Forum Barnomsorg - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Känns inte bra på nya förskolan

  Ons 13 jan 11:19 Läst 0 gånger Totalt 16 svar
  Ons 13 jan 11:19

  Har nyss bytt förskola för min son 2,5 år eftersom vi har flyttat till en annan del av kommunen, har inskolning nu. Vi valde en nybyggd förskola som ligger 5 min från bostaden. Det är en stor förskola med 8 avdelningar, lokalerna inne är jättefina men utemiljön känns inte så bra. Det är en stor gård utan avgränsningar och alla barn släpps ut samtidigt. Vissa barn har västar men absolut inte alla. Barnen springer huller om buller och jag vet inte hur de har koll på vilka barn som tillhör vilken avdelning. Det är många barn som gråter, även barn som har gått på fsk ett tag. Det känns som att det är svårt för personalen att hinna se alla barn. Dessutom ligger en stor del av gården på baksidan av huset, där har jag knappt sett någon personal utan de håller sig på framsidan, men barnen kan ju gå dit. Tänker att det finns risk att något händer utan att personalen upptäcker det, alltså det är en stor byggnad och baksidan består av ett skogsparti. Tänk om ett barn ramlar eller gör sig illa, har sett små barn i 2 års åldern gå dit helt själva och ingen vuxen är i närheten. Detta gör mig så orolig.

  Jag har även vid några tillfällen under dessa två dagar sett barn som har ramlat utan att någon personal har märkt det eftersom det är så många barn och rörigt, jag fick gå och dra upp en liten flicka i 1,5-års åldern som låg och grät efter att ha ramlat i snön/ is. Hon hade inga vantar och såg ut att frysa. Ett annat barn försökte ropa på personal för att flickan skulle få hjälp men ingen hörde (förutom jag då).

  Har också reagerat på att det är en del tjafs mellan personalen och känns lite oorganiserat. Tex har jag hört en äldre personal säga till en nyanställd på ett sätt som inte kändes så trevligt. Alltså att hon höjde rösten och ifrågasatte henne, det gällde bl.a. angående när de skulle ha fruktstund. Den nyanställda sa att hon gjorde som hon fått lära sig att de ska göra och jag märkte att hon blev osäker, varför inte diskutera sådant tydligt innan istället för att komma och skälla på någon som bara har jobbat någon vecka?

  Jag funderar på att byta tillbaka till gamla förskolan som var jättebra, tyvärr ligger den cirka 3 km bort så det innebär ju att vi måste ta bussen varje dag (jag har inget körkort).

  Vad tänker ni om detta? Känner mig så orolig för att min son inte ska ha det bra och att något ska hända utan att personalen ser, men undrar om jag överdriver?

 • Anonym (Å)
  Visa endast
  Ons 13 jan 11:24 #1

  Jag har jobbat på många förskolor och så där (eller värre) har det varit på de flesta, tyvärr. Så har du lyckats hitta en som är bra, byt då tillbaka dit och håll dig till den.

 • Ons 13 jan 17:51 #2

  Tack för svar. Någon mer? Finns en annan förskola som ligger nära hemmet, där är gården indelad i 4 olika mindre gårdar vilket skulle kännas lite bättre, men jag vet ju inte hur personalen är där. Känns som ett alldeles för stort sammanhang för ett litet barn att springa runt på en gård med 8 avdelningar (ca 150!) andra barn. Måste vara stressande för de små.

 • Anonym (555)
  Visa endast
  Ons 13 jan 18:06 #3

  Tror du att du kan få en plats snabbt på den gamla förskolan då?

 • Ons 13 jan 18:11 #4

  Ingen aning faktiskt, det gick rätt snabbt att få den här platsen så det verkar inte vara några jättelånga köer här. Men säkert får vi vänta någon eller några månader i alla fall. Jag får nog avvakta lite och se, men måste säga att jag har en klump i magen över detta.

 • Anonym (japp)
  Visa endast
  Ons 13 jan 18:13 #5 +2

  Men kan du inte börja med att prata med personalen om dina iakttagelser? De kan knappast ha som plan att det ska funka så som du har beskrivit det utomhus?

