• Spucks

    Vad tycker du är viktigt i uppfostran?

    Varför ska ett förskolebarn kunna läsa? Det lär man sig väl i skolan?


    Resten av ditt inlägg får mig att anta att det är främst barn som bor i familjer med låg utbildning och låg "socioeconomic status". Annars skulle jag tycker det är väldigt konstigt vad du beskriver.


    När det gäller mitt syn av uppfostran: Förutom såklart saker som att älskar mina barn och ger dem trygghet anser jag det som min främsta uppgift att ser till att jag blir överflödig. Det innebär allstå mycket - självständighet, att tar ansvar för sitt eget agerande, att fungerar i samhället (vilket såklart inkluderar att beter sig på ett sätt som anses okej i just det samhället, som att respekterar andra männsikor, djur, växter och saker) och "akademisk lärande".

  • Spucks
    FtS70 skrev 2021-05-04 10:16:52 följande:

    Från professionell synpunkt är det slående vilken tro gemene man sätter till uppfostran, när miljöns påverkan på personlighetsdrag, begåvning etc är slående liten och ärftligheten i princip avgör allt. Föga förvånande dock, drar man det till sin spets blir ju uppfostran relativt tröstlös.


    Det stämmer inte. Inom vetenskapen har min hittills inte fått reda på hur mycket beror på miljön/uppfostran och hur mycket på gener. "Nature or nurture" är det fortfarande något som man vet väldigt lite om.
  • Spucks
    cosinus skrev 2021-05-04 09:46:08 följande:

    Barn i den åldern lär sig ju vad de är intresserade av. Finns ju fyraåringar som kan namnge varenda dinosaurie som någonsin gått på denna jord men det betyder ju inte att de bryr sig om vad en paprika är för något.
    [...]
     Samme son som ovan frågade sig igenom hela vapenhistorien från typ pilbåge till atombomb när vi handlade på Ica Maxi en gång. Jag minns det för att kassören såg lätt chockad ut när barnet kläcker ur sig - vet du, det finns bomber som kan döda miljoner människor- när vi kom till kassan.


    Hahaha, precis! 
    Sonen min (3 3/4 år) har börjat rita huvudfoting, som ju alla barn börjar med ungefär vid 3årsåldern. Fast mitt tågtokigt barn ritar inte huvud, ben och armar. Nej, han ritar huvud, ben och strömavtagare! Det finns tillräklig med vuxna som inte ens vet vad det är Flört.
  • Spucks

    Barn som inte vet vad en tvättmaskin är (eller hellre att det heter tvättmaskin)? Det kan jag inte tror på. Torktummlare kan jag förstå, det känner min 3 åring inte till heller, för vi har ingen, men tvättmaskin har väl alla? Eller pratar du (TS) om barn med ett annat hemspråk som helt enkelt inte visste det svenska ordet?


     


    Anonym (Oj) skrev 2021-05-05 10:03:16 följande:

    Bara i morse sa jag hej till ett barn på 5-6 år på förskolan när jag lämnade min son, hon tittar på mig och svarar inte. Häromdagen sa jag hej till mitt barns kompis, svarar inte....De vågar eller orkar inte säga order "hej" . Barn i Sverige är helt avtrubbade och asociala mot andra i sin omgivning. Min sons kompisar säger inte tack när jag serverar dem ngt på kalas, tackar inte för presenter. Ingen säger varken hej, hejdå eller tack. Så sjukt ouppfostrade!!! Våra barn gör allt detta för att vi lärt dem det sedan mkt tidig ålder. Hur svårt kan det vara?? Vill vi ha ett samhälle där alla är socialt avtrubbade och inte vill ha kontakt med andra?? Blir tokig på detta beteende. Varför ställer inte föräldrar dessa krav på sina barn? Å andra sidan är extremt många svenska föräldrar likadana, de hejar inte heller tillbaka på förskolan. Tappar tron på mänskligheten och den värld vi skapar till våra barn. Svenska föräldrar lär sina barn att vara egoister, så trött på att bo här där vuxna och barn är socialt handikappade. Så deprimerande samhällsklimat.


    Jag tror inte att det enbart handlar om uppfostran. Jag hälsar alltid barn jag känner och jag brukar inkludera deras namn (dvs inte bara "Hej!" untan "Hej, Alice!"), men många av barnen bara tittar på mig utan att hälsa tillbaka. Och deras föräldrar säger till varenda gång att de ska hälsa tillbaka, eller säger något som "X/Y's mamma har hälsat på dig!" som en klar tillsägelse till barnet att de förväntas att hälsa. Föräldrarna är ingen dålig förebild heller, de hälsar alltid. I sonens förskola hälsar alla alla, även om man inte vet vem det är. Samma i hyreshuset och oftas även på lekplasten som tillhör hyreshusen. Barnen hör alltså hela tiden hur deras föräldrar vänligt hälsar och de blir tillsagd att hälsa med gör det oftas ändå inte av sig själva.
  • Spucks
    sextiotalist skrev 2021-05-05 11:51:34 följande:
    Jag måste erkänna , jag involverade inte sonen med tvätten. Den  har jag velat sköta helt själv. Men vet du, när min son flyttade hemifrån, så kunde han ändå hantera en tvättmaskin, visst, lite frågor hur man sorterade tvätt ibland fick jag nog i början.
    Det är ju inte raketforskning direkt så en normalbegåvad person, bör utan problem kunna sköta sin egen tvätt, utan att fått de inmatad vid tre-årsåldern (sonen är dessutom betydligt bättre än vad jag att hantera en steamer)

    Jag pratar ju inte om att delta i tvätten. Vad TS skrev var ju att barnen inte visste vad en tvättmaskin är. Man behöver inte hjälpa med tvätten för att veta det, man benämna ju saker "automatisk", eller inte?
    Fast om man kanske inte har en tvättmaskin hemma utan enbart tvätta i tvättstugan och aldrig tar med barnen är det ju något annat. Fast enligt TS beskrivning kände barnen ju igen tvättmaskingen när hon visade dem, fast de visste inte att den där grejen kallas för tvättmaskin. Och DET har jag verkligen svårt att tror på - att det finns barn som har en tvättmaskin hemma eller som följar med föräldrarna till tvättstugan, men som inte känner till ordet "tvättmaskin".

Svar på tråden Vad tycker du är viktigt i uppfostran?