Forum Ekonomi - Ekonomi & juridik
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Mäklare

  Tis 23 feb 19:11 Läst 0 gånger Totalt 55 svar
  Tis 23 feb 19:11 -1

  Jag är en väldigt ledsen fastighetsmäklare. Så marknaden ser ut just nu känner man sig så oerhört utnyttjad. Vet inte om det ens finns något annat yrke i Sverige där de anställda jobbar helt utan fast lön, förväntas jobba dygnet runt alla dagar i veckan och dessutom kommer hem till folk efter arbetstid i konkurrens av andra och detta helt gratis.

  Det jag vill att tråden ska handla om är hur ni som ska sälja ett boende tänker när ni dagtid jobbar och säger att mäklaren ska komma på kvällen, sedan tänker även alla som ska sälja att den affären är den viktigaste i ens liv. Varför är man då inte beredd att gå ifrån dagtid? Nu vet jag att många är det men de flesta man som mäklare i Stockholmsområdet träffar på an ser att mäklarna ska jag komma inte bara efter att man själva slutat jobba utan dess utom när man har gett barnen middag och lagt dem. Om det ska fungera i längden bygger det på att märka det själva inte har familj. Att vara mäklare och har familj gör att man har väldigt mycket mer erfarenhet som innebär att man kan ta hand om de kunder som finns och förstå hur de resonerar. Om man ska sälja en etta i stan så förstår jag dock att man tar en 23 årig kille utan familj som är beredd att jobba i princip dygnet runt.

  Det ämne jag skulle vilja diskutera som aldrig mest och höra era åsikter gällande är följande: kan ni tänker tanken att be fyra banker komma hem till er på kvällen för att jämföra vad de kan erbjuda er? Eller kan ni tänka er att be fyra frisörer du komma hem till er gratis på kvällen och be dem föreslå och ge dig tips om vilken frisyr du skulle passa i? Eller varför inte att tandläkaren kommer och visar bilder på hur han brukar laga tänder? Skulle någon av er tänka tanken att det är yrkesgrupperna jobbar gratis och dessutom på kvällstid?

  Varför kan en kontraktskrivning inte sker på dagen när alla möten med banken när det väl gäller tillträde alltid sker på dagen och alla alltid kan komma?!... det vet jag av erfarenhet. Det är aldrig diskussioner när man pratar om bankens tider.

  Förstår man som säljare hur ledsna mäklarna som tagit sig tid att gå ifrån familjen på kvällen känner sig när man vaknar av ett mejl där det står ?dessvärre har vi valt att gå vidare med en annan mäklare?. Det minsta man som mäklare i ett sådant läge borde göra är att kräva en konstruktiv förklaring så att man kan lära till nästa gång. Men mitt förslag å alla kollegors/konkurrenters vägnar är att folk börjar sondera terrängen genom till exempel telefonsamtal alternativt att besöka visningar i det område man bor i för att genom det sättet välja sin mäklare. Det skulle bespara så många av oss det jobb som som jag tidigare skrev förväntas sker kvällstid och dessutom är kostnadsfritt. Jag betackar mig från er som tänker skriva att det är mäklarna eget fel, det inser jag också men jag ifrågasätter hur man kan ha den typen av policy i en hel bransch i dagen Sverige och att det aldrig diskuteras någonstans i medier. Men i huvudsak hur ni som ska sälja kan tycka att det känns vettigt att utnyttja personer på det sättet? Jag vill verkligen inte höra att vi får skylla oss själva, vi har valt att satsa på den här utbildningen men borde inte behöva jobba så mycket gratis så som vi gör. Om alla går till sig själva och funderar över om de skulle gå hem till folk gratis på kvällen i konkurrens med tre till fyra andra så skulle troligtvis svaret blir nej. Är man om man känner så kanske bra att betala för att en mäklare kommer ut och ger sin tid? Eller blir man helt bort vald redan från början i så fall?

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2021-02-23 19:17
  Såg några stav fel nu när jag läste texten igen men har inte förstått hur man går in och ändra det. Det sista jag tänker som jag glömde att skriva är hur ens viktigaste affär kan handla om jämförelse av mäklarna arvode som kanske handlar om tio till 20 000 i skillnad till slut. Om det faktiskt är hans viktigaste affär så borde väl knappast den skillnaden i arvode spela någon roll. Läs min text och förstå hur ledsen och utnyttjat man kan känna sig, jag skulle aldrig ha skrivit det här om det inte var för att jag mår jätte dåligt just nu av det som händer då utbudet är väldigt lågt och vi är så många mäklare som ska dela på den inkomst som era försäljningar ger.

 • Tis 23 feb 19:17 #1

  Jo, det är faktiskt jättekonstigt att lägga "skulden" på kunderna. Varför ska de betala (förlorad arbetstid) för att få en mäklare som vill jobba begränsade tider när resten gärna anpassar sig?

  Diskussionen passar helt klart bättre i en branschorganisation.

 • Tis 23 feb 19:17 #2

  Mäklare jobbar inte gratis, mäklare jobbar på provision. Berätta gärna vad timarvodet blir.

 • Tis 23 feb 19:19 #3

  Det var ju precis den här typen av kommentarer jag vill bespara oss från.

 • Tis 23 feb 19:20 #4

  Och ja, jag lägger mina frisör- och tandläkartid på kväll eller helg så långt det är möjligt. Likaså tar jag del av bankens gratis rådgivning när de har kvällsöppet.

  Och när jag jobbade i en sån bransch att det var aktuellt, så jobbade jag även kvällstid.

 • Tis 23 feb 19:20 #5

  Det blir ju inget arvode när man inte får in affären

 • Tis 23 feb 19:23 #6
  tillbakaefter10år skrev 2021-02-23 19:19:18 följande:

  Det var ju precis den här typen av kommentarer jag vill bespara oss från.


  Så- varför ska jag välja dig som mäklare om du 1) är minst 10 000 dyrare än konkurrenten och 2) gör det klart att du bara jobbar begränsade tider jämfört med konkurrenten? 3) innebär en högre kostnad i form av mitt eget löneavdrag?

  Alla kan inte "bara gå ifrån" på jobbet. Att träffa en mäklare är ingen lagstadgad rätt till ledighet och inte alla arbetsgivare ger ledigt hur som helst. Dessutom innebär inte en försäljning automatiskt att man går en stor summa plus, man kanske behöver alla pengar man kan få.
 • Tis 23 feb 19:24 #7

  Jag vill inte ha den typ av svar för att jag förstår att det är många som har den typen av attityd det är också just anledningen till att jag skriver. Är helt säker på att det finns många där ute som faktiskt inte har tänkt på hur vi mäklare jobbar och under vilka villkor vi jobbar. I och med att jag skriver att jag är ledsen så hoppas jag att du respekterar att jag inte vill ha elaka svar.Det är möjligt att man bara ska förväntas elaka svar på familjeliv, i så fall lägger jag ner tråden. Jag trodde att det här till skillnad från Flashback var ett ställe där man försökte stötta varandra.

 • Tis 23 feb 19:25 #8

  Enklaste svaret är för jag kan. Det finns flera mäklare som är beredda komma och titta på det jag ska sälja på en tid som passar mig. På samma sätt som jag handlar i de affärer som har öppet när det passar mig.

  Finns andra yrkesgrupper som jobbar med provisonslön, vissa utan fast del.

 • Tis 23 feb 19:29 #9
  tillbakaefter10år skrev 2021-02-23 19:24:56 följande:

  Jag vill inte ha den typ av svar för att jag förstår att det är många som har den typen av attityd det är också just anledningen till att jag skriver. Är helt säker på att det finns många där ute som faktiskt inte har tänkt på hur vi mäklare jobbar och under vilka villkor vi jobbar. I och med att jag skriver att jag är ledsen så hoppas jag att du respekterar att jag inte vill ha elaka svar.Det är möjligt att man bara ska förväntas elaka svar på familjeliv, i så fall lägger jag ner tråden. Jag trodde att det här till skillnad från Flashback var ett ställe där man försökte stötta varandra.


  Jag förstår att vilkoren är tuffa, rörig arbetstid och provisonslön passar inte alla. Ett förslag, byt till en annan del av branschen, affärsfastigheter eller jordbruk tex. Eller byt till något fastighetsbolag.
 • Tis 23 feb 19:38 #10

  Precis som i alla andra branscher handlar det om tillgång och efterfrågan. Finns det stor tillgång på mäklare kan kunderna ställa högre krav. Finns det liten tillgång på mäklare kan mäklarna tjäna mer pengar och välja sina kunder.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll