är för jobbig för dig.
    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    Tom Araya skrev 2022-08-07 02:23:04 följande:
    MP hade större inflytande över energipolitiken genom samarbetet med s.
    DU vet inte ens vad du pratar om inser vi, är agendan så svår att fakta är så ointressant?

    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
Svar på tråden Regeringens el-fiasko