Inlägg från: Anonym (Sanna) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Sanna)

    Vad tycker du är viktigt i uppfostran?

    Jag har praktiserat en termin på en förskola och där inkluderade dagarna en kortare samling på förmiddagen och en på eftermiddagen, under vilka pedagogerna interagerade med barnen. Övrig tid underhöll barnen sig själva medan pedagogerna städade, förberedde lunch/mellanmål, planerade, besvarade telefonsamtal, o.s.v. Extremt lite lärarledd undervisning, med andra ord, eftersom pedagogerna helt enkelt inte hann med det.

    För många barn är det så dagarna ser ut, 5 dagar i veckan, eftersom föräldrarna arbetar heltid. Jämfört med för några decennier sedan är det betydligt fler barn som går i förskolan, och varje barn vistas där en betydligt större andel av dygnet. Självklart minskar allmänbildningen hos barnen om de endast interagerar med varandra och inte har vuxna omkring sig.

    Det finns dessutom en stark koppling mellan låg socioekonomisk status och att ha sina barn få timmar i förskolan. Den grupp av föräldrar som rent praktiskt har möjlighet att ge sina barn bra kunskaper i hemmet är alltså samma grupp som av andra anledningar tenderar att inte göra det.

  • Anonym (Sanna)
    sextiotalist skrev 2021-05-04 09:19:00 följande:

    Vänta, några decennier sedan. Kan du precisera lite bättre

    Jag har hört exakt samma retorik i över 20 år.


    Vistelsetiden och andelen barn som går i förskola har ökat kontinuerligt sedan 50-talet, så det är nog inte märkligt att du gjort det. Man kan jämföra med valfritt årtionde; ju längre bakåt desto större skillnad.

    Tyvärr hinner jag inte leta fram bra statistik. En snabb googling gav denna uppsats

    www.diva-portal.org/smash/get/diva2:819308/FULLTEXT01.pdf
Svar på tråden Vad tycker du är viktigt i uppfostran?