• Tue 23 Feb 2021 19:11
    3454 visningar
    65 svar
    -1
    65
    3454

    Mäklare

    Jag är en väldigt ledsen fastighetsmäklare. Så marknaden ser ut just nu känner man sig så oerhört utnyttjad. Vet inte om det ens finns något annat yrke i Sverige där de anställda jobbar helt utan fast lön, förväntas jobba dygnet runt alla dagar i veckan och dessutom kommer hem till folk efter arbetstid i konkurrens av andra och detta helt gratis.

    Det jag vill att tråden ska handla om är hur ni som ska sälja ett boende tänker när ni dagtid jobbar och säger att mäklaren ska komma på kvällen, sedan tänker även alla som ska sälja att den affären är den viktigaste i ens liv. Varför är man då inte beredd att gå ifrån dagtid? Nu vet jag att många är det men de flesta man som mäklare i Stockholmsområdet träffar på an ser att mäklarna ska jag komma inte bara efter att man själva slutat jobba utan dess utom när man har gett barnen middag och lagt dem. Om det ska fungera i längden bygger det på att märka det själva inte har familj. Att vara mäklare och har familj gör att man har väldigt mycket mer erfarenhet som innebär att man kan ta hand om de kunder som finns och förstå hur de resonerar. Om man ska sälja en etta i stan så förstår jag dock att man tar en 23 årig kille utan familj som är beredd att jobba i princip dygnet runt.

    Det ämne jag skulle vilja diskutera som aldrig mest och höra era åsikter gällande är följande: kan ni tänker tanken att be fyra banker komma hem till er på kvällen för att jämföra vad de kan erbjuda er? Eller kan ni tänka er att be fyra frisörer du komma hem till er gratis på kvällen och be dem föreslå och ge dig tips om vilken frisyr du skulle passa i? Eller varför inte att tandläkaren kommer och visar bilder på hur han brukar laga tänder? Skulle någon av er tänka tanken att det är yrkesgrupperna jobbar gratis och dessutom på kvällstid?

    Varför kan en kontraktskrivning inte sker på dagen när alla möten med banken när det väl gäller tillträde alltid sker på dagen och alla alltid kan komma?!... det vet jag av erfarenhet. Det är aldrig diskussioner när man pratar om bankens tider.

    Förstår man som säljare hur ledsna mäklarna som tagit sig tid att gå ifrån familjen på kvällen känner sig när man vaknar av ett mejl där det står ?dessvärre har vi valt att gå vidare med en annan mäklare?. Det minsta man som mäklare i ett sådant läge borde göra är att kräva en konstruktiv förklaring så att man kan lära till nästa gång. Men mitt förslag å alla kollegors/konkurrenters vägnar är att folk börjar sondera terrängen genom till exempel telefonsamtal alternativt att besöka visningar i det område man bor i för att genom det sättet välja sin mäklare. Det skulle bespara så många av oss det jobb som som jag tidigare skrev förväntas sker kvällstid och dessutom är kostnadsfritt. Jag betackar mig från er som tänker skriva att det är mäklarna eget fel, det inser jag också men jag ifrågasätter hur man kan ha den typen av policy i en hel bransch i dagen Sverige och att det aldrig diskuteras någonstans i medier. Men i huvudsak hur ni som ska sälja kan tycka att det känns vettigt att utnyttja personer på det sättet? Jag vill verkligen inte höra att vi får skylla oss själva, vi har valt att satsa på den här utbildningen men borde inte behöva jobba så mycket gratis så som vi gör. Om alla går till sig själva och funderar över om de skulle gå hem till folk gratis på kvällen i konkurrens med tre till fyra andra så skulle troligtvis svaret blir nej. Är man om man känner så kanske bra att betala för att en mäklare kommer ut och ger sin tid? Eller blir man helt bort vald redan från början i så fall?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2021-02-23 19:17
    Såg några stav fel nu när jag läste texten igen men har inte förstått hur man går in och ändra det. Det sista jag tänker som jag glömde att skriva är hur ens viktigaste affär kan handla om jämförelse av mäklarna arvode som kanske handlar om tio till 20 000 i skillnad till slut. Om det faktiskt är hans viktigaste affär så borde väl knappast den skillnaden i arvode spela någon roll. Läs min text och förstå hur ledsen och utnyttjat man kan känna sig, jag skulle aldrig ha skrivit det här om det inte var för att jag mår jätte dåligt just nu av det som händer då utbudet är väldigt lågt och vi är så många mäklare som ska dela på den inkomst som era försäljningar ger.

  • Svar på tråden Mäklare
  • Tue 23 Feb 2021 19:19
    #3

    Det var ju precis den här typen av kommentarer jag vill bespara oss från.

  • Tue 23 Feb 2021 19:20
    #5

    Det blir ju inget arvode när man inte får in affären

  • Tue 23 Feb 2021 19:24
    #7

    Jag vill inte ha den typ av svar för att jag förstår att det är många som har den typen av attityd det är också just anledningen till att jag skriver. Är helt säker på att det finns många där ute som faktiskt inte har tänkt på hur vi mäklare jobbar och under vilka villkor vi jobbar. I och med att jag skriver att jag är ledsen så hoppas jag att du respekterar att jag inte vill ha elaka svar.Det är möjligt att man bara ska förväntas elaka svar på familjeliv, i så fall lägger jag ner tråden. Jag trodde att det här till skillnad från Flashback var ett ställe där man försökte stötta varandra.

  • Tue 23 Feb 2021 19:39
    #11
    +1

    Hej Kjell. Jag förstår det och det är inte konstig. Men det jag ville men frågan var att få reda på hur folk Tycker att det känns när man väl välja den och in ser hur mycket tid man tagit av de andra som gjort det gratis. Som sagt jag vet hur läget ser ut det är jag vill min legget är nog att komma i kontakt med det som funderat och förstår hur vår situation ser ut. Du verkade ändå snäll så jag skickar en kram

  • Tue 23 Feb 2021 19:44
    #12

    Alltså jag förstår precis hur marknaden fungerar gällande till gång och efterfrågan. Jag tillhör dom som har sålt mest i Stockholm sista tre åren, men det är också därför som jag känner att den här frågan kan ställas och borde lyftas för att när man ska göra sin livs viktigaste affär tycker jag att man borde vilja ha och göra med en person som även kan sätta gränser för sitt eget privatliv och att de borde kunna inger respekt. Är det så att folk tycker att en mäklare ska ställa upp dygnet runt då är det ju så men jag tror att det finns så många där ute som faktiskt har reflekterat över vilken situation en fastighetsmäklare befinner sig. Som senast träffade jag en familj igår som var nyfikna och jag förklarade hur vårat läget ser ut. De blev väldigt förvånade! Jag vill väcka fråga Så att man iallafall tänker tanken om det är vettigt att be fyra mäklare om att komma ut kvällstid utan ersättning. Tycker man så så står man för det själv, men man kan iallafall prata om hur vi mäklare känner.

  • Tue 23 Feb 2021 19:46
    #13

    Jag har pratat in mina meddelanden via Siri därför ser jag när jag trycker på send att det finns felaktiga stavningar. Bröt handen för en vecka sedan, därför har jag tid att skriva de saker jag så länge funderat över

  • Tue 23 Feb 2021 20:01
    #18
    Kjell2 skrev 2021-02-23 19:50:46 följande:

    När jag väljer mäklare är inte priset avgörande utan saker som förtroende, tillgänglighet, marknadsföringskanaler, omdömen mm.

    Jag gör samma när jag tex ska välja hantverkare, frisör, tandläkare mm. Pratar med flera, jämför erbjudande väljer sen.


    Kommer dessa yrkesgrupper hem på kvällarna gratis?
  • Tue 23 Feb 2021 20:12
    #20

    Hej på dig. Det är ju just det jag menar att jurister tar betalt per timme och åker inte hem till folk på kvällen för att sälja in sig.

    Tyvärr gör märkarbranschen det, och det kan inte vi göra någonting åt. Det jag vill med den här frågan och inlägget var att höra hur folk tänker kring hur man faktiskt använder mäklarna kvällstid helt utan ersättning när man själv vill träffas på kvällen för att hinna ge sina barn mat och lägga dem. Vill man med andra ord ha en mäklare som struntar i sin familj? Att ha en familj och erfarenhet och det kan ju väldigt många fördelar i en försäljningsprocess då man förstår hur människor fungerar.


    Sven19 skrev 2021-02-23 19:52:13 följande:

    Men herregud, du är väl ändå inte bara mäklare som inte jobbar på kontorstider?


  • Tue 23 Feb 2021 20:14
    #21

    Frågan är ju varför kan inte vi som mäklare har vanliga arbetstider och folk anpassa sig efter de här som du gör man mot man det i kurs gruppen i samhället som man jämför med.

  • Tue 23 Feb 2021 20:14
    #22

    Frågan är ju varför kan inte vi som mäklare har vanliga arbetstider och folk anpassa sig efter de här som du gör man mot man det i kurs gruppen i samhället som man jämför med.

  • Tue 23 Feb 2021 20:25
    #25

    Siri är lite av ett skämt just nu känns det som, givetvis skulle det stå att man borde anpassa sig till mäklare precis som man gör till andra yrkesgrupper. Tror att jag ger upp den här tråden snart då jag bara får mothugg, det visar även hur folk känner inför mäklare och det kan jag förstå med tanke på vad som hände förra veckan då det handlade om en person i västerort som sålt lägenheten till sina anhöriga. Nu är vi verkligen inte sådana allihopa. Jag startade den här tråden och inser nu igen hur min yrkesgrupp är betraktad tyvärr. Flera av oss har lagt ner tre år på universitet men vi blir behandlade som något helt annat. Föreslår att det numera behöver stå om man skaffat sin utbildning via egen poäng för att komma in på universitetet eller om man köpt sin utbildning. Som det har sett ut sista fem åren har minst 50 % av de som är nya betalat pengar för sin utbildning. Är det intressant för er som väljer mäklare eller struntar ni det? Och självklart förstår jag att det här är en fråga för branschen men kan ändå vara intressant att höra hur ni som ska sälja eller som har sålt tänkte gällande det.

  • Tue 23 Feb 2021 22:45
    #37
    -1

    Tack för alla kommentarer. Vissa av er verkar förstå problemet och andra vill vara kritisera precis det jag bad om att inte bli kritiserad för. Jag har valt det här jobbet och lagt tre års utbildning för att bli mäklare och sedan behandlas jag som prostituerad vilket mig veterligen inte finns några utbildningar för i Sverige som dessutom är ses sen berättigande. Kommer lägga ner den här tråden för egen del men diskussion kan fortsätta, tror att den är vettig att ta. Självklart kan konkurans döda de vettiga i branschen som faktiskt värdesatte familj och ett normalt liv, vi har sett sista tiden i tidningar hur folk säljer till släktingar och tjänar massor med pengar själva. Om det är den typ av mäklare som man vill ha så kommer de garanterat jobba dygnet runt för egen vinning. Själv skulle jag heldre gå till en tandläkare som inte jobbar klockan 22.00 på kvällen, jag skulle tycka att det kändes oseriöst.

  • Tue 23 Feb 2021 22:49
    #38

    Ses sen enligt Siri betydde CSN

Svar på tråden Mäklare