• Gameof­throne­s
    Tue 4 May 2021 08:15
    2504 visningar
    125 svar
    125
    2504

    Vad tycker du är viktigt i uppfostran?

    Jag tycker att det är mesigt med barnuppfostran idag.

    Titta på hur barnen "bestämmer" vilken marc som ska serveras, sen får man höra från var och varannan förälder - jag orkar inte, barnen tycker inte om mat så lagar 3 muddag till alla så alla är nöjda?!?! Där är bara mesigt.

    Sen maten som serveras är det finns inget mer. (hur trirni hur det är i andra familjer som har det svårt och har andra förutsättningar!? Hade jag sagt detta till min mormor hade jag suttit i köket tills maten är klar och uppäten.

    Jag har klarar det bra med mkt tålamod ändrat kryddor i maten kör aldrig samma köttfärs (skulle själv ruttna) kör olika. Har inget schema för mat ( jag tycker det är tråkigt och ha samma. Men det är bra, till familjer som behöver det)

    Har alltid pratat och umgåtts med mina barn. När dem va små. Så hade vi färgpennor. Så valde den en färg - vad bra att du valde en färg, den gula passar bra till din traktor, blomma, vi etc. Sa alltid namnet på saker och ting. Mat är naturligt hos oss. Dem visste ganska mkt om man i tidig ålder. Jag har alltid lagat mat med mina barn.

    Har varit konsekvent med det. Brukar säga till man ska kunna äta allt och det som serveras ät. Då har ni inga problem med komma hem till en kompis och äta - - (blodpudding, pannkaka, plättar. Köttfärssås, take away det är det som serveras i mina barns kretsar) att det finns vissa saker med ingredienser ja. Det är ok. Allergier ok.

    Mina barn kunde läsa innan 6 års verksamheten började. Skridskor, cykla simma likadant där.

    Min äldsta när han va yngre hörde jag ofta han, hon kan inte cykla, läsa, t o m årskurs 5. Nästa termin börjar han 7 :an. Man hör ibland från honom att endel kissar i allmän dusch f? Asså vad är det har man ingen hyfs? Det har gått långt så att det börjar lukta kiss i deras omklädningsrum. Barn är vidriga men det beror på hur den har fått göra det hemma? /! Äckligt!

    Jag tycker att det är jävligt slappt av föräldrarna som inte har tid ned sina barn med läxor eller inte kan??? - den energin läggs på oss. Har, sagt det till dem och för mig gör det inget så det är själva grejen. Men det är mina barns bästa vänner.. Så låter det va.

    Sen är det mer, vi får, se hur tråden utvecklar sig.

  • Gameof­throne­s
    Tue 4 May 2021 08:18
    #7

    Ja det finns skola, men vi har ett ansvar gentemot skolan vi tar och läser med våra barn. Vi har läxor, vi har ett ansvar för hur våra barn utvecklar sig att det går bra i skolan. Jävla lathet annars tycker jag.

  • Gameof­throne­s
    Tue 4 May 2021 13:18
    #23

    När man skaffar barn så är det viktigt med grunden till kommunicera, se lära, känna, undersöka mm.

    Att ha fsk, dagmammor det är rena lyxen. Hade vi inte det idag hade det varit en helt annan fråga på våra barns utveckling. Mkt av våra barn får genetiskt.

    Se barnen idag i matbutik är skrämmande. Ett barn idag mamma, vad är det? (avocado) svaret måste du fråga hela tiden? Jag svarar inte på dina frågor vi köper ändå inte avokado. Då behöver man inte veta vad det heter. Skärpning. - det kändes som hela butiken tittade på mamman, pinsamt hur man kan uppföra sig.

    Många äter tacos på fredagar. Får höra från endel föräldrar mina barn äter bara tacos och nästan inget annat på vardagar.??!? - Asså. Va? En familj har en dotter äter bara ris och broccoli? Varje dag.

    Jag har arbetsmoralen/myra/ narkoman hur vi kallar det. Mina föräldrar jobbar 24/7 mina biologiska. Jag gör detsamma, mina barn jobbar mkt i skolan, knappt ingen frånvaro, sätter utbildning i första hand mm.

    Är estetisk i konst. Märker på barnen med teckna. Min minsta tecknar som en vuxen. Det märktes i tidigt ålder. Mina söner har fått sin pappas musiken. Sen är det arv på miljön.

    Koncentrationen garanterat från pappa =) arv och miljö.

    Vi, förälder tycker att det är väldigt viktigt gå i skolan få utbildning, plugga vidare etc. För att få det man vill ha ska man jobba för det. Idag kan våra barn cykla, simma, åka skridskor och snart skidor, alla kan inte 100% mina barn bjuder på sig själva, är schyssta mot sina klasskompisar och sina vänner. Mina barn säger vad dem tycker och tänker.

    Prata och umgås med barnen är viktigt. För barnens självkänsla, självförtroende, mm.

  • Gameof­throne­s
    Tue 4 May 2021 16:12
    #32

    I mina ursprungsländer krävs det att barnen kan ha lite läsförståelse i en viss ålder. Speciellt den delen från Asien jag kommer ifrån är läsförståelsen typ ett krav att kunna läsa från 4-5 årsåldern.

    Här i Sverige är det mer kravlöst att inte kunna läsa alls?!? Jag har kulturkrock även om Man är uppväxt här i Sverige. Men tycker lite av varje kultur Stämmer.

    Fick frågor varför jag lärde mina barn och äta med pinnar?? - jo det tillhör mig och för över det vidare. Mina barn åt med pinnar från tidig barndom och med våra bestick. Hade det alltid framme. Fortfarande idag.

    Man märker generationen förändras jag tycker inte att långa har respekt för sina föräldrar eller äldre idag.

    Hade jag gjort ngt fult mot min mamma hade jag fått käftsmäll.

    Idag gör nu inte det mot våra barn och det är bra. Vi borde vara mer konsekventa, sätta mer gränser. Säga till barnen inte göra så.

    Barn gör som man gör själv. Härmar från barndom. Ansiktsuttryck, kroppsspråk, mat, mm.

  • Gameof­throne­s
    Tue 4 May 2021 21:35
    #59
    Anonym (X) skrev 2021-05-04 21:27:26 följande:

    Som förälder får man ju vara stolt över barnens framgångar. Det är ju det man jobbat för under deras uppväxt.

    Om allt går som jag hoppas kommer mina barn att ha kört ifrån mig utbildningsmässigt inom nåt år. De karriärmöjligheter som sedan står dem till buds kan man självfallet önska att man själv hade haft i sin egen ungdom. Om jag gjort si eller så hade jag sluppit spendera vissa år på tråkiga jobb.

    Men att bromsa sina egna barn är så jävla destruktivt att hela proppskåpet går hos mig. Önskar dem och andra all lycka och framgång. Så länge jag kan bidra med ett eller annat gott råd så är jag glad och stolt över det.


  • Gameof­throne­s
    Tue 4 May 2021 21:37
    #60
    Anonym (X) skrev 2021-05-04 21:27:26 följande:

    Som förälder får man ju vara stolt över barnens framgångar. Det är ju det man jobbat för under deras uppväxt.

    Om allt går som jag hoppas kommer mina barn att ha kört ifrån mig utbildningsmässigt inom nåt år. De karriärmöjligheter som sedan står dem till buds kan man självfallet önska att man själv hade haft i sin egen ungdom. Om jag gjort si eller så hade jag sluppit spendera vissa år på tråkiga jobb.

    Men att bromsa sina egna barn är så jävla destruktivt att hela proppskåpet går hos mig. Önskar dem och andra all lycka och framgång. Så länge jag kan bidra med ett eller annat gott råd så är jag glad och stolt över det.


    Hahaha föll av stolen nästan i full av skratt. Din sista mening /stycket. Va ju bäst!
  • Gameof­throne­s
    Wed 5 May 2021 06:55
    #85
    Hyllemor skrev 2021-05-05 01:27:46 följande:

    Som sagt: tänk vad mycket vi hade kunnat lära era barn om man inte hade behövt lära ut grundläggande kunskaper (jag tror att medelklassföräldrar har det största problemet här.) Tänk om jag istället hade kunnat ta era 4-5-åringar och på extremt grundläggande nivå hade kunnat tala om centrifugalkraft, eftersom jag då hade kunnat uppnå ett av målen i läroplanen. (för att inte få en hatstorm kring mig, så nej, centrifugalkraft ingår inte på något vis, men däremot gör naturvetenskap det.)

    För 10 år sedan kunde jag (med samma socioekonomiska bakgrund) göra roliga experiment med is för barnen, där vi skyndade på issmältningen med salt och andra metoder.

    Idag tror barnen att is uppstår om man häger vatten i taket...


    Vet du vad Hyllemor?

    Jag blir lite förvånad men ändå inte. Jag ser i butiker, parker överallt när man går ut på promenader. En gång var min son ute med hundarna ett barn som gick då i lågstadiet. (sonen gick i samma skola i olika årskurser)

    -ett barn vad är det pappa? - ett djur.

    Då sa min son ett husdjur som är en hund.

    När barnen var små så pratade jag med barnen. - t e x.

    Kan du hjälpa mamma lägga strumpan i tvättmaskinen? - sprang glatt i blöja och svaret- jaa.

    Ska vi rita? Säger jag plocka fram färgpennor, kritor.

    Vilken färg vill du ha på ditt hus? Då tar mitt barn en färg. Då uppmuntrar jag namnen på färgerna. Det är viktigt att prata med sina barn.

    Ibland ser jag när jag står i matkön när barn ska betala en vara ihopknölade pengar och har ingen susning på ett hum vad saker kostar eller får pengar tillbaka. Det är barn vid 7-9 år. Man märker snabbt på föräldrar som kommunicerar med barnen.

