• Anonym (S)

    Ni med ett barn

    Som det ser ut blir det bara ett. Vi hade först planerat två men trotsåldern har tagit ut sin rätt med råge och vårt tålamod räcker knappt som det är redan nu. Det kan låta hemskt för de som kämpar men vi fick ett missfall förra året och det var faktiskt tur på ett sätt för det hade vi aldrig orkat med nu. Dessutom är vi lite äldre nu så fertiliteten påverkas av det också, tveksamt om vi ens skulle få till det även om vi skulle vilja försöka igen.

    Det finns massor med fördelar för både oss vuxna och barnet, det finns massor med forskning om att man är lyckligare med bara ett barn, hinner fokusera mer på det man har, har råd att lägga mer pengar på semestrar osv med bara ett, allt i vardagen blir ju enklare med bara ett barn och ensambarn är de som klarar sig bäst i yrkeslivet mm, de får en annan mogenhet, mer ansvarskänsla osv. Sånt som vaknätter, blöjbarn, trotsåldrar (2-18+ år.....) och allt annat behöver man bara gå igenom en gång.

    Nackdelarna för oss vuxna är väl att man kan behöva hjälp som gammal och ett vuxet barn kanske varken orkar eller har tid att finnas där, även om det bara är vanliga besök, så det kan bli lite ensamt på så sätt, särskilt om man råkar hamna på ålderdomshem. Med två barn har man ju ofta dubbelt så mycket kärlek också, och vissa saker från småbarnsåren som är så mysiga får man bara uppleva en gång, och det är ofta svårt att njuta när man är mitt i allt. Nackdel för barnet är att en del ensambarn känner att de hade önskat sig ett syskon att dela sorg och glädje med i vuxen ålder, andra är lika lyckliga ändå så det vet man aldrig innan. Man kan hoppas att de lyckas fylla sitt liv med andra fina relationer istället.

  • Anonym (S)
    Drottningen1970 skrev 2021-03-07 12:48:42 följande:
    Samtidigt är det ju aldrig en lösning att skaffa ett barn man egentligen inte vill ha.
    Exakt. Det känns på en del föräldrar som att de skaffar ett "sällskapsbarn" ungefär på samma sätt som en del skaffar två katter istället för en, eller en miniponny till sin större häst.
  • Anonym (S)

    En annan sak som också skavt lite när vi funderade på ett barn till var det att inte ha någon fritid på flera år till, om det skulle bli som vi har det nu får man räkna med minst fem år till innan vi kan åka på semestrar, gå på restaurang som en familj osv. Det är sånt som tyvärr inte går att lösa för oss annars, lång förklaring så ni får ta den infon med er som den är. Jag vill helt enkelt inte sätta livet på paus så länge till, och är redan äldre så då skulle mina sista "yngre" år gå till att ha ett barn till.

Svar på tråden Ni med ett barn