Inlägg från: Anonym (Ezkq) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Ezkq)

    Utetider som 16 åring på sommarlovet

    Som förälder behöver man göra bedömningar angående risk vs avkastning. Vad ger det dig för glädje/nytta och vad är risken? Är nyttan högre än risken?

    Så i ditt fall - vad är nyttan och vad är risken? Nyttan- Du får vara ute längre på natten med dina vänner vilket du tycker är roligt samt gör att du inte känner dig så annorlunda eller att du missar något. Risken - det finns en ökad och reell inte helt orimlig risk att du råkar ut för en rad olika hemskheter som riskerar att skada dig fysiskt och/eller psykiskt för resten av livet eller i allra värsta fall göra att du mister livet.

    Så vad väljer man? Få dig att känna som om livet är förstört eller riskera att polisen knackar på för att meddela att du avlidit? Göra dig arg eller riskera ett samtal om att du befinner dig på sjukhuset eller våldtagen i ett dike någonstans? Valet är inte särskilt svårt.

    Dina föräldrar har ansvar för din hälsa och välmående och högst troligt älskar de dig på en nivå du antagligen inte förstår och de vill inte att något händer dig. Därför sätter man gränser. Föräldrar är människor och därmed olika. De gör olika bedömningar och val för sina barn baserat på sina egna erfarenheter, farhågor, personligheter, livsstil samt kännedom om sitt specifika barns förmågor och personlighet. Att jämföra med kompisens regler ligger nära till hands är förståeligt men det är irrelevant eftersom det ligger annan grund bakom dennes föräldrars regler. Annan familj, andra föräldrar, annan tonåring = troligtvis andra regler. Det är varken konstigt eller orimligt på något sätt.

Svar på tråden Utetider som 16 åring på sommarlovet