Inlägg från: hammarhajen |Visa alla inlägg
  • hammarhajen

    7-åring med osunda kompisrelationer.

    Svårt... jag tänker spontant:

    * Fortsätt prata med honom om rätt och fel, hur man är en bra vän etc

    * Läs böcker om vänskap och lekar (fråga kanske på biblioteket om tips på titlar) och prata tillsammans om det ni läser (ni behöver inte koppla det direkt till skolan)

    * Fortsätt bjuda hem kompisar som leker fint

    * Har ni kusiner, grannar eller kompisar med barn i samma ålder så försök umgås med dem så mycket ni kan. Var såpass närvarande i deras lekar att ni direkt kan bryta in om det drar åt fel håll. Hjälp dem om det behövs att leka bra. Styr gärna upp aktiviteter där ni naturligt är med, t.ex. baka bullar ihop, göra påskpyssel, gå till pulkabacken etc.

    * Kanske låta sonen gå på någon aktivitet? Öva regler och socialt samspel i en annan miljö än skolan, höra fler vuxna än läraren och föräldrar säga ja och nej och påminna om regler etc

    * Fortsätta prata med skolan. Kanske föreslå att personalen får bestämma vad han ska göra på rasten, så att de både kan ha extra koll och "fösa ihop" honom med andra barn.

    * Prata med skolan om hur sonen leker annars i större grupp. Han han svårt att förstå hur man leker med fler? Hemma med en eller två kan vara mycket lättare, utomhus i en klass med 25 andra (kanske på en gård med 200 andra) har en del svårare med lekkoderna. Kanske behöver han träna på sådant som att vänta på sin tur vid gungan, reglerna i en kull-lek, hur man tar sig in i en lek som redan pågår, samarbeta med flera vid ett kojbygge etc... att bara springa efter de som stökar och göra vad de säger kan vara en enklare lösning för att få sällskap... för en del barn.

    * En del barn kan behöva öva olika lekar för att vara trygg i att vara med i dem på skolan. Lek olika saker hemma med sonen, t.ex. lär honom hoppa hopprep, spela lite boll, hoppa hage, gå ut i skogen och bygg en koja ihop (om de bygger koja på skolan). Gå till lekparken och lek och prata om regler på ett naturligt sätt "Nu var gungan ledig. Vad hade du gjort om någon annan redan gungade när du vill gunga?"

    * Fortsätta markera tydligt om han gör fel. Även om andra säger åt honom, så får man INTE rymma från skolan eller kasta sand på bilar. Våga sätta tydliga gränser, våga visa honom att ni blir arga när han gör tokiga saker. 

    * Svara att han INTE är en magnet när han drar till med att de drar sig till varandra som magneter. Han KAN välja annat och det förväntar ni er.

Svar på tråden 7-åring med osunda kompisrelationer.