• GrodanS77

    Äggdonation 2021

    Tack allesammans!

    Det där plusset är med skräckblandad förtjusning. Glad givetvis, fattas bara annat. Men denna väntan på att se hur det går denna gång. Ja den är lite jobbig...

  • GrodanS77
    Sussna85 skrev 2021-02-05 19:08:34 följande:

    Åh jag förstår så väl din oro med tanke på hur det har gått med dina andra graviditeter.

    Men jag hoppas att den lilla har bott in sig ordentligt och vill stanna denna gång <3 Hur var det,får du nått utöver progesteron och östrogen,nått till som kan gynna en graviditet? Men jag håller mina tummar hårt för att ni inte ska behöva uppleva ett till missfall! <3


    Tack!

    Jag får lite extra progynon och lutinus, samt trombyl och kortison.
  • GrodanS77
    Sussna85 skrev 2021-02-06 08:07:35 följande:

    Vad bra Ren nyfikenhet, hur mycket progynon och lutinus får du nu?


    8mg progynon o 4 lutinus.
  • GrodanS77
    IrisEir skrev 2021-02-07 16:41:20 följande:

    Hej igen!! Jag är inne lite här och "tjuvkikar". SÅ så roligt att läsa om ditt plus,  håller tummarna stenhårt!!


    Tack så mycket!
  • GrodanS77

    Ang det ni har skrivit om medicinering och utländska kliniker. Jag undrar om det finns några studier på långtidseffekterna av att göra många försök med dessa mediciner och doser.

    Jag tror att det absolut kan behövas tilläggsmediciner eller högre doser i vissa fall. Det säger jag inget om. Under de åren jag nu har varit i äd svängen så har jag ändå uppfattat det som att de utländska klinikerna också har en viss ?standardmedicinering? men som innehåller lite mer än de svenska. Därefter kanske de är bättre på att ?skruva till? det sista för en individuell plan. Som nån av er sa, att de lyckas med de svåra fallen som inte svensk sjukvård kanske har lyckats med. Men behövs då dessa doser och alla mediciner för alla andra? Om de alltid behövdes så mycket mediciner så skulle ju ingen lyckas i Sverige (Norden) enligt er. Men för väldigt många lyckas det.

    Jag tycker att det är tråkigt att ni hela tiden ?klankar ner? på svensk (nordiskt) sjukvård och i princip säger att det är meningslös att försöka här. Alla kan inte, vill inte, har inte råd eller möjlighet att åka utomlands för försök. Försök vara lite uppmuntrande istället. Hjälp gärna till med tips som ni gör, men snälla, var inte dömande i era svar hela tiden. Det är så mycket som är jobbigt i denna process så det är väldigt onödigt att få folk att känna att de gör fel eller att det är meningslös att försöka när de inte gör försök på Olga kliniken.

  • GrodanS77
    bellis2 skrev 2021-02-08 19:22:10 följande:

    Den stora skillnaden blir ju att många patienter inte behöver få i sig den höga medicineringen under längre perioder eftersom de (nu utgår jag från ÄD eftersom det är en sådan tråd) eftersom de ofta lyckas greja det på första eller andra försöket. Det blir ju ofta inte många försök med ÄD. Absolut, jag hade önskat att de följde upp med mer blodprover vad gäller hormonvärden men många som gör ÄD behöver ju en hel del. Sedan finns det alltid risker med medicinering, tyvärr (oavsett doser).

    Jag har ju tidigare redogjort i tråden för hur mycket de anser att medicineringen står för och hur stor betydelse embryots kvalité har och kompetensen hos läkarna så det handlar inte bara om medicin. 

    För många lyckas det skriver du. Jag skulle gärna vilja ta del av Sveriges statistik kring detta (många av klinikerna är inte alls transparenta med det) och hur många försök i snitt det krävs. Det finns många som inte vill utsätta sig för försök efter försök, det är fruktansvärt plågsamt.

