• Aliona

    Vad plugga till efter gymnasium?

    Du är intresserad av miljö och inom det finns det väldigt mycket arbete och mer kommer det bara att bli med den klimatförändringarna och den stora omställningen vi står inför. Du kan jobba i företags omställningsarbete, intresseorganisationer, kommuner, statliga departement, Sida, EU, FN...you name it! Man kan också ha en mer naturvetenskaplig inriktning, juridisk, politisk, ekonomisk...

    Är du främst intresserad av hur människor fungerar men inte vill eller kan bli psykolog så är beteendevetenskap ett bra ämne som kombinerar psykologi och pedagogik, eller social-psykologi eller sociologi. Humanekologi handlar om människans samspel med naturen så där får du båda miljö och människa.

    Om du är tveksam men klarar av att strukturera och planera själv så kan det vara en idé för dig att läsa fristående kurser. Börja med grundkurserna i tex miljövetenskap och beteendevetenskap och känn dig för, och när du hittat ämnet som du tycker är roligast läser de fördjupningskurserna i det och tar din examen.

    Jag var tveksam precis som du men gillade att plugga. Jag valde fristående ämnen inom samhällsvetenskap, som statsvetenskap, ekonomi, juridik, geografi, språk och annat och tog ut en fil mag i samhällsvetenskap och fil kand i språk. Jag jobbar sedan 15 år i internationell utveckling. Älskar mitt jobb, brinner för det jag jobbar med, känner att jag verkligen gör en skillnad, har fått resa världen runt och har jobbat allt från helt ideellt till uppdrag med riktigt hög lön och bra tillägg.

    Vill du jobba internationellt räcker det oftast inte med bara svenska och engelska. Närmast till hands för dig är väl att ta tag i spanskan. Jag skulle inte bekymra mig för dina gymnasieresultat i spanska. Mycket mer effektivt att resa iväg ett år eller så och läsa spanska i Latinamerika. Du lär dig mycket fortare, och dessutom är det en bra merit att ha bott utomlands. Tar du ett år efter gymnasiet för att läsa språk utomlands så får du dessutom extra tid att fundera på vad du vill läsa sen.

    Lycka till!

Svar på tråden Vad plugga till efter gymnasium?