Inlägg från: Sellerin |Visa alla inlägg
  • Sellerin

    BF November 2021 - Stannar på FL

    Maramba skrev 2021-05-06 14:01:15 följande:

    Bm ringde igår och berättade att mitt blodprov visade på för låga sköldkörtelvärden så nu har jag fått remiss för att ta fler prover på sjukhuset. Någon som varit med om det?

    Kan det vara orsak till mitt dåliga mående med yrsel och illamående. Eller är det mer troligt att det beror på lågt blodtryck kanske?


    Jag har ingen sköldkörtel och mina värden har fullständigt ballat ur nu under graviditeten :( :( Har behövt akut-höja min medicindos med 100% jämfört med före graviditeten. Ska ta nya prover på tisdag, jag tror och hoppas det ska se bättre ut då, jag känner mig i alla fall mycket piggare och tolkar det som ett positivt tecken. 

    Viktigt att du tar proverna snarast, om din sköldkörtel inte riktigt orkar stötta upp som den ska nu under graviditeten så innebär det ökade risker för fostret. Förlåt om jag skrämmer upp dig, men det är verkligen viktigt att du vet om du bara ligger precis utanför normala referensvärden eller om du bör ta Levaxin nu snarast. Det kommer säkert bli jättebra för oss båda :) Berätta gärna hur det går! 
  • Sellerin
    Maramba skrev 2021-05-06 16:16:04 följande:
    Tack snälla för svar! Skönt med nån som har koll. Bm sa faktiskt att han visat provresultaten för en läkare som sagt att de inte var alarmerande dåliga men behövde undersökas mer.

    Jag ska iväg imorgon vid lunch och ta mer prover så hoppas på snabba svar.

    Vad bra att ni har dina värden under uppsikt och att du känner dig piggare.
    Så skönt att läkaren tittat på det och tycker värdet är relativt ok! Då får du säkert återkoppling på måndag eller tisdag :) 
  • Sellerin

    Nu börjar byxorna sitta otroligt tajt på mig och flera går inte längre att knäppa i midjan. Som det kan bli! Är mitt i vecka 14 just nu :) 

    Tänkte om ni som varit med om en graviditet tidigare har några bra tips gällande gravid-plagg att dela med er av? :) Vad var era favoritplagg och vad var helt onödiga plagg att införskaffa sig? Ni kanske vet en viss kedja med bra gravidkläder? 

    Tips som jag hittills fått är leggings från H&M och långa linne, så slipper man tänka på att tröjor ovanpå linnet blir lite korta. 

  • Sellerin
    Maramba skrev 2021-05-11 11:56:29 följande:

    Den här väntan på provsvar från NIPT är mer tärande än jag var beredd på. Vill bara ha det överstökat. Nån annan som väntar på svar?

    Eller gjort tidigare och minns hur länge ni fick vänta på svar? Det är ju olika så klart.


    Jag lämnade blodprov imorse. Sen kunde det väl ta 2-3 veckor för att odla fram cellerna om jag förstått det rätt?
  • Sellerin
    Emmelilou skrev 2021-05-10 18:54:35 följande:

    Jag vet att jag köpte korta linneklänningar på H&M och hade som linnen, det funkade bra. Klänningar generellt var så himla skönt att ha. Blir galen på jeans med hög mag-del och så vidare, som kliar, blir varmt och som hasar ner. Jag köpte klänningar på Proud i Stockholm, de klänningarna var visserligen lite dyra men jag har använt dem jättemycket, även efter graviditeten. Mamalucious har fina kläder, därifrån har jag köpt en klänning som jag ser fram emot att ha i sommar.


    Tack för tips!!! Klänningar låter riktigt skönt! Tror det är något för mig, hehe. När jag föreställer mig de där jeansen med hög mag-del så tror jag att jag också säkert kommer tycka det är jobbigt! Överlag avskyr jag saker som sitter åt för mkt och som man måste korrigera hela tiden för att de hasar upp eller ner. Får se om jag orkar komma iväg nu i helgen och fixa något. Orken är ju helt som bortblåst sedan 2 månader tillbaka!
  • Sellerin
    Gingerella skrev 2021-05-15 13:35:00 följande:

    Igår var jag och min sambo och gjorde NIPT-testet.

