• Elin2014

    Arbeta mindre

    Jag är ensamstående med två barn, bor i hus (glesbygd) och jobbar 55%.
    Jag har även studielån och andra skulder, men lyckas ändå spara ca 4000 kr/mån, så pensionen är jag inte orolig för.

    Det viktiga här är ju till att börja med att man är överens. Jag och mitt ex var inte det. Han bor nu i Stockholm och jobbar 120% och ser sina barn varannan helg.

    Är det värt att offra din livskvalitet fram till pension för att din sambo vill köpa grejer? Kommer du över huvud taget orka jobba till pension eller kommer du gå in i väggen på vägen? Och hur bitter kommer du inte vara mot din sambo några år från nu när du inser att du kastar bort ditt liv på att jobba och må dåligt för saker som inte är viktiga för dig?

    En pension på 8000 kr låter lågt. Har du alltså ingen tjänstepension och har aldrig haft det? Då kan det vara värt att prata med arbetsgivaren om det eller byta arbetsgivare. Om du avtalar med din arbetsgivare att löneväxla, alltså att de betalar in mer till tjänstepension istället för lön, kan det vara ett sätt för dig att spara till pensionen.

    Om ni har alltför stora skillnader i vad ni prioriterar tycker jag du ska överväga att separera er ekonomi. Då betalar ni tex hyran i procent av er inkomst (inte 50-50), och du kan välja att inte betala för onödiga saker som du inte vill ha utan gå ner i tid istället. (Det funkar såklart inte på skulder, men om det är så att du inte har råd med att ni separerar era ekonomier så är det ju i praktiken så att din sambo subventionerar dig.) 

Svar på tråden Arbeta mindre