• Msofie

    BIM MAJ, första barnet

    Anonym (lite halvt) skrev 2021-04-29 08:17:47 följande:

    Åh fy vad jobbigt att höra! :( De borde verkligen tänka på att mottagaren redan är i ett väldigt utsatt och känsligt läge. Precis som du säger, så gör hon ju inte reglerna själv och kanske måste ta upp det här för att du inte ska "missa chansen" till IVF om nu gränsen ligger på BMI 30, men hon kan verkligen lägga fram det på helt andra sätt än vad hon gjorde. Herregud alltså, jag hade blivit helt förstörd. Usch, stackare <3 


    Precis, det vore en annan sak om hon informerade om att gränsen finns, varför det är så mm. Men att antyda att det är mitt fel i ett sådant känsligt läge som man är i, är sjukt okänsligt!

    Blir så ledsen för personer som har hormonrubbning osv som har svårt att gå ner i vikt och därför inte får IVF genom landsting och inte har råd att få privat. Tycker verkligen de borde se över BMI gränsen för den måste bara sjukt låg.
  • Msofie
    Link92 skrev 2021-04-29 09:49:59 följande:

    Jamen exakt..vi blir lockade att köpa i områden där våra kompisar med barn köper men vill som sagt inte sitta med massa extra lån och inga barn. För köper vi hus finns inga pengar kvar till IVF så då är det väl lika bra att vänta.

    Oj stor tvåa, vad härligt! :) Vår trea är 78 kvm. Ni har inte möjlighet att bygga ett extra rum då? :) Åh andra sidan lär bebis sova i samma rum tills den är minst ett så det är ju ingen panik.

    Jag hakar nog mycket upp mig på att jag "bestämt" att jag skulle ha villa och minst ett barn innan 30 (helst innan 27). Det finns ju en chans att detta sker precis till jag fyller 30 om vi blir gravid nu eller nästa månad och vi skyndar oss med hus men det är ju inte rimligt? Man kan inte i förväg bestämma hur livet blir. Många bor ju med barn i lägenhet så det ska jag nog också klara av, om det nu kan ta och bli barn nån gång. I juni har vi försökt två år och tålamodet och självkänslan börjar minst sagt ta slut..


    Jag tror att något man behöver försöka lära sig om man är i denna processen en längre tid, eller har någon typ av infertilitet, att livet går inte att planera! Jag och min fästman köpte ett radhus för två år sen, men för mig hade jag gjort det valet oavsett om jag kommer få barn eller inte, för jag ville ha ett hus i sig särskilt med trädgård. Men är det något jag kan känna att jag ångrar är att vi väntade med att börja försöka tills vi hade flyttat in (bygget tog ett år). Var besatt med att alla yttre förutsättningar skulle vara perfekta, istället för att följa mitt hjärta och förstå att man inte kan planera livet på det sättet.
  • Msofie
    Link92 skrev 2021-04-29 16:32:03 följande:

    Ja det där med två år har jag hört från andra också, men jag verkar vara den enda som måste vänta tills jag blivit 30. Det känns konstigt att vänta på att jag och äggen ska bli ännu äldre liksom..tar det sig inte nu ska jag nog be kliniken ringa upp och förklara sig.. är det väntetid kanske de kan skicka en remiss nu när vi försökt två år. Blä det är så jobbigt att man både ska vänta på sina cykler, på vården och allting känns det som. Och att IVF presenteras som den enda lösningen tycker jag är märkligt. De borde kunna kolla lite mer på typ äggkvalitet kan man tycka? Men vad vet jag.

    Det dryga här i Västerbotten är att de remisser man får via sjukvården går till samma privata klinik som vi annars skulle betala för, så jag antar att väntetiden blir detsamma oavsett..

    Jamen vi hoppas på graviditet!! :) Tänk vad mycket lättare livet kommer bli då :) jag har BIM i dagarna så tänkte testa imorgon bitti, är ÄL+11-13 nåt sånt då. Har en bra känsla, men det har man ju haft förr och blivit besviken.