    Som vid varje ultraljud vi gjort så har det blivit mycket fokus kring mitt myom som är beläget i min livmodervägg, på toppen av livmodern och mäter en storlek på 8x6 cm (ett seriöst myom betecknar sjukvården det som i mina journaler). På andra sidan om myomet och livmoderväggen sitter moderkakan som förser vårt lilla pyre med allt den behöver. Jag försöker att inte oroa mig över detta men jag blir det ändå.

    Mannen vi träffade igår gick igenom olika risker man har med ett myom under en graviditet och det skrämmer mig lite, jag är förstföderska så allt oroar mig. Jag ställde många frågor men fick inte riktigt svar på alla, läkaren var utländsk och jag tror vi hade en liten språkbarriär mellan oss, även om han var väldigt duktig att förklara. Han sa till mig att missfallsrisken ökar när man går igenom en graviditet med ett myom, varpå jag frågade honom om denna risk följer en genom hela graviditeten eller om den risken avtar efter visst många veckor men det fick jag aldrig ett riktigt svar på. Han berättade även att myomet kan sno blodtillförsel från bebisen vilket han sa inte direkt ska hämma utvecklingen, därefter gav han ingen vidare förklaring. Med myom har man även större risk för blödning i samband med förlossning. Jag frågade även om placeringen av myomet, vägg i vägg med min och bebis moderkaka kan öka några risker vilket han nickade instämmande på men utan egentlig vidare förklaring.

    Jag är inskriven hos specialistmödravården och ska träffa deras överläkare när jag har mitt nästa RUL 22 juni.

    Är det någon av er som fött barn tidigare som gått igenom en graviditet med myom?

    Hur gick det för er, hade ni några komplikationer?

    Försöker hålla mig lugn och tänka att allt kommer gå bra, men det känns underligt när det blir så mycket fokus på myomet vid varje UL.


    Har inte gått igenom något liknande men förstår att du vill skriva av dig om det! Du gör helt rätt i att tänka att det ska gå bra, inget gott kommer av oro, så jag hoppas du kan fortsätta med positiva tankar! <3

    Tänk så bra att specialistmödravården är inkopplad, de kommer säkert följa dig ganska noga, bara det är ju en trygghet!

    Kommer man försöka ta bort myomet efter graviditeten, eller det är inget man gör något åt, man mer konstaterar att den finns där och sedan följer det mer noggrant?
  • Sellerin
    annsofie90 skrev 2021-05-18 10:08:54 följande:

    Hej!

    Samma här, KUB imorgon och jag tror också att jag är i vecka 13+0 enligt egna beräkningar, sen kan det ju skilja någon dag hit eller dit. Jag har samma oro som du, har inte heller en massa symtom utan bara lite ömma bröstvårtor och att magen har växt lite grann. Skräckblandad förtjusning. Jag jobbar hemma idag men jobbar på plats på jobbet imorgon. Jag jobbar på sjukhuset så jag har nära till MVC vilket är skönt, jag kan gå dit i mina arbetskläder, men jag kommer säkert vara nervös hela förmiddagen, jag ska dit kl 13:00. 


    Lys12 skrev 2021-05-18 14:28:28 följande:

    Ja, då förstår vi varandras oro eller nervositet! Jag tror oron sitter just i för att man inte har så mycket symtom, eller rättare sagt att jag inte känt av illamående någonting, och just de symtomet känns ju så vanligt.. Men gud vad skönt för dig, och att du har en skaplig tid. Jag ska jobba hela förmiddagen sen ska jag dit vid 16.00. Så lär väl gå och ha tankarna någon annanstans imorgon, haha. Hur visade dina blodprover? Om jag fattat de hela rätt så spelar de en liten roll eller? Jag fick bara svar på inskrivningen att mina värden såg bra ut, men inget mer än de. Om de exempel skulle ha något inför ultraljudet att göra eller så. Eftersom de är väl att man kombinerar både blodprov och ultraljud.


    Vill önska er båda lycka till imorgon! Så spännande :)

    Jag var också ganska nervös och spänd inför besöket! Var så underbart att sedan få se den lille svänga rundor där inne! :D

    Lys12: Blodproven spelar roll inför KUB. Det är ens ålder, fostrets nackuppklarning samt analysen av blodet som ger olika risker på trisomi 13, 18 och 21. Fick själv erbjudande om NIPT-test baserat på risken för downs. Är inte orolig för det men känns bra att få kollat det :)
  • Sellerin
    Lys12 skrev 2021-05-19 19:20:33 följande:

    För mig gick de också jättebra! Nu känns de verkligen som att man kan slappna av lite mer. Bebis ville knappt vara stilla, så de var lite svårt att få bilder, men fick en som var jätte tydlig och fin känns mer verkligt nu.

