• Anonym­11okän­d
    Tue 16 Mar 2021 02:24
    1610 visningar
    29 svar
    29
    1610

    Min 16 åring vill inte flytta.

    Jag har en familj med min sambo, mina 3 döttrar som är 16, 21 och den lilla som är 2 år. Jag och min sambo har bott ihop i ungefär 4 år och vi bor nu väldigt centralt där min 16 åring har nära och kan ta en direktbuss till skolan och kompisar (hon har nästan alla hennes kompisar en liten stund bort) Vårat problem är att jag och sambon börjar bli sugna på att flytta lite längre bort än där vi bor nu, alltså inte alls lika centralt och där det är lite off. Det skulle funka för alla förutom min 16 åring som konstant gråter och mår dåligt över detta. Hennes argument är att 1. Hon behöver byta buss tre gånger till skolan istället för en buss som går direkt, då skulle de även ta en timme istället för 20 minuter. 2. När hon är med hennes kompisar på kvällen kommer hon behöva åka mycket tidigare för att hinna ta sig hem och även att det kommer bli läskigt där på kvällen med att behöva åka spårvagn hem och stå på busstationer sent osv. 3. Hon vet hur området ser ut och tycker inte om det alls, det första vi gjorde var att fråga vad hon tyckte om det och hon svara direkt att hon tyckte de va obehagligt och läskigt att gå runt där, speciellt på kvällen. Hon säger att läskiga människor bor där och att hon inte känner sig trygg. Hon ber om att vi istället ska flytta två år senare när hon iallafall tagit sin student och slipper pendla såpass mycket till skolan, då hon även tagit sitt körkort och slipper oroa sig lika mycket för att ta sig hem på nätterna/kvällarna. 4. När kompisarna ibland spontant planerar något kommer hon inte hinna med. Men nu har ju jag och sambon hittat en fin lägenhet i perfekt läge enligt oss, vad tycker ni? Vi har inte tid att skjutsa henne heller vilken betyder att hon kommer behöva pendla en del på kvällen.

  • Svar på tråden Min 16 åring vill inte flytta.
  • Tue 16 Mar 2021 05:10
    #1
    +2

    Jag tycker att ni bör vänta ett par år tills hon antingen har körkort eller flyttat hemifrån.

    Jag förstår henne, jag skulle absolut inte känna mig trygg att stå och vänta på bussar ensam på kvällen.

    Alternativt att ni skjutsar henne.

    Sverige är inte lika tryggt som när vi var unga.


    M 2010 | B 2017 | A 2019
  • KJJ
    Tue 16 Mar 2021 06:26
    #2
    +3

    Jag hade faktiskt - om det inte var så att jag var tvungen pga ekonomi o att jag inte hade råd att bo kvar, avstått från att flytta. Det är helt legitima argument enligt mig och väger tyngre än att jag bara känner för att flytta. Jag hade själv aldrig velat utsätta min egen dotter för den pendlingen och de bussbytena i den tid hon befinner sig i i livet, om jag hade kunnat undvika det!

  • Tue 16 Mar 2021 06:27
    #3
    +2

    Varför har ni så bråttom att flytta? Tycker definitivt att ni kan vänta tills hon är äldre, en flytt nu kommer ju att förstöra hennes liv till viss del.


    Keep your child rear facing for as long as possible!
  • Magica­l
    Tue 16 Mar 2021 06:41
    #4
    +2

    Baserat på den fakta du ger oss så hade jag väntat. Ni är flera i familjen och det är så lätt att avfärda tonåringar som bortskämda och ego, men jag tycker ni måste ta hänsyn till detta. Om ni vill leva tillsammans allihop så kan ni inte flytta just nu. Om er tanke att flytta enbart är för att ni vuxna längtar bort från centrum så kan ni faktiskt vänta. 
    Skulle du själv vilja behöva byta och åka 3 bussar varje dag fram och tillbaka till arbetet? 

    Det är en sak om en gymnasieelev är så pass mogen att denne skulle kunna ha en liten lägenhet/rum centralt själv, och bara åka hem till er på helgerna, då kan något sånt vara en lösning. Kostar förstås pengar och måste kännas bra för 16-åringen.

  • Tue 16 Mar 2021 06:42
    #5
    +2

    Jag skulle ha väntat med flytt

  • KJJ
    Tue 16 Mar 2021 06:48
    #6
    +3

    Kom på en sak jag skulle vilja lägga till, och det är om ni tycker en flytt är värd en försämrad relation med dottern. För sannolikheten att hon kommer välja bo hos kompisar ökar, och med det kommer er egen möjlighet att träffa dem minska markant, tror jag, vilket skulle leda till minskade möjligheter att vara en del av hennes liv. Åren nu är jätteviktiga för henne - att kunna vara med kompisar och hänga på spontant, vilken gåva ni kan ge henne om ni inte flyttar!

    Och vill man vara sådan har ni också världens möjlighet att boosta er relation till henne också! Genom att lyssna in henne och skjuta upp flytten kommer ni ligga på väldigt många plus, vilket kan visa sig nog så värdefullt när det är tonåringar vi talar om!

  • Tue 16 Mar 2021 07:23
    #7
    +2

    Varför är det så bråttom med flytt?

  • Tue 16 Mar 2021 09:14
    #8

    Jo men vad är alternativet? Hon kan ju inte bo ensam ändå så det är klart hon måste flytta med om ni absolut vill, har ni hittat det perfekta boendet där ni tänker er en framtid på flera decennier finns inte mycket att tveka på. Om ni väljer att vänta tills hon flyttat hemifrån kan man räkna med att det kan ta ca 5 år till, mer eller mindre, beroende på när hon går ut gymnasiet och hittat ett jobb så hon kan vara självförsörjande. Det kan alltså även ta längre tid för oftast är det så idag med arbetsmarknaden och bostadsmarknaden att man inte kan flytta hemifrån direkt, fast man kanske till och med har ett jobb.

  • Tue 16 Mar 2021 09:23
    #9
    +2

    Jag skulle nog vänta om jag var ni. Jag tycker lite synd om er dotter. 

  • nytt eller gammal­t
    Tue 16 Mar 2021 09:27
    #10
    +2

    Hennes första punkt är tillräcklig för ett avgörande, tycker jag. En timmes resväg enkel väg med tre byten. Det är ingen situation man frivilligt sätter sitt barn i när de har massor av skolarbete och även vänner och intressen.  

Svar på tråden Min 16 åring vill inte flytta.