    Så konstigt med 30 års gränsen tycker jag!! Jag bor i Skåne och här har vi gräns på 25 år. Fick veta att efter man försökt i två år skickas remiss, sedan tar det tre månader för att få läkarbesök, sedan kötid på 6-12 månader. Aldrig att jag väntar så länge (nu har vi ekonomiska möjligheter att få privat)
  • Msofie
    helle88 skrev 2021-04-29 19:36:38 följande:

    Åhhh herregud. jag bor också i skåne. tre månader för ett första läkarbesök och sen 6-12 månaders väntetid är ju helt orimligt. Jag hinner ju nästan fylla 35 eller ja, iallafall 34 innan dess om man räknar med 12 månaders kö. får jag fråga vart du har fått informationen ifrån kring kötiden? jag har haft oerhört svårt att komma fram på rmc:s telefonnummer för jag vill fråga just kring kötiden för ivf. 


    RMC remitterade mig på grund av överbelastning till Emma kliniken i Malmö. Där fick jag denna informationen igår ( Emma kan inte själv göra en behandling utan endast utredning, så vi kommer hamna tillbaka på RMC då). Hon framförde att kötiden är något oklar, men att massa personal är utlånad på grund av covid. En i min närhet fick vänta 8 månader, och de var i början av covid.
  • Msofie
    Link92 skrev 2021-04-30 06:55:22 följande:

    Nej men tjejer, visst ser ni vad jag ser? Testade bara för att vi hade tänkt dricka bubbel ikväll, BIM är egentligen inte förrän på måndag-tisdag till veckan. Testade med ett vanligt test från Babyplan och det är ju svagt men visst är det ändå positivt? Vågar inte lite på mina egna ögon!


    Men OOMGG skrek typ. Det är du så värd som har kämpat så länge! Förstår att du kommer vara orolig ett tag framöver, men vi kommer verkligen hålla tummarna för att det ska gå vägen. För det ska gå vägen! Ingen tvekan om att det är positivt, stort grattis! Det ger sånt hopp till oss andra med, har aldrig fått ett positivt under 15 månaders tid.
  • Msofie

    Hörni, hur tänker ni gällande hälsan och kost? Fick ett hem ett "livsstilsråd" med blanketterna för IVF. Det tillsammans med den dåliga upplevelsen från fertilitetskliniken med min vikt sätter det definitivt griller i huvudet på mig. Äter ni inte alls socker? Röker och dricker aldrig? Dricker inte ens läsk pga koffein? Behöver nog göra hur andra tänker, för vill heller inte leva ett liv där behöver ha ångest över sånt.

    Kan tillägga att jag tränar 4 dagar veckan, går några promenader i veckan, äter i princip bara hälsosam veg mat och socker endast på helger. Slutat med Kaffe och energidricka. Dricker alkohol 1 gång per månad och tar kanske en cigg i veckan (slutade för några månader sen, det är DEF det svåraste för mig)

  • Msofie
    RH93 skrev 2021-05-01 08:01:49 följande:

    För mig har det varit bland det svåraste. Läst så mycket om vad man ska och inte ska stoppa i sig. Jag har dock lidit av ätstörningar större delen av livet och har ganska nyligen, för nåt år sen, släppt lite på kontrollen och försökt att bara äta varierat och röra på mig när jag känner för det. För mig personligen blir det otroligt ohälsosamt när man nu också ska få dåligt samvete över att ens livsstilsval påverkar fertiliteten. Jag slutade röka för ungefär ett år sedan, men kan ta en cigg nån enstaka gång om jag dricker alkohol. Till en början drack jag nästan ingenting när vi började försöka, men nu gör jag det när jag känner för det, oftast inte efter när jag tänker att ägget kan ha fäst. Drack tidigare 1-2 energidrycker om dagen, men har nu dragit ner på det men tillåter mig att dricka ibland när jag är sugen :) jag tror det bästa är att inte begränsa sig så mycket då det bara riskerar leda till att man mår dåligt. Men det kan såklart också för mig hänga ihop med min bakgrund.


    Men vad skönt att du verkar tänka på samma sätt som jag! Kan kanske inte säga att jag har haft en ätstörning men jag hade en period för 7 år sen där det var mycket ångest kring mat och kropp, åt för lite och tränade för mycket. Har jobbat super hårt på detta och känner verkligen att jag hittat en balans i livet, och är egentligen mer hälsosam än någonsin! Men det är så enkelt att skuldbelägga sig själv.
  • Msofie
    Anonym (K) skrev 2021-05-01 12:23:54 följande:

    Om man är seriös med att vilja bli gravid borde ju inte en kostomläggning och att till exempel sluta röka helt och sluta med socker vara en speciellt stor uppoffring. BMI ger för övrigt en ganska bra fingervisning kring ens vikt, och ligger du över 30 är du inte längre överviktig utan har obesitas. Du väger helt enkelt mer än vad som är hälsosamt för din längd. Det ska till väldigt mycket muskler, tänk bodybuilder, för att kunna bortförklara det faktumet. Och i detta fall så innebär det då en högriskgraviditet. Jag tycker inte det är rimligt att jag som skattebetalare ska betala för ivf till en högriskgraviditet när de allra flesta med relativt enkla medel och lite disciplin kan gå ner i vikt. Betalar du ur egen ficka så gör som du vill men du ökar ju dina egna chanser genom att ta hand om din hälsa. Vissa saker här i livet får man helt enkelt jobba hårt för hur orättvist det än känns.


    Tycker du har en otroligt tråkig ton och hoppas att du funderar över den, för det finns inte plats för sådant i en sån här grupp. Och man kan vara vegetarian utan att ha näringsbrist, punkt.
  • Msofie
    StoraMy skrev 2021-05-01 14:56:56 följande:

    Igår fick vi tre graviditetsbesked av familj och nära. TRE på samma dag! Men folk gillar ju att spara på sådana här nyheter till högtider verkar det som. Var så nedstämd på kvällen och min sambo kunde inte riktigt förstå. Han tror att det ska gå snabbt att bli gravida, så vi har inte ens börjat ännu. Skulle ha börjat den här månaden, men min mens bestämde sig för att inte dyka upp (inte gravid). Får hoppas att någon av månadens ligg råkade infalla med ägglossning. Men känner mig sur på min sambo som har velat vänta, ja på vad?! Behövde ventilera lite... ibland är det skönt att höra att man inte är ensam om att bli glad för andras skull men ändå ledsen för sin egen skull.


    Åh vad förstår precis hur du känner. Det spelar nog inte så stor roll hur länge man har försökt osv utan när man har bestämt sig för att det är dags, då känns såna situationer jobbiga. Tror tyvärr det är ganska vanligt att ens partner inte riktigt förstår (haha, vi trodde också att de skulle gå snabbt, shi fick vi 15 månader senare). Hoppas det kommer gå snabbt för er dock!
  • Msofie
    StoraMy skrev 2021-05-01 14:56:56 följande:

    Igår fick vi tre graviditetsbesked av familj och nära. TRE på samma dag! Men folk gillar ju att spara på sådana här nyheter till högtider verkar det som. Var så nedstämd på kvällen och min sambo kunde inte riktigt förstå. Han tror att det ska gå snabbt att bli gravida, så vi har inte ens börjat ännu. Skulle ha börjat den här månaden, men min mens bestämde sig för att inte dyka upp (inte gravid). Får hoppas att någon av månadens ligg råkade infalla med ägglossning. Men känner mig sur på min sambo som har velat vänta, ja på vad?! Behövde ventilera lite... ibland är det skönt att höra att man inte är ensam om att bli glad för andras skull men ändå ledsen för sin egen skull.


    Åh vad förstår precis hur du känner. Det spelar nog inte så stor roll hur länge man har försökt osv utan när man har bestämt sig för att det är dags, då känns såna situationer jobbiga. Tror tyvärr det är ganska vanligt att ens partner inte riktigt förstår (haha, vi trodde också att de skulle gå snabbt, shi fick vi 15 månader senare). Hoppas det kommer gå snabbt för er dock!
Svar på tråden BIM MAJ, första barnet