    Jaha så konstigt. Jag fick med filma lite i slutet, så de var ju ändå snällt. Nästa ultraljud är 1 juli för mig!


    annsofie90 skrev 2021-05-19 14:11:54 följande:

    Allt såg bra ut! Såå skönt!! Det var sagt först att jag fick ringa upp min man på videosamtal under tiden men de hade precis ändrat reglerna, vet inte varför. Men jag fick filma lite på slutet istället! 12+6 var jag enligt mätningarna så det var bara en dag ifrån vad jag trodde.


    Så härligt!! :) :)
  • Sellerin

    Blev erbjuden NIPT efter KUB:en. Ni som gjort det, hur får man resultatet? Ringer dem eller kommer det med post/1177? Eller kanske olika i och för sig är olika...

    Det som jag egentligen vill veta är om de alltid kan meddela en om det är en flicka eller pojke, eller om de bara gör det om man på förhand sagt att man vill veta. Eller om de enkelt kan se det på analysen även i efterhand. Någon som vet? Börjar bli lite nyfiken och funderar på om vi nu redan via NIPT kanske borde se om vi kan få veta om det är en flicka eller pojke :)

  • Sellerin
    Humlisen17 skrev 2021-05-20 13:52:04 följande:

    Hej hej! Är 28år, ny här på FL och är gravid i v 15 (14+2). Beräknad till 15/11. Vårat andra försök, första slutade i MA i december 2020. Haft en relativ lugn graviditet med enbart halsbränna och tappat sötsug. Bröst som ömmat som in i ...., men tacksam för detta såklart, både att det är lätta symtom men även att det finns för att veta att graviditeten fortgår. Blev erbjuden KUB och gjorde för 2v sedan. Lycklig för att se ett tickande hjärtat där inne. Barnmorska upptäckte nackspalt på 4mm men var lite osäker då graviditeten var lite för tidig och bokade ny tid veckan efter, men samma resultat där. Fick sannolikhet på 1:2. Fick remiss till en läkare och var där igår. Hon såg en nackspalt på 4,5mm så kändes ännu tyngre. Hon rekommenderade MK prov som jag tackade ja till, det var inte en skön upplevelse, men behöver veta. Så nu börjar den evigt långa väntan på resultat om 1v. Har ni andra gjort KUB eller MK prov? Resultat? Behöver få lite stöd i detta.


    Jag har gjort KUB. Fick gå vidare med ett NIPT-test som jag väntar på nu. Förstår det känns som en evig väntan för dig. Har ni bestämt er för vad svaret ni får betyder för er? Måste vara många tankar som snurrar nu. Stor kram!
  • Sellerin
    Binkelibana skrev 2021-05-23 19:57:43 följande:

    Hej alla!

    Har följt tråden sedan i slutet på mars när jag fick positivt gravtest. Har så gärna velat skriva, men har inte lyckats få igång mitt gamla familjelivskonto och lösenord, men äntligen hittade jag det.

    Jag är 37 år och väntar tredje barnet den 27/11, och har två pojkar på 14 och 8 år.

    Ser att det är flera som har gjort nipt och fått eller väntar på svar. Jag gjorde kub i torsdag, och fick gå vidare med nipt direkt pga resultatet (1:175). Skulle ta typ två veckor att skicka provet till karolinska och få svar via en portal, men jag har redan loggat in flera gånger och kollat om det har kommit scar. Otålig! Är någon som gjort nipt, där de skickade provet till karolinska? Hur lång tid tog det isf att få svar?

    Var väldigt mysigt att göra kub-ul och se att graviditeten inte vara var inbillning, vilket jag nästan trodde. :) Håller med dig Emmelilou om att tiden går fortare nu, hrre, redan en tredjedel gjord!! Har ni sndra berättat på jobbet? Jag tänkte vänta till svaret på nipt-testet kommer.

    Hoppas jag får vara med i er grupp! :)


    Välkommen!

    Jag tänker också vänta att berätta på jobbet tills jag får tillbaka svaret från NIPT. Lämnande blodprov den 11/5, så tkr det borde vara klart i början av nästa vecka!

