Inlägg från: Anotherone |Visa alla inlägg
  • Anotherone

    Nytt jobb, när kommer lönen?

    Hos oss hade du fått lön för augusti i augusti, dvs för innevarande månad.
    Septemberlönen hade (i sin helhet) kommit i september.
    Enligt vårt kollektivavtal räknas lönen per kalenderdag.

  • Anotherone
    Anonvm skrev 2021-06-07 17:45:42 följande:
    Jag har själv aldrig haft det på det sättet, men hört fler prata om det.

    Vad är det för poäng i att krångla så?
    Hur kan de t.ex betala ut lön för hela augusti den 25augusti? Vad händer om du blir sjuk 25-30? Jag antar att det regleras på nästkommande lön?
    Men varför hålla på o krångla till det?

    Det enda vettiga att göra är ju att låta månaden ha sin gång fullt ut. Sen bryts det vid månadsskiftet o lönekontoret har 3 veckor på sig att sammanställa alla löner tills de betalas ut den 25te?

    Är detta "nya" påfund månne något som blivit akuellt nu på senare år när folk börjat byta jobb stup i ett? De lever också med så minimala ekonomiska marginaler att en månad utan inkomst innebär akut ekonomisk kris?
    Det är ju inget som den enskilde har något att säga om eftersom det är kollektivavtalat på det viset. Och det är en väldigt enkel modell. Du har lön för innevarande månad. Avvikelser registreras vartefter de kommer in och regleras nästkommande månad.
    Det är inget nytt påfund. 
    Det avtal som vi har där jag arbetar är AB, Allmänna bestämmelser och omfattar främst kommun och region. Vill du lusläsa går du in på www.skr.se

    Så alla Sveriges kommuner och regioner (dvs offentligt finansierad sjukvård) lyder under detta och räknar lön på det sättet. Inga konstigheter alltså. Och det har varit skrivet på det här sättet i många år så inte är det något nytt heller.

    Om du börjar ett jobb 23 augusti, får lön den 27e (som man har i vårt avtal) och sen blir sjuk så dras det månaden efter. 
  • Anotherone
    Anonvm skrev 2021-06-08 17:56:17 följande:
    sextiotalist skrev 2021-06-08 08:08:54 följande:
    jag har varit ute i arbetslivet i över 30 år och alltid haft det så. Det beror på avtalen mellan arbetsgivare och fack (ofta på central nivå)

    För mig verkar det helsnurrigt o väldigt onödigt komplicerat.

    Men i slutändan är det ju skitsamma, totalt blir det ju samma summa om man räknar från första dagen man blev anställd till dagen man slutar.

    Jag har hunnit med 5 arbetsgivare hittills på mina 25år som arbetare, varav 4 privata och 1 som på papperet ser privat ut, men egentligen är ägt av kommunen.
    Samtliga av dessa har alla betalat ut lön enligt "utbetalas månaden efter", enda skillnaden är att min nuvarande betalar ut den 15onde.

    För mig är det tveklöst det mest logiska att man summerar hela månaden med grundlön, vab, semester, övertid o allt vad det kan vara efter att hela månaden är gjord, sen betalas lön för den månaden ut månaden efter.
    Du kanske upplever det som komplicerat pga du är van vid annat. För oss som är vana vid det (och jag som till viss del även jobbar med själva lönerna/HR-biten) så är det fullständigt logiskt och som sagt, kollektivavtalat. Det är ju inte heller så att någon person specifikt sitter och räknar eller trycker på knappar för det ena eller det andra utan det har vi systemstöd för. Samt självrapportering via intranätet och appar kopplat till lönesystemet. Funkar jättebra!
  • Anotherone

    Om det inte finns någon intjänad semester att ta utav och personen tex. avslutat sin tjänst med 2v vab så ja - då får man en faktura.
    Dock är det helt i sin ordning, kollektivavtalet talar om hur och när lön och avdrag regleras.
    Sen finns ett kompletterande avtal som styrker rätten till kvittning samt det faktum att lönerna är preliminära upp till 4 mån. Så man kan inte hävda "god tro" eller något sådant.
    I vår verksamhet kanske vi gör 2-3 såna fakturor per år. Betalar ut drygt 40mkr per månad netto så ingen stor procentuell förekomst alltså.

Svar på tråden Nytt jobb, när kommer lönen?