Inlägg från: Missermajser |Visa alla inlägg
  • Missermajser

    Socialism - Vad är det?

    Tom Araya skrev 2021-08-06 15:17:31 följande:
    Anser du att välfärdssystem är vänster eller höger? - Huvudsakligen vänster.
    Anser du att krigsekonomi är vänster eller höger? - Varken eller.
    Det jag anser är att det inte är styrkt att nazisterna stod för en politik som tydligt är höger.
    Vad som är socialism och inte är en svårare fråga, då vi ännu inte kommit fram till en allmänt erkänd definition av socialism och vad som absolut inte kan vara en form av socialism.

    Uräkta om jag blandar mig men välfärdsystemen i väst bygger inte på någon socialism så som jag ser på socialism. Snarare antisocialism!


    Välfärden i väst bygger på en av kapitalismen skattefinansierad välfärd eller alternativt välgörenhetsinrättningar. En iden som togs i bruk av Bismarck utifrån hans erfarenheter av striderna mot pariskommunen. Det visade sig effektivt och den borgerliga lösningen blev sedan välfärdspolitik för att förhindra socialismens revolutionära framfart samt att man kunde bevara kapitalismen.


    Därför är inte S sk "funktionssocialism" annat än en variant av denna strategi. 


    Enligt mig kan det aldrig vara fråga om socialism ifall man inte avser att avskaffa kapitalismen och att arbetarna tar över kontrollen av våldsmonopol och produktionsmedel. 


    Hitler socialiserade aldrig några företag och tillät heller inga arbetare att kontrollera några produktionsmedel. Han avskaffade heller ingen kapitalism. Någon tysk nationalism är heller inte aktuell i socialismen. Den franska definitionen kan däremot erkännas men aldrig ställas i centrum så som nationalkonservativa, fascister eller nazister gör.


    Så nej socialdemokrati (funktionssocialism, pragmatism), socialliberalism eller nationalsocialism kan aldrig bli eller vara en i närheten av någon socialism.

  • Missermajser
    Tom Araya skrev 2021-08-06 15:12:48 följande:
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Vänster och höger ? Revolutionärer och väktare
    Termerna till vänster och höger kommer från den franska nationalförsamlingen i slutet av den 18:e världen. Århundrade.
    Till vänster om talaren satt revolutionärerna som radikalt ville förändra systemet.
    Till höger satt väktarna (av de monarkistiska strukturerna). Jag tror att vi håller med om att de flesta har lite att göra med detta sammanhang av mening från höger och vänster 2018 eller att det helt enkelt inte är sant 2018.  Framför allt vill alla partier i den tyska förbundsdagen ha förändringar i systemet. Nu kan man anklaga AfD för att vilja förändra systemet, det vill säga förändra demokratin. Men är det redan till vänster? AfD självt skulle vägra att kallas vänsterflygel.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Så var det då, ja. Senare har det mer definierats av vilken ekonomisk politik man vill föra, vilket ekonomiskt system man vill bygga och hur resurser ska fördelas.
    AH var förövrigt revolutionär, även om mycket av hans samhällssyn hade en traditionell bas som kan ses som konservativ..
    -------------------------------------------------------------------------
    AH ville ju inte bygga ett nytt ekonomiskt system lika lite som AfD vill idag. Nu vet jag inte hur stor skillnaden mellan AfD och AfS är men DfS vill ju i stort sett införa platt skatt.
  • Missermajser
    Tom Araya skrev 2021-08-07 12:13:00 följande:
    Börja då med att definiera socialism.

    Socialismen finns ju redan definierad. Det ena är vetenskaplig socialism och det andra är utopisk socialism. Det jag erkänner som socialism är den vetenskapliga.


    Jag tänker inte lägga någon energi på att definiera den men däremot kan jag försöka svara på frågor kring det som redan är definierat ifall du har sådana.


    Tom Araya skrev 2021-08-07 12:15:21 följande:
    Vad är det om man ersätter "arbetaren" med staten vad det gäller ägande, makt och kontroll?
    Statssocialism är väl en passande beskrivning på det.
  • Missermajser
    Tom Araya skrev 2021-08-07 12:07:59 följande:
    Källa?

    "Demokratin har lagt världen i ruiner och nu vill ni utsträcka den till den ekonomiska sfären. Det skulle vara slutet på den tyska hushållningen. Kapitalisterna har arbetat sig upp genom sin duglighet och de har rätt att leda, därför att de har särat sig från mängden och enbart det bevisar, att de är av högre ras. Nu vill ni, att ett odugligt regeringsråd eller arbetarråd, som inte begriper någonting, ska ha sitt ord med i laget. Ingen som leder industriföretag skulle tolerera det." ? Adolf Hitler 


                                                           Alan Bullock: "Hitler ? en studie i tyranni

  • Missermajser
    Missermajser skrev 2021-08-07 17:54:14 följande:

    "Demokratin har lagt världen i ruiner och nu vill ni utsträcka den till den ekonomiska sfären. Det skulle vara slutet på den tyska hushållningen. Kapitalisterna har arbetat sig upp genom sin duglighet och de har rätt att leda, därför att de har särat sig från mängden och enbart det bevisar, att de är av högre ras. Nu vill ni, att ett odugligt regeringsråd eller arbetarråd, som inte begriper någonting, ska ha sitt ord med i laget. Ingen som leder industriföretag skulle tolerera det." ? Adolf Hitler 


                                                           Alan Bullock: "Hitler ? en studie i tyranni


    Här tycker jag man även kan se hur flera av dagens konservativa anser att högadeln anses dugligast att styra Sverige. Själva duglighetstänket delas ju även av klassiska liberaler men de inriktar sig inte på högadel utan mer som Hitler i detta fallet. Dvs den som de anser bevisat sin duglighet.
  • Missermajser
    Tom Araya skrev 2021-08-07 13:41:13 följande:

    Ur debattartikeln i GP:

    "NSDAP:s partiprogram ? med