    Till skillnad från dig och Emmelielou tycker jag att det går väldigt långsamt nu :D tyckte det gick fort till v12, men nu de senaste veckorna tycker jag inget händer alls hehe. Bara att byxorna behöver gummiband. Är i vecka 16 nu :)
  • Sellerin
    Binkelibana skrev 2021-05-23 20:49:45 följande:

    Tack! :) Skickades ditt prov också till ks? Ska ni ta reda på kön?Själv är jag ju förstås inte glad över att risken på kubtestet var lite halvdant, men ändå lite glad att göra nipt, pga av att man kan få reda på könet. Men våra söner har vi inte kollat kön, men denna gången känner jag att drt vore kul att testa den varianten. Sambon vill inte, men jag och barneb har röstat ner honom. Jag är även lite sugen på att överraska barnen med någon typ av gender reveal. :)

    Hur ska ni andeacgöra med vaccinationen? Nu rekommenderar de vaccination om man är över 35 och bmi över 30, vilket jag prickar in båda. Vill gärna åka iväg i sommar och då krävs kanske vaccin, men känns samtidigt lite experimentellt att ta det. Så i valet och kvalet...


    Mitt prov analyserades inom Region Skåne. Fick ett brev hem igår där det stod att: provet är nu avslutat och visar på ett normalt resultat avseende kromosom 13, 18 och 21 hos det väntade barnet. Stod även: vänligen observera att den utförda NIPT-analysen inte påvisar det väntade barnets kön. Konstigt tycker jag! Jag är väldigt nyfiken på om det är en flicka eller pojke :) min sambo påstår att han kan vänta till BF!

    Kul att du och barnen röstade ner din sambo angående att ta reda på kön :D haha!

    Tkr det är lite svårt med vaccin. Var inställd på att vaccinera mig som icke-gravid. Tycker någonstans att man ska följa rekommendationerna, att det är onödigt att som lekman själv sitta och spekulera om saker och ting som man faktiskt inte kan något om. Jag är 32 år, frisk och normalviktig. Vet inte när min åldersgrupp förväntas få vaccin, men har för mig att man inte ska ta vaccinet för sent i graviditeten. Räknar med att kunskapen på området utökas hela tiden och att fler och fler gravidgrupper kommer rekommenderas vaccination framöver. En kollega var i samma sits när det var svininfluensan. Så hon höll med om att det var lite klurigt, men hon valde att som gravid vaccinera sig, vilket var enligt dåvarande riktlinjer.
  • Sellerin
    Humlisen17 skrev 2021-05-26 11:45:12 följande:

    Usch. Fick samtal idag från KK i Malmö att jag måste komma dit imorgon för att träffa läkare. Har ännu inget svar från MK prov så väntar mig det värsta.

    Sellerin, du har också gjort i Malmö va? Fick du träffa läkare ändå efter sitt svar?


    Okej, ja man får ju känslan att de vill träffas för att gå igenom det som de ser på plats.. hoppas på ett mycket bra möte med läkaren för dig imorgon <3 får din respektive följa med...?

    Jag har bara gjort NIPT och det kom på posten, inget planerat besök angående det.
  • Sellerin
    Humlisen17 skrev 2021-05-27 21:15:43 följande:

    Det var tunga besked idag och vi fick bokat tid direkt för att avbryta graviditeten. Jag skulle dessutom vara i 15+5 idag, men är bara i 14+2 så kan vara så att den inte växer ordentligt heller (har redan blivit flyttad en gång tidigare). Svårt att säga då jag vet att det kan skilja lite åt beroende på hur den ligger. Jag känner sorg, men samtidigt en lättnad då jag gått med en magkänsla som inte gett en helt rätt anknytning redan från början.

    Nästa graviditet kommer jag att få hjälp av vården tidigare. Vi ger inte upp än. Men vi väntar på svar nu för att se om det finns något genetiskt i detta eller om det bara var slumpen. Jag önskar till er alla här inne att ni får friska och hälsosamma barn och att ni får en lättsam förlossning.


