Forum Arbete - Samhälle
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Vad gäller vid sjukskrivning som timvikarie?

  Mån 12 apr 15:17 Läst 0 gånger Totalt 5 svar
  Mån 12 apr 15:17

  Vad har man för rättigheter till ersättning som timvikarie?
  Om jag inte har några bokade pass men behöver sjukskriva mig så förlorar jag ju ändå inkomst då jag inte kan stå tillgänglig för eventuella pass. Vad gör jag då?

  Kontaktar man försäkringskassan och får någon slags ersättning därifrån?

 • Mån 12 apr 15:21 #1

  Har du sgi?

 • Mån 12 apr 15:22 #2

  Det är sjuklönelagen som styr i första hand. Sen kan kollektivavtalet ge en till nivå av regelverk men det får aldrig göra det sämre. Du ska ha tillträtt anställningen och jobbat minst 14 dagar. Det får inte vara mer än 14 dagar mellan tillfällena.
  Så där måste man ha koll som timavlönad, har det gått mer än 14 dagar sen man jobbade senast får man liksom börja räkna från början. Klippet nedan är taget direkt ur lagen.
  Men om vi säger att man har kvalificerat sig och man har haft inbokade pass som man behövt sjukskriva sig ifrån, så har arbetsgivaren ansvar de första 14 dagarna precis som om man varit månadsavlönad. Så första dagen är karens och sen får man 80% dag 2-14.
  Du bör prata med lönekontoret eller personalavdelningen på din arbetsplats, de skall vara insatta i detta.


  Förutsättningar för rätt till sjuklön

  3 §   Arbetstagarens rätt till sjuklön gäller från och med den första dagen av anställningstiden. Är den avtalade anställningstiden kortare än en månad inträder dock rätten till sjuklön endast om arbetstagaren tillträtt anställningen och därefter varit anställd fjorton kalenderdagar i följd. Dag då arbetstagaren varit frånvarande utan giltigt skäl medräknas inte.


  Vid beräkning av kvalifikationstiden enligt första stycket skall tidigare anställningar hos samma arbetsgivare medräknas, om tiden mellan anställningarna inte överstiger fjorton kalenderdagar.
  Lag (1995:1480).

 • Mån 12 apr 15:29 #3

  Jag har koll på vad som gäller om man har inbokade pass och då får pengar från arbetsgivaren men jag undrade var som hände om man inte hade inbokade pass men man har jobbat nyligen . Om det är försäkringskassan som hjälper då och isåfall hur.. .

 • Mån 12 apr 15:29 #4
  complicit skrev 2021-04-12 15:21:18 följande:

  Har du sgi?


  Hur vet man om man har det??
 • Mån 12 apr 15:49 #5
  mommadearest skrev 2021-04-12 15:29:21 följande:

  Hur vet man om man har det??


  Ring FK och kolla. Utan sgi tror jag inte du får något utbetalt från dem tyvärr.
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll