Inlägg från: Anonym (2-3) |Visa alla inlägg
  • Anonym (2-3)

    Perfekta barnaskaran

    Två barn med 3 års åldersskillnad. För mig behövde äldsta kunna klara saker själv innan småsyskonet kom. Jag hade (tror jag) inte klarat av två små barn samtidigt. Vi har en av varje kön och det är spännande. Däremot tror jag skillnaderna mellan individer är större än mellan kön så de spelar ingen roll vad man får för kön egentligen. Personlighetsdrag, intressen, humor kan vara så olika ändå. Får man en av varje behöver man inte undra hur det skulle blivit (men nu kanske man undrar hur ett barn till skulle vara istället).

  • Anonym (2-3)
    Anonym (Nyfiken) skrev 2021-04-11 22:35:57 följande:

    Verkar rätt olika vad alla tycker är det ?ultimata? antalet barn, kön och ålderskillnad på era svar, kul ändå! Jag har vänner som sagt att det går för länge mellan barnen om det är mer än 4 år mellan syskonen, har även vänner som uttryckt att det ändå är ?mer speciellt? när dom fick sin dotter än när dom fick sin son....


    Jag kan tycka att man inte vet vad som är optimalt förrän efteråt när barnen är vuxna. I familjen jag växte upp i var det tre år mellan första och andra barnet och sedan tre år till det sista (mig). Ur ett syskonperspektiv från minsta barnet blev jag väldigt ensam och hade ingen att leka med eftersom jag inte fick vara med mina syskon. Jag växte upp med att behöva stå till sidan för de äldres behov samtidigt som jag fick leka ensam.

    Jag känner en familj nu som har två barn med 4 års mellanrum där de två leker mycket tillsammans. Egentligen tror jag att föräldrarnas uppfostran medför till hur tajt relation syskon får eller hur bra det fungerar mellan syskon samt att ett udda antal kan medföra att någon i syskonskaran blir ensam (det behöver inte vara så beroende på hur situationen hanteras).

    Sen är det andra aspekter i vad som är optimalt. Att man exempelvis önskar att den äldsta ska klara mycket själv när syskonet kommer för att man helt eller delvis är ensam med barnen till stor del och då gärna har minst 3 års skillnad. Så finns de dem som tycker det är optimalt med tvillingar och de som tycker det är optimalt med två blöjbarn samtidigt och har 1,5 års mellanrum. Tvillingar och pseudotvillingar kan man lätt köra runt i en syskonvagn och köra iväg istället för att stora syskonet ska gå vid sidan om.

    Optimalt beror dels på vems synvinkel man ser från och vilka förutsättningar föräldrarna och familjen har skulle jag säga.
Svar på tråden Perfekta barnaskaran