    Så tråkiga besked :(

    Jag hoppas du får fortsatt bra bemötande i vården och att du har någon att prata med och söka stöd hos. Kram till dig och din respektive!
  • Sellerin
    Gingerella skrev 2021-06-02 17:32:00 följande:

    Skönt att det är fullt med liv där inne, då lär hon må toppen!
    Haha, ja det finns ju skräckexempel på sådana också. Tänker mig Kenza och Ella Grundel bland annat... jag som aldrig fött barn är extremt taggad på att vara med om en förlossning. Får för mig att jag ska känna mig som en enormt stark kvinna, nästan likt en amazon. Det kan ju dock slå bakut och jag kan känna mig som en klen liten jänta också men hoppas på det förstnämnda. :D
    Sen får man ju äntligen träffa sin lille son, åh vad jag längtar! Blir spännande att vara gravid över sommaren. Dör redan i värmen som det är och då känner jag mig inte svullen eller överdrivet varm i övrigt på dagtid. Dock uppstår det lite gnabb mellan mig och sambon då han är dunderpollenallergiker och jag har supersvårt att sova med sovrumsfönstret stängt... Känns som att jag kvamnar när jag vaknar på nätterna :'D


    Jag bad sambon införskaffa en fläkt :D Om det blir en varm sommar tar alla fläktar slut på nolltid, så tänkte vi får skaffa en lite i förväg innan det hinner bli allt för varmt! hihi. 
  • Sellerin
    Emmelilou skrev 2021-06-02 12:03:36 följande:

    Happ! Jag har varit på RUL och sett en liten gosse (barnen hade gissat på ?kille eller pojke? så de var ju rätt ute) som var lite större än beräknat så jag blev flyttad 5 dagar, till 30/10. Vecka 19 nu, alltså. Så otroligt coolt det är att det växer ett liv därinne!


    så underbart :) 
  • Sellerin
    Ellilor skrev 2021-06-17 09:22:44 följande:

    Hej tjejer, hur mår alla? Det var länge sedan jag var inne här, det har varit helt galet på jobbet och det verkar fortsätta så ända tills semestern. Jag ser att det är några som har gjort RUL eller att det börjar närma sig, så spännande. Vi gjorde vårat förra torsdagen och det gick bra förutom att bebben inte riktigt låg i gynnsam position för att kolla på hjärtat så jag fick gå iväg och komma tillbaka men de lyckades inte riktigt se alla delar ändå, så jag fick en ny tid i måndags och då gick det mycket lättare och allt såg toppenfint ut. Vi fick också reda på att vi väntar en liten flicka. Jag var helt 100 på att det var en pojke i magen innan så jag blev helt paff, men otroligt glad. Sambon har hela tiden kallat lillen för henne och han hade ju helt rätt. Han tycker det sk bli superroligt med en liten tjej för på hans sida av släkten är det bara pojkar. Idag är jag i v 20+4 och mår väldigt bra, endast lite foglossning och är väldigt känslosam men i övrigt njuter jag i fulla drag just nu. Har fortfarande väldigt svårt för kött dock och keso har blivit min nya grej, jag kan äta det till frukost lunch och middag för jag tycker det är så gott xD Har känt denna lilla damen ganska länge inser jag men nu de senaste två veckorna så har det blivit mer styrka i buffarna och de små kickarna. Hon verkar älska att studsa på min kissblåsa för i bland är det som att jag blir tok kissnödig i 5 sek för att det sedan skall gå över.


    Grattis till er lilla flicka! Även jag och min sambo väntar in en liten tös till senhösten :)

    Mår oförskämt bra! Tyckte till och med att det var väldigt läskigt innan vi varit på RUL eftersom alla graviditetssymtom ju försvann. Innan mådde jag så himla illa och som att jag var konstant småsjuk eller bakfull. Är så skönt allt såg bra ut på RUL :) Nu försöker jag bara njuta av att må toppenbra, nästa lite som innan graviditeten, förutom då att lite extra kilo börjar smyga sig på och magen putar lite försiktigt utåt :)

    Är superlycklig över att få vara gravid och att vänta in vår lilla flicka :)
  • Sellerin

    Första barnet här med :) min BM sa 2-3 v innan är normalt, och då min arbetssituation är ganska hektisk tyckte hon 3 v innan, så jag kmr gå 3 v innan BF :)

  • Sellerin
    plaisir skrev 2021-08-13 11:19:15 följande:

    Hej!

    Jag har BF 2dec så känns mer relevant att vara med i novembergruppen än så länge iallafall.. vi försöker förstå oss på föräldraledigheten det känns helt onödigt komplicerat? Någon som har tips på bra info om detta?


    Haha har inte heller riktigt lyckats klura ut det. Får ta och intervjua någon som redan varit med om det, och därefter läsa på lite mer tror jag!

    Det finns för övrigt en supermysig grupp som är ganska mkt mer aktiv än denna som heter BF december 2021 - första barnet. Kan rekommendera den gruppen till dig, där kommer du få många svar och det är himla fin support från alla där :)
Svar på tråden BF November 2021 - Stannar på FL