    Håller med dig fullt ut i tråden =)
  • Gameof­throne­s
    Wed 5 May 2021 07:18
    #87
    korngryn skrev 2021-05-05 06:47:12 följande:

    Jag tycker mig se samma tendenser. Barnen idag är så avflackade på något sätt, de verkar inte bli varken glada eller ledsna eller imponerade av saker i första taget. Det är liksom BARA elektronisk underhållning som gäller. Är du på en djurpark kan barn sitta i dragkärrorna och titta på mammas mobiltelefon istället för på djuren. Pekar du på en giraff i djurparken och säger ?åh, titta där, en giraff!? så kan du få ett ?jaha, och?? till svar medan ungen scrollar vidare bland bilder på tecknade rosa giraffer.

    Får barn väljs mellan att åka till en sjö (där det inte finns glasskiosk) och bada eller att sitta inne med näsan i mammas telefon så väljer många det senare.

    Om barnen väl är ute på någon friluftsaktivitet verkar det bara vara fika som är det intressanta, inte att klättra på stenar, leka krig med pinnar eller bygga kojor. Nej, fika (med näsan i mammas telefon) och sen tjat om att åka hem.

    Jag tror att surfplattorna och telefonerna förstört mycket av barns naturliga nyfikenhet och vilja att lära. Det är nog mycket därför du ser en skillnad nu jämfört med för bara 15 år sedan.


    Håller med mkt i vad du säger.

    Men man vet inte just denna föräldern kanske har haft fullt upp hemma och vill bara vara just för sig själv en stund? Det finns olika kategorier av föräldrar.

    Men jag tycker att man ska vara uppvärksam med barnen när man går ut.

    Jag däremot är den föräldern som gärna fikar i parker när barnen leker. (var, nu de är större) mobilen existerade men inte aktivt så. Just när vi var i lekparker, lekland hade jag hörlurar datorn och tittade på Netflix eller läste en bok. Kaffe alltid.

    Barnen var aldrig på plats, dom kom när de var törstiga och hungriga. Kunde sitta i timmar för mina barn älskade Lekland (Andys, Leos mm. Och lekparker. Beroende på vilken av dem. Kunde va ute ett bra tag. Va min make med kunde vi va ute från morgon till sen eftermiddag. På somrarna likadant där kunde va ute morgon - kväll. Käka ute/ picknick etc.

    Jag kan tycka att elektronik är bra är inte uppvuxen med det. Men allt hänger på föräldrarnas val hur dom tänker. Vad är den snabbaste och enklaste sättet att hålla tyst på barnen? - typ. Är dem själva i burken så blur barnen det med.

    Mina barn tycker om sina datorer, Ipad 's, laptop. Det används. Somrarna är det inte så mkt av det. I vanliga fall. Ute och bada 24/7. Inte sen förra året nu iår kanske inte heller?
  • Gameof­throne­s
    Wed 5 May 2021 10:49
    #92
    Anonym (Oj) skrev 2021-05-05 10:03:16 följande:

    Bara i morse sa jag hej till ett barn på 5-6 år på förskolan när jag lämnade min son, hon tittar på mig och svarar inte. Häromdagen sa jag hej till mitt barns kompis, svarar inte....De vågar eller orkar inte säga order "hej" . Barn i Sverige är helt avtrubbade och asociala mot andra i sin omgivning. Min sons kompisar säger inte tack när jag serverar dem ngt på kalas, tackar inte för presenter. Ingen säger varken hej, hejdå eller tack. Så sjukt ouppfostrade!!! Våra barn gör allt detta för att vi lärt dem det sedan mkt tidig ålder. Hur svårt kan det vara?? Vill vi ha ett samhälle där alla är socialt avtrubbade och inte vill ha kontakt med andra?? Blir tokig på detta beteende. Varför ställer inte föräldrar dessa krav på sina barn? Å andra sidan är extremt många svenska föräldrar likadana, de hejar inte heller tillbaka på förskolan. Tappar tron på mänskligheten och den värld vi skapar till våra barn. Svenska föräldrar lär sina barn att vara egoister, så trött på att bo här där vuxna och barn är socialt handikappade. Så deprimerande samhällsklimat.


    Det handlar nog inte vara svenska familjer utan uppfostran och att säga hej, tack för maten, tack för kalaset. De curlar sina barn mesigt skulle jag nog föredra.

    Jag har varit noga med barnen sen småbarnstiden att säga, tack för maten, tacka för kalaset etc. Och det har gynnat barnen och till oss vuxna. Kan få ett sms nångång att barnen är så snälla, uppfostrade tackar för maten. Tilltalar vuxna med respekt. Detta, tillhör ren hyfs. Barnen är mesiga pga föräldrarna. Det är synd tycker jag. Det är inte barnens fel. Det är vuxna när det gäller just hyfs.
Svar på tråden Vad tycker du är viktigt i uppfostran?