Inlägg från: NatMar005 |Visa alla inlägg
  • NatMar005

    Utetider som 16 åring på sommarlovet

    Håller med de andra i tråden TS, men känner också med dig för jag var också tonåringen med striktare föräldrar och tider.

    Såhär gjorde vi och kanske kan det också vara något för er:

    När jag var 16 år så satte vi oss ner och pratade för jag kände som du och mina föräldrar som dina (sömn + säkerhet).

    Jag menade på att jag var en skötsam ungdom med extrajobb, bra betyg som häll både tider och kommunikationen med mina föräldrar. Mitt förslag var att det var kl 10 som gällde på vardagar för alls sömn då familjen blev störd av att jag kom hem senare. Jag fick vara uppe hur länge jag ville väl hemma men under förutsättning att jag inte störde någon och skötte skola och jobb. Kl 11 på helger om man bara "rände ute". Kl 01 på helger förutsatt att vi var HEMMA hos någon för att hänga eller se på film men då gällde det stt jag textade/ringde och meddelade att jag hade kommit fram och var okej. Samt att jag fick skjuts hem. Var det fest hade jag ingen tid men skulle höra av mig om att jag var okej, att mina föräldrar skulle veta vilka jag var med och vart samt telefonnummer till dem och föräldrarna. Fester hos okända var bara att glömma.

    I takt med att detta sköttes fick jag utökad frihet och sedan bytte jag sovrum till ett med egen ingång. Då störde jag ingen.

    Den dagen jag kom hem full tex rök varenda liten frihet och tilliten fick byggas upp på nytt. Vi skötte även hushållet tillsammans och skötte jag inte min del fick det konsekvenser där de visste att det kändes: utetider, fester etc. Det handlade om respektive och för att få familjen att må bra.

    Hatade det som ungdom, kände precis som du. Men idag förstår jag det och tycker de gjorde helt rätt. Har en helt annan respekt för mina föräldrar idag och är evigt tacksam för deras omtanke och omsorg, det kommer du också vara en dag även om det suger nu. I takt med att jag upprätthöll vår överenskommelse så kunde vi även kompromissa om enskilda tillfällen. När jag sen ville gå på fest med äldre mer okänt folk skulle jag hem något tidigare (lätt att det urartar efter kl 00 tex) och mina föräldrar hämtade. Det var dealen och ej förhandlingsbart. Man får ta och ge, TS.

    Vill du att de ska ge dig något, får du också erbjuda något av värde. Börja med att fråga VARFÖR reglerna är viktiga för dem, säg att du frågar för stt du vill förstå. Om det handlar om trygghet och omsorg för dig, fråga dem vad som skulle få dem att känna dig tryggare. Handlar det om vilka du umgås med, vart ni umgås och att de ska kunna nå dig? Erbjud det då. Efterfråga en kompromiss och erbjud en prövotid för att se hur det känns för alla. Antingen så går det eller så går det inte men oavsett TS så är det en sån kort period till det handlar om innan du får fatta dina beslut själv. Håll ut.

Svar på tråden Utetider som 16 åring på sommarlovet