    Jag har all förståelse för att man varken vill eller kan ta sig härifrån men många gånger ställs det frågor här bland nya och då besvarar jag utifrån erfarenhet.

    Det känns som att du tar det personligt när du upplever inläggen dömande, vilket det inte är utan kritiken är ju riktad mot svensk sjukvård och det måste man ju kunna få göra sakligt. Vet inte hur aktiv du är i andra trådar här men kolla hur det ser ut IVF-trådarna. Patienter som gång på gång plågas med massa olika försök, spenderar massa pengar, man behöver diskutera/argumentera för sin sak, behandling osv, sätta sig in i saker och ting. Det är inte bara fertilitetsbehandlingar som ser ut så. Jag har tyvärr tio års erfarenhet av svensk sjukvård. Jag tycker inte det ska vara så. 

    Att ni inte väljer Olga-kliniken eller någon annanstans för den delen anser jag inte vara fel och har inte skrivit det heller. Var och en måste ta sitt eget beslut, vad som passar en och ens magkänsla. Däremot har jag all rätt att framföra kritik sakligt vad gäller upplevd sjukvård och besvara folks inlägg utifrån frågor som ställs. 


    Alla som gör äd utomlands lyckas inte heller på första eller andra försöket utan för en del krävs det ändå många försök och mycket mediciner. Därför undrade jag vad det finns för studier kring ?långtidsanvändning? av dessa.

    Du skriver ?att det finns många som inte vill utsätta sig för försök efter försök, att det är fruktansvärt plågsamt?. Vad menar du med det? Tolkar det som att om man inte vill utsätta sig för många försök så vänder man sig utomlands , men om man kan tänka sig det så väljer man svensk sjukvård?! Jag tror inte att nån gör det här för skoj skull så en sån kommentar känns bara väldigt onödig.

    Jag beklagar att du har haft sån otur med svensk sjukvård. Det avspeglar sig dock väldigt mycket i dina svar. Och all den sjukvård du har dålig erfarenhet av rör inte bara ivf/äd, så för mig är det inte att vara enbart saklig.

    Nu vet jag att jag inte är ensam om att känna så, att man behöver ?försvara? sitt val av svensk/nordisk klinik. Men om jag bara ska svara för vad JAG tycker, så ja, jag känner att jag till viss del behöver försvara mitt val av klinik här. Det är skittråkigt. JAG upplever inte alltid att du är saklig. Du svarar jättebra på en del frågor om mediciner, vad det är för något, doser och annat. Men när det kommer till kliniker, länder och mängden mediciner så upplever jag att det är ständigt återkommande hur dålig den svenska sjukvården är och att man ?måste? vända sig utomlands för att lyckas, utan att någon har frågat om den biten. Man får gärna skriva för och nackdelar med de olika behandlingsmetoderna. Det är bara bra att belysa, det kan hjälpa många att hitta rätt. Det är sättet/tonen du gör det på som jag ber dig att ändra. Vi är här för att hjälpa och stötta varandra!
  • GrodanS77
    pixie78 skrev 2021-02-08 10:40:56 följande:

    Hurra, va underbart!  Stor gratiis.. hoppas du lyckas hålla oron i schack och kan njuta liiiite grann emellanåt i alla fall!


    Tack så mycket!

    Stort lycka till med ert nästa försök!
  • GrodanS77
    Sussna85 skrev 2021-02-09 16:53:39 följande:

    Jag blir så trött, jag blöder och det gör ont i magen...for i panik till gyn som var så snälla och tog in mig,och jag fick se ett litet hjärta slå för tillfället, men för hur länge? Detta kan inte sluta bra,tror att det bara är att vänta på att den lilla väljer att lämna detta liv,det molar och blöder alltför mycket för en solskenshistoria.

    Usch...jag vill inte börja om


    Neeej nej, å va jobbigt! Men du, försök att hålla fast vid att du såg ett hjärta picka och pyret lever. Vi får hoppas att det är lite taskig växtvärk i kombination med att ett av alla nya blodkärl spruckit. Ta det lugnt och vila. Förstår att det är jobbigt, men håll ut. Än är det inte kört! Pyret levde tidigare idag!
  • GrodanS77
    pixie78 skrev 2021-02-09 16:50:16 följande:

    Aha, tack för svar. Det var det jag misstänkte.. att behandlingen påverkar TSH. Vet du hur lång tid det tar att återställa sitt värde? Om jag tar lite extra Levaxin nu hinner det då gå ner till nästa försök om 4 veckor? Ska såklart fråga kliniken imorgon när jag får tag i dom men är nyfiken! :)


    Det kan gå relativt fort att få ned värdet. På 4 veckor så får du ned det bra. Sen ska du tänka på att när du blir gravid så ska du höja dosen. Innan man har hunnit kolla efter plus så är en riktlinje jag fick från bm att öka med en tablett 2 ggr i veckan. Ta blodprov vid jämna mellanrum för att kolla sen. Viktigast de 12 första veckorna då fostret inte producerar eget.
  • GrodanS77
    Zwillinge86 skrev 2021-02-09 19:40:54 följande:

    Hej! Är ju egentligen veteran då jag hållit på i 10 år och gjort mängder av insättningar med donerade ägg, men känner mig allmänt förvirrad denna gång då jag de senaste åren blandat så många protokoll och upplägg på eget bevåg att jag inte längre minns vad som är ?normalt?. Gjorde vul igår och slemhinnan var 15mm, lite ojämn och ingen antydan till 3skiktad, vilket är ovanligt för att vara mig. Har fått ta mindre progynon denna gång då min slemhinna snabbt blir tjock på 2+1tab/dag så denna gång slapp jag avbryta försöket, men märkligt nog så är slemhinnan ändå tjockare än än försöken 2018 då jag tog normaldos. Har också alltid haft treskiktad ville gör mig lite konfunderad, men kliniken bokade in FET ändå så det verkar inte vara ett problem. Vad är er erfarenhet av detta? Sen funderar jag kring om jag inte har fått ägglossningsspruta inför insättning för att efterlikna hormonpåslaget efter ägglossning, men jag kanske blandar ihop det med förra försöket som var på egen ÄL i ostimulerad cykel. Eller hur ser det ut för er för andra? Jag förbehandlar enligt ordination från Umeå med progynon och kortison. Ska börja med progesteron på torsdag och sedan ta trombyl och fragmin efter insättning. Sen har jag ett hemsnickrat upplägg där jag börjar tidigare och med högre doser plus lite annat jag snappat upp under åren, men missar jag något grundläggande?


    Hej där, undrade just hur det gick för dig! Kul att höra att du är igång igen. Ja det är lätt att bli förvirrad bland alla olika medicinscheman man gått/går på.

    3x2mg progesteron verkar vara standarddosen. Vad tar du nu? Tjockleken på slemhinnan ska inte vara ett problem. Men man vill helst att den ska vara 3 skiktad eller uppvisa skikt, på väg mot skikt åtminstone. Så jag vet inte riktigt, men bedömer kliniken att slemhinnan ska vara tillräcklig bra för att fortsätta så är det nog ändå så.

    Äl spruta brukar man inte ta när man bara tar östrogen i och med att östrogenet hindra äggblåsorna från att växa, man får inte ägglossning på bara östrogen. Tillsatsen av progesteron påbörjas på den dagen som motsvarar äp eller äl, dvs fem dagar innan återföring med en blasto.

    Vad är det du börjar med tidigare än klinikens schema?

    Har du fått 10mg kortison från kliniken som du ska ta i tre veckor och sen nedtrappning, om det blir plus? Jag fick ju dottern via Umeå så jag tycker mig känna igen upplägget

    Stort lycka till!
Svar på tråden Äggdonation 2021