• Vickan31

    BIM tråd - För oss som har försökt en längre tid

    Hej Msofie med flera! Glad

    Några kanske känner igen mig också som någon som hängt med i "försöker med första barnet"-trådarna ett bra tag nu. Jag slutade med p-piller januari 2020 och jag och min sambo började försöka mer aktivt den våren. Så vi har försökt i över ett år men mensen och ÄL försvann några månader så därför räknar jag detta som vårt 12:e aktiva försök.

    Vi har precis påbörjat en utredning där första mötet med ultraljud och spolning är gjort. Eventuell blockering på vänster äggledare sa läkaren, men oklart om de skulle kolla vidare på det. Nästa steg är spermaprov och att få resultat på våra blodprov, därefter ett avslutande samtal med plan framåt. Läkaren sa att jag hade ett bra antal ägg men har inte planerat in något mer ultraljud, vilket jag tycker är lite märkligt för vi måste väl ändå konstatera om jag faktiskt har ägglossning eller inte? Hur tänker ni andra som har erfarenhet och/eller information om fertilitetsutredning?

    Jag fortsatte på listan Msofie gjort och de som vill kan ju fylla på mer info, men det är såklart högst frivilligt Hjärta

    Msofie, BIM 15/4, 24 år (15e försöket)
    Lisen91
    C20swb
    Molybden
    Vickan31, BIM 2/6, 31 år, (12:e försöket)

  • Vickan31
    Molybden skrev 2021-05-06 11:05:54 följande:
    Ser att du skrev om utredningen här. Låter som att planen är i rullning. Angående ultraljud så kan jag inte svara då det redan är känt att jag sällan. Hoppas någon annan kan svara på det!
    Haha, ja nu skriver jag lite om samma sak i två trådar så det blir lite upprepning för dig, men hoppas att det är okej Glad Vet inte om du hellre vill skriva här om min fråga hur du mår och vad nästa steg är för er? 
  • Vickan31
    Msofie skrev 2021-05-06 22:01:06 följande:
    Hmmm alltså (är absolut ingen expert) men jag tror att man ska kunna se om man har ägglossat utifrån hormoner som syns i blodprov med. Har du frågat hur läkaren tänker?
    Ahaa, ja det vore ju bra! Skulle kännas tryggare att veta att läkaren faktiskt planerat att kolla att jag ägglossar, men jag får fråga vid nästa möte som vi får boka in när spermaprovet är lämnat.

    Men wow, nu är du så nära IVF ju, gud vad spännande! Skrattande Du får hemskt gärna uppdatera oss så mycket du orkar och känner för då i alla fall jag känner att IVF förmodligen kan bli nästa steg för mig och min sambo också beroende på vad . Berätta gärna mer, vad händer den 11:e och är den 21:a datumet då då beräknar att det ska finnas mogna ägg att plocka ut, eller vad händer då? Förlåt för eventuellt okunniga nybörjarfrågor, haha. Jag har en nära vän som genomgått IVF men hon pratade inte så mycket om det då så jag vet inte så mycket om processen ännu i alla fall.
  • Vickan31
    Msofie skrev 2021-05-07 18:43:45 följande:
    Den 11e har vi vår första konsultationstid på Livio, privat klinik! Vi kommer ha med oss alla journaler från vår utredning och är redo att signera för en IVF på plats. Så jag räknar kallt med att kunna påbörja behandlingen redan första cyklen därefter ( så länge inga prover behöver kompletteras, men de gjorde nyligen så tror inte det). Den 21e är beräknat vara min andra cykeldag, så hade börjat med sprutor då.

    Vi har velat fram och tillbaka mellan att köpa ett tre paket eller bara en IVF. Vi har landat i att vi börjar med en. Det är utifrån en ekonomiskt aspekt, men även att vi har lätt manlig faktor och mina prover har varit väldigt bra. Så de finns goda förutsättningar!
    Vad spännande, då är det dags imorgon att ta ännu ett steg närmare drömmen! Eftersom du tagit prover så nyligt så håller jag också tummarna för att det betyder att ni kan börja redan nästa cykel, och jag blir nästan lite pirrig för er skull - att det liksom närmar sig på riktigt nu! Så skönt att höra att förutsättningarna är goda, då känns det ju rimligt att börja med en IVF istället för tre som du säger Hjärta
  • Vickan31
    Enka skrev 2021-05-08 13:51:16 följande:

    Förstår att flera av er gått igenom/påbörjat fertilitetsutredning. Är det någon som vill dela med sig om vad ni fick göra vid första utredningsmötet? Är lite nervös. :) Visst känns det tungt med endon, men också att vi kanske börjar ha åldern mot oss. Sambon är 40 och jag 35 :)


    Förstår att det känns nervöst, men det kommer säkert att gå jättebra Glad

    För min del, som påbörjat utredning via landstinget, fick jag börja med ett besök på valfri klinik där de gjorde vaginalt ultraljud och även spolning, vilket läkaren sa egentligen skulle vara på nästa besök men nu var tajmingen så bra för att inte förstöra ägglossningen sa han. Så första utredningsmötet bestod av några frågor, VUL och spolning och så fick vi remiss för att göra spermaprov för sambon och blodprov på oss båda vid ett senare tillfälle. Fick dock ingen specifik dag att lämna blodprov utan "vilken dag som helst", vilket känns lite vagt jämfört med Msofie som fick lämna blodprov dag 2-5 och andra jag hört som skulle lämna blodprov under en specifik del av cykeln. Så blodprov är nu lämnade och min sambo ska lämna spermaprov på onsdag så ska vi då få en ny tid för uppföljningsmöte.
  • Vickan31
    Ericky skrev 2021-05-08 10:49:12 följande:

    Hej på er!

    Flera av er känner igen mig med från BIM-första barnet trådarna :) vill gärna vara med. Gillar de andra trådarna också mycket, men har själv tänkt att jag hade velat starta en tråd för oss som hänger kvar från månad till månad och kämpar tröstlöst. Få diskutera utredningar och erfarenheter av att vara där eller nästa vara där. Håller med om att man mår dåligt i processen som till en början var kul och spännande. Och under tiden har man hunnit få massvis av gravidbesked från vänner.

    Jag och sambon har försökt i 10 månader nu. Jag har haft problem med mellanblödningar från ÄL till mens. Dvs jag har haft typ en blödningsfri vecka per månad och har därför sökt hjälp ett antal gånger under dessa månader hos vården då jag vet att detta inte är normalt för mig.

    Lång historia kort och mycket tjat på vården, så fick jag tillslut ta bort en polyp som hittats på min livmodertapp. Vi hoppas innerligt att det har varit anledningen till både mina mellanblödningar och att det blockerat ingången till livmodern för spermierna. Så den här månaden har vi ändå lite nyfött hopp. BIM om 2 veckor ca, är mitt i ÄL nu. Den här månaden har vi också dragit ner på det slaviska liggandes och ligger istället varannan dag under det fertila fönstret. Nu är ÄL idag så nu blir det nog dock både ligg igår och idag.

    Vi kommer söka utredning i juni, två månader för tidigt egentligen, men med anledning av att jag haft ich har sådana problem med blödningar och en förmodad svag och ofta utebliven ägglossning. Vill INTE vänta över sommaren på att få börja Letrozol-behandling som varit på tapeten hos vården. Hoppas få börja med det i juni när vi startar utredning.

    Ser fram emot att få hänga med er som är i liknande sits <3


    Jag håller verkligen med dig, både i att det här är en jättebra tråd för oss som kanske inte mår så bra längre av att se alla "första-försöks-plussare" och har ett större behov av att bolla frågor om utredning, IVF och andra funderingar som dyker upp när man har försökt lite längre. Jag har ingen i min vänskapskrets som är i samma sits som oss, så jag är så oerhört tacksam för er Hjärta

    Jag har ju fått följa det här med polypen när du skrivit om det i andra trådar och jag tycker att det känns så himla hoppfullt för dig nu när polypen är borta! Hoppas och tror verkligen att det kommer att leda till ert efterlängtade plus snart Glad Skönt också att ni kommer att söka hjälp för utredning! Jag tycker i alla fall för egen del att det känns bra efter all den här väntan att få hjälp från proffs istället för att fortsätta grubbla själv vad som kan tänkas vara fel eller inte, Ska bli spännande att få följas åt i den här gruppen!
  • Vickan31
    Stickling skrev 2021-05-09 12:27:08 följande:

    Måste bara säga att det känns skönt att skriva i ett sammanhang där man är flera i samma sits. Har känt mig riktigt nedslagen denna helg, när mensen kom igen. Vet förstås att många försökt mycket längre än jag, men fy fan vad kämpigt det är alltså. Och när vänner och bekanta blir gravida runtomkring en stup i kvarten. Orkar inte riktigt med trådarna med förstagångsförsökarna just nu, känns tråkigt att känna sig bitter men inte konstigt egentligen förstås. Heja oss alla, om det ändå kunde få bli vår tur nu!!


    Så tungt att mensen kom än en gång :( Men som du säger, vi är inte ensamma och jag känner ändå mer hopp och tröst tack vare er än om jag inte hade fått vara en del av den här gemenskapen och öppenheten som ni visat mig Hjärta Skönt att du fått börja med ägglossningsstimulerande nu! Håller alla tummar att det bidrar till ett plus snart som stannar kvar hela vägen <3 
  • Vickan31

    Nej konstigt nog har läkaren inte sagt något om fler blodprov, vilket gör mig lite stressad nu i ärlighetens namn, haha. Som jag tror att jag skrivit tidigare får jag lite känslan av att vi inte fått den piggaste läkaren och att han mest fokuserar på IVF men inte är intresserad av att se om jag har ägglossning, om vänster äggledare är blockerad eller annat som inte "behöver" funka för att kunna göra IVF. Men när vi får boka in ett nytt möte efter onsdagens spermaprov så har jag många frågor till läkaren och hoppas på bra svar.


    Msofie skrev 2021-05-10 11:34:30 följande:
    Vad intressant! Jag lämnade blodprov först CD 2-5 sedan 18-24 tror jag, för att se olika värden i olika delar av cyklen. Ska ni lämna fler blodprov? Känns ju rimligt att man gör de vid ett tillfälle till tycker jag! Den efter ÄL är ju för att bekräfta ÄL och progesteron (samt hur slemhinnan ser ut!)
  • Vickan31
    Enka skrev 2021-05-11 10:40:30 följande:
    Men vad spännande, då har ni precis påbörjat er utredning! Skönt att få göra bort spolningen direkt :) du får väldigt gärna återkoppla med hur proverna ser ut, om du inte tycker det är för personligt :) Konstigt det där med att du inte behövde ta prover under specifika dagar, kan tycka att det borde vara samma tillvägagångssätt överallt... Håller tummarna för att ni ska få bra hjälp iaf :)
    Ja det känns lite nervöst, men ändå skönt att ha tagit ett steg närmare att veta hur våra förutsättningar ser ut. Absolut, jag återkopplar gärna när jag vet mer :) Vad skönt att ni snart ska påbörja utredning också! Hur mår du just nu? Jag såg att vi har BIM samma dag, så ägglossning kanske nästa vecka? :) 
Svar på tråden BIM tråd - För oss som har försökt en längre tid