  Jag är lite kluven till stora förskolor. Min son gick själv på en pytteliten förskola (totalt 23 barn på två avdelningar) med strikt ordning och det kändes bra medan han gick där, men det gav bakslag när han började skolan sen. Han kunde inte alls hävda sig mot barnen som kom från stora förskolor och var vana vid att skrika och kämpa för att få de vuxnas uppmärksamhet. 

 • Ons 13 jan 20:38 #6

  Jo jag har tänkt prata med dem. Ja jag vet inte, tycker också att det är lite märkligt och verkar dåligt planerat. 150 barn i olika åldrar springer runt över hela gården. Måste ju vara stressigt för personalen också att försöka hålla reda på sin egen avdelning. Ju mer jag tänker på det ju mer börjar det ändå luta åt att söka ny plats. Men jag ska ta ett samtal med förskolan först och se hur de tänker kring detta, kanske finns det planer på att avgränsa gården. Ett annat alternativ är ju att avdelningarna går ut i omgångar.

 • Ons 13 jan 20:43 #7

  Men eftersom det är en nybyggd sådan här konceptförskola så verkar det ju som att det är såhär det är tänkt att det ska fungera...

 • Ons 13 jan 20:48 #8

  Förstår precis din känsla, och tycker du ska agera efter den.

  Vår förskola har 5 avdelningar med ca 75-80 barn. I sonens grupp är de 15 barn mellan 1-4 år, 3 pedagoger.

  Barnen lämnas ute på den stora gården på morgonen, och vid 9 grupperar alla sig och går till sin egen gård (avskilt med staket). På den stora gården stannar de äldsta barnen kvar.

  Har faktiskt aldrig sett något barn som gråtit och stått för sig / inte uppmärksammats eller tröstats. På morgonen när alla barnen är i samma gård står alla pedagogerna ute uppdelade, och verkar ha bra koll på alla barn. Dom står inte och pratar med varandra. Har aldrig och då menar jag verkligen aldrig sett någon som pillar på mobilen.

  Alla barn har västar i olika färg efter sin grupp som man som förälder tar på på morgonen.

  Minst 2 ggr/vecka ofta 3 så går de ut i skogen eller till någon lekpark etc utanför förskolans område. Känner mig helt trygg med det då pedagogerna är otroligt engagerade och trygga.

  Den känslan du har fick jag när vi var och tittade på ett par andra förskolor innan vi valde. Vi bor i Stockholm och här är det långa köer. Nu fick vi vårt första val, och den fsk som ligger närmst, men som val 2 och tre tog vi två förskolor som ligger flera km bort (trots att det fanns andra närmare men ingen som gav en bra känsla).

  Det kommer inte hjälpa mycket att prata med personalen om vad du uppmärksammat. Kanske till och med blir så att personalen börjar ogilla dig. Byt fsk, antingen till din gamla som du vet var bra, eller så åker du och spanar på dit andra alternativ, kolla hur det går till på gården, verkar pedagogerna engagerade? För nästan allt hänger på dom, en tråkig gård betyder inget om personalen är bra.

 • Ons 13 jan 21:11 #9

  Ungefär så som du beskriver det fungerade det på sonens förra förskola. Kanske inte riktigt lika bra som du beskriver, men nästan. Såg sällan barn som stod och grät själva där. Nu är det väl inte så på nya heller att barnen helt negligeras, bara att det är lätt att missa att ett barn är ledset när det är så många barn, rörigt och hög ljudvolym. Känns också som att barnen blir stressade och därmed ledsna pga. miljön de befinner sig i. Tex en pojke som grät nästan hela utevistelsen och sen satt för sig själv på en bänk, det gjorde lite ont i hjärtat. Bara tanken på att min son ska behöva ha det så, nej det känns inte bra. 

 • Tor 14 jan 09:39 #10

  Någon mer som han input? Jag har knappt kunnat sova inatt pga oro. Det här att släppa ut 150 små barn på samma gård utan någon uppdelning av gården känns helt orimligt. Som om de vore skolbarn. Det är såklart många personal ute men det blir så otroligt rörigt. Ett exempel från häromdagen var ett litet barn som höll på att trilla från rutschkanan. En personal såg henne och hjälpte henne förstås men så frågar personalen en annan personal "vet du vad den här flickan heter?" "Nej jag känner inte igen henne" svarar personalen, sen är det inte mer ned det. Alltså det känns så opersonligt, det är så många barn på samma yta att personalen inte vet vad barnen heter eller något... är det normalt att det är så?

  Har redan sökt ny förskola till sonen men befarar att det kommer dröja till efter sommaren innan han kan byta, vet inte om de har insläpp mitt i terminen. Kämms inte bra att han ska gå där i ett halvår, men både jag och maken jobbar och har knappt några föräldradagar kvar. Även om vi skulle klara oss ekonomiskt en tid så kan ingen av oss bara säga upp sig från jobbet liksom...

 • Tor 14 jan 09:41 #11

  Bet om ursäkt för stavfel, har som sagt sovit dåligt och skriver från mobilen

 • Tor 14 jan 12:03 #12
  Annispannis92 skrev 2021-01-14 09:41:37 följande:

  Bet om ursäkt för stavfel, har som sagt sovit dåligt och skriver från mobilen


  Har du ringt förskolechefen/rektorn angående detta? De måste ju få veta hur man upplever situationen när man skolar in. Jag ringde rektorn när jag skolade in min dotter då jag sett saker som var oacceptabla. Rektorn skulle ha möte med all personal så hon tog upp det med dem då.
 • Anonym (Li)
  Visa endast
  Tor 14 jan 17:12 #13

  Har erfarenhet av både egna barn som gått på fsk och arbetat själv..

  Jag tycker du ska ta detta direkt med fskchefen fråga om de kommer arbeta så i fortsättningen med vid utevistelse..

  Och kanske hälsa på den andra mindre förskolan och se hur det känns där och prata om deras rutiner, samt kolla med den gamla om det finns möjlighet att byta tillbaka om det ej löser sig..

 • Fre 15 jan 15:48 #14

  Det låter inte som att det är så det är tänkt att fungera. Om det är en nybyggd förskola kommer det ta tid innan ett fungerande arbetssätt är på plats. Kan det vara en Reggio Emilia inspirerad förskola? Jag jobbar själv på en sådan och där är ofta tanken att barnen möts i olika mindre sammanhang på en större yta, som tex ett sk. Torg eller ute. Dock fungerar det ju inte om inte pedagogerna är stationerade uromhus för att stötta och vara närvarande med barnen.

  Antingen pratar du med pedagogerna (för det är jätteviktigt att de får höra en vårdnadshavares syn på det som inte fungerar) och hoppas att en förändring sker snart, eller så byter du förskola igen. Det låter som väldigt många barn som delar gård. Där jag jobbar har vi 4 avdelningar (2-5) som delar gård och "alla barn är allas barn". Det är inga problem att veta vad barnen heter och vart de hör hemma.

 • Lör 16 jan 20:02 #15

  Jag har talat med förskolechefen, fick ett väldigt bra bemötande och hon förklarade tanken med gården. Hon sa även att hon kommer ta upp med pedagogerna angående att barn hade lämnats utan uppsikt på baksidan av gården. Jag kommer nog ändå ge förskolan en chans eftersom min son trots allt verkar trivas och jag vill inte att han ska behöva byta igen i onödan. Ringde även den andra förskolan i närheten och de tar inte emot besök nu pga corona så det är svårt att få en bra bild av hur det funkar där. Personen jag pratade med var inte jättevillig att svara på frågor heller, hon kanske var stressad just då.

 • Anonym (Jag)
  Visa endast
  Lör 16 jan 20:24 #16

  Prata med chefen för förskolan.

  Jag har lärt mig att alltid följa min magkänsla efter att flertalet gånger gått emot den och fått dåliga upplevelser...

Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Svara i tråden...

Innehåll