Inlägg från: Anonym (Ä) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Ä)

    Om du ska vara helt ärlig. Har du gått till jobbet/skolan fast du känt av lite halsont eller annat som KAN vara symptom på covid?

    NEJ. Stannade till och med hemma när jag hade en pollenattack.

  • Anonym (Ä)
    Anonym (Timanställd) skrev 2020-12-05 19:09:53 följande:

    Dessutom riskerar du faktiskt att förlora ditt jobb om du sjukar dig för ofta och inte tar dina pass som timanställd. Du förväntas alltid ställa upp när arbetsgivaren behöver dig och du har ingen anställningstrygghet. Svarar du inte när chefen ringer eller om hen tycker att du varit borta för mycket så ringer de bara nån annan, du får inte ens sparken utan får bara inga fler pass helt enkelt...


    Vad har du för arbetsgivare?
  • Anonym (Ä)
    Anonym (Timanställd) skrev 2020-12-05 18:28:36 följande:

    Javisst har jag det. Jag är timanställd och schemaläggs vanligtvis ca en vecka framåt, och skulle jag bli sjuk plockas jag direkt bort från schemat så jag får ingen sjukpenning om jag blir sjuk.

    Skulle jag bli riktigt sjuk eller ha starka misstankar att det är just covid-19 skulle jag stanna hemma, men jag har inte råd att inte jobba så fort jag är lite snuvig. Jag isolerar mig så mycket jag kan när jag är ledig, har träffat en kompis bara en gång sedan i mars t.ex och då gick vi en promenad ute. Jag är jättenoga med att tvätta och sprita händerna, har munskydd i kollektivtrafiken och håller avstånd alltid. Men när jag jobbar går det inte alltid att hålla avstånd, och framför allt på bussen är det trångt.


    Är du bokad för jobb ska du få sjuklön.
  • Anonym (Ä)
    Anonym (.) skrev 2020-12-06 07:22:10 följande:

    Det ser ut så här i princip i alla Sveriges kommuner oavsett om det är kommunalt, privat eller landstinget.

    Arbetsgivare är mycket väl medvetna om att de måste betala sjuklön för bokade pass. Därför bokas inte timvikarier in än max en vecka framåt, oftast handlar det enbart om EN enda dag framåt. Blir timvikarien sjuk så får den helt enkelt inte in några bokningar.

    Det här är motsvarigheten till äldre tiders daglönare i fattig-Sverige. För det är så det utvecklats till. Det har varit en hel del kritik mot detta i pandemin, för genomsnittet ligger andelen timvikarier på 30% i framförallt hemtjänsten.

    De lättnader som funnits för anställda har helt bortsett från en otroligt stor grupp. Timvikarier. De straffas egentligen för att de tar ansvar.


    Nej, men är man på schemat så ska man få sjuklön. Har man inget bokat ska man såklart inte ha några pengar. Att åka in sjuk i dessa tider är förbannat själviskt och dumt.
  • Anonym (Ä)
    Anonym (Timanställd) skrev 2020-12-07 08:12:10 följande:

    Ja men eftersom jag bara schemaläggs någon vecka eller några dagar framåt så får jag bara sjukpenning några få dagar. Sedan läggs jag ju inte på schema mer, då får jag varken sjuklön eller lön.


    Nej, klart du inte ska ha för de dagar du inte är bokad. Men det är så det funkar som timanställd. Bara att hacka i sig. Det är inte en ursäkt för att komma till jobbet sjuk. Jag hoppas de i så fall skickar hem dig.
  • Anonym (Ä)
    Anonym (.) skrev 2020-12-06 23:43:11 följande:

    Så här är det: timanställda ska inte behöva lida ekonomisk när inte andra anställningsformer gör det.

    Man kan inte lägga ansvaret för samhällets systemfel på individen.  Timanställda straffas för att de försöker ta ansvar. De gör det ern gång sen gör det inte det mera utan går till jobben ändå.

    Så ja, det är en naturlig följd av hur orättvist det är. Tycker du att det är idiotiskt får du sparka på dem som står bakom besluten - politikerna. Det är faktiskt DE som är förbannat dumma och ansvarslösa - inte timanställda.


    Jag har varit timanställd i flera år. Som sagt, hoppas de skickar hem folk. Jag har varit med om att det har hänt. Sen slutar man boka idioterna för jobb.

    Själv har jag däremot jobbat hur mycket eller lite jag har velat, eftersom jag skött mig och är populär.
  • Anonym (Ä)
    Anonym (.) skrev 2020-12-07 10:27:35 följande:

    Jag jobbar ofta med timvikarier och har jobbat som det själv så jag vet deras förutsättningar.

    Det händer att vi skickar hem personal, oftast är det tillsvidareanställda som blivit det. Men det är mycket ovanligt att det händer, 5-6 gånger kanske under detta år och då har det varit en enda timmis.

    Oavsett så är det ett systemfel och man kan inte lägga ansvaret på individen. Idioter är de som sätter detta i system men även de som inte ser längre än sin egen näsa och vägrar förstå hur systemet fungerar.


    Varför kan vi inte lägga ansvaret på individerna som går till jobbet sjuka? Är de omyndigförklarade på något sätt? Svagbegåvade?
  • Anonym (Ä)
    Anonym (Timanställd) skrev 2020-12-07 20:08:37 följande:

    Min arbetsgivare blir snarare sur om jag inte kommer. Jag sjukade mig i våras när jag hade symtom och arbetsgivaren ringde och tjatade om att jag skulle jobba ändå. Jag fick förklara det olämpliga i att jag jobbar och hanterar mat när jag är sjuk.

    Visst skulle jag hellre stanna hemma om jag var lite snuvig även om jag inte ens misstänker corona, men jag har inte planerat systemet med timanställdas svaga rättigheter. Jag gör så gott jag kan för att minska smittspridning i samhället men jag måste också betala hyran och få mat på bordet. Jag är också väldigt populär på jobbet, jag är timanställd för jag jobbar inom restaurang och där finns inget annat än timanställningar. I normala fall gillar jag friheten man också har, jag kan jobba dubbla skift ett tag och sen vara ledig ett par veckor och t.ex resa. Men visst har jag börjat fundera på att byta bransch pga osäkerheten nu under covid-19, både för att man riskerar att stå utan jobb om det kommer nya direktiv om att restauranger inte får ha öppet. Men också för att det blir så övertydligt vilken liten trygghet man har vid sjukdom. Jag brukar inte bry mig för jag blir aldrig sjuk men covid-19 symtom kan ju vara typ allt.

    Jag tycker det är fult av dig att hoppa på oss som är timanställda som att vi ska vara de enda som tar ansvar och är hemma utan lön. Det borde gälla alla anställda i så fall, nu utnyttjar en massa heltidsanställda att de får vara hemma som betald semester bara för att de har verkliga eller påhittade symtom, utan krav på läkarintyg.

    Tänk om alla timanställda inom vården, förskola, butiker, restauranger mm faktiskt skulle stanna hemma vi med, eller säga upp oss? Det skulle du väl vara glad för ett tag du som hatar oss så mycket men sen skulle det inte vara så kul när förskolan måste stänga pga brist på personal, alla butiker och restauranger har stängt och din gamla mamma på hemmet kan du gå och ta hand om själv.


    Orkar inte läsa din roman. Om du orkar läsa mina inlägg så har jag skrivit att jag varit timanställd i flera år.
  • Anonym (Ä)
    Anonym (Ht) skrev 2020-12-07 12:40:24 följande:

    När valet står mellan att jobba med lite snuva eller att ha mat på bordet, är valet ganska enkelt för många människor.


    Risken med att komma sjuk till jobbet är att man i fortsättningen inte får jobba alls.
Svar på tråden Om du ska vara helt ärlig. Har du gått till jobbet/skolan fast du känt av lite halsont eller annat som KAN vara symptom på covid?