Forum Lägenhet - Hus & hem
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Liten familj i en 2a

  Fre 8 jan 09:37 Läst 0 gånger Totalt 11 svar
  Fre 8 jan 09:37

  Hej!

  Jag är i behov av en bostad pga separation och letar nu bostad. Bo i ett område där det är svårt att få bostad men nu finns det möjlighet till en 2a. Det är lättare att få bostad ca 20 min härifrån men då blir det mycket mer körning och lite mer problem med barn och hundpassning. Nu till mitt dilemma: Ska jag ta en 2 a i detta område så länge och låta barnen dela rum 10 och 17 år av samma kön och det blir en lättare förändring för då behöva inte byta skolor alt åka buss mm. Eller ska jag ta en större lägenhet en bit härifrån så de får eget rum? Men då blir det mer ensamtid för barnen och de får förändra mer med sina kompisar och skola. Jag tänker lite att om jag tar en 2 a nu så kommer jag fortfarande leta efter en större lägenhet i detta området. Men rent praktiskt, hur ska man isf dela upp rummet? De har liknande intresse men nu har min äldsta en dubbelsäng och det hade ju inte fått plats sen? Snälla hjälp mig med lite tips och råd?

 • Fre 8 jan 10:16 #1 +1

  Mitt tips är att göra barnen delaktiga i beslutet! Åtminstone det äldsta kan ju väga för- och nackdelar med de olika alternativen,

 • Fre 8 jan 10:18 #2

  Vad tycker barnen? Går det bra för dem att dela rum en tid? När man är ensamstående är det väldigt smidigt att ha nära till barnens skolor, träningar och aktiviteter.

  Jag har valt att bo i stan och ha nära till allt, det underlättar vardagen även om vi får bo lite trångt. Jag har delat av vardagsrummet och satt upp en vägg så ena barnet har sitt rum där. Jag är lite sugen på att flytta utanför stan för att ha mer plats, men tonåringarna vill det absolut inte. Viktigare för dem att ha nära till allt som de är vana vid. Och när jag tänker på allt skjutsade det skulle innebära så tänker jag snabbt om :)

  Kan det funka om du tar tvåan att barnen delar på vardagsrummet och ni har vardagsrum/ditt sovrum i sovrummet?


  Keep your child rear facing for as long as possible!
 • Fre 8 jan 10:33 #3
  Kodia skrev 2021-01-08 10:16:25 följande:

  Mitt tips är att göra barnen delaktiga i beslutet! Åtminstone det äldsta kan ju väga för- och nackdelar med de olika alternativen,


  Jag säger detsamma. Du ska ha sista ordet, men hör med dem vad de tycker och tänker.

  Sen är det ju vanligt att flytta hemifrån efter studenten, så kanske är det ändå en relativt kort tid det rör sig om som ni bor så. När äldsta flyttat går det ju bra att dela en tvåa, du och yngsta.

  Ska de bo hos dig på heltid? För många är det annars en fördel att ha kort sträcka mellan föräldrarna. Man kan hämta något man glömt, bara titta in och säga hej mm. Det kan vara ett skäl att vara kvar i området.

  Jag funderar också på möjligheten att 17-åringen har det egna rummet och du och yngsta delar på vardagsrummet, och så har ni familjens gemensamma umgängesyta främst i köket.

  Loftsängar är generellt bra, oavsett vilken rumsfördelning ni väljer. Delar man rum är det skönt med förhänge runt sängen också.
 • Fre 8 jan 10:38 #4

  Om 10-åringen inte är av den långa sorten kanske det räcker med en juniorsäng. Det spar plats! Vet en kortis som hade det ända tills hon flyttade hemifrån just på grund av platsbrist. Men då var hon ju bara typ 155 cm lång.

 • Fre 8 jan 11:37 #5

  Klart det går. Om ni är relativt överens om att de lägesmässiga fördelarna överväger. Och om ni har en bra och funktionell relation till varandra. Det sista är avgörande. Har ni dysfunktionella relationer (detta självfallet en rent generell reflektion, vet ju inget om just er) kan den sortens trångboddhet bli extremt påfrestande. Då är det bättre med krångligare vardag och egna rum.

 • Fre 8 jan 11:40 #6

  Men rent generellt är självfallet compact living vår framtid. Särskilt i städerna. Det är inte vare sig ekonomiskt eller miljömässigt hållbart med att vi går runt i för stora hem. Kolla lösningar med skärmar, loft, sängskåp osv. Finns tusen sätt att få det att funka.

 • Fre 8 jan 22:14 #7

  Tack för alla tips och råd, det lutar åt 2 an och så ser vi hur vi löser det praktiska men jag tar verkligen åt mig av era tips. TACK ????????

 • Fre 8 jan 23:41 #8

  Jag, min man, vår son och två katter bodde i en tvåa. Vi lyckades klämma in en resårmadrass (90) i klädkammaren och lyckades därmed få ett extra rum. Det fungerade bra.


  Vad du ska göra är att titta på planlösningen och tänka utaför "boxen." Kan man dela av vardagsrummet till tre "sovrum" och ha vardagsrummet i sovrummet? Eller är köket tillräckligt stort för att man ska kunna sätta upp en tillfällig vägg och göra ett extra rum? Om klädkammaren inte är tillräckligt stor för en säng, är den i alla fall tillräckligt stor för att kunna göra till ett rum att dra sig undan i? (skrivbord eller kanske bara en mysig fåtölj där man kan sitta med en laptop eller iPad och stänga dörren om sig?)


  Det viktigaste är att alla i familjen känner att de kan få vara i fred ibland (därmed inte sagt att man måste sova ensam i ett rum.)

 • Fre 8 jan 23:43 #9

  Min första tanke var att fråga barnen och låt de bestämma.

 • Lör 9 jan 14:06 #10

  Kommer barnen vara något hos den andra föräldern? Tänker att det kanske är enklare att leva med en liten lägenhet hos den ena föräldern om det finns möjlighet till eget rum hos den andra föräldern - om man t.ex. vill ha kompisar som sover över och så. 

  Eller om ni har t.ex. morföräldrar nära där någon kan sova över ibland, så den andra kan få lite space.

  Men oavsett så kan man leva trångt om man vill eller måste. Jag tänker också att du ska fråga barnen och involvera dem i funderingarna. Det blir säkert bra!

 • Tor 27 maj 20:19 #11

  Kolla så värden inte har en begränsning av antalet personer som får bio i lgh. 

  Sen kan man ju faktiskt dela av vardagsrummet till sovrum och ha minivardagsrum i sovrummet. 


  Du kan ju dela tioåringens halva genom att ha en våningssäng där, alt loftsäng och vanlig säng under. 


  Det finns våningssängar där den undre bädden är 120 cm bred. Jag tycker dock att det är smidigare att ha en loftsäng som är en dubbelsäng för mig själv och sen får barnet ha ytan under antingen till säng eller skrivbord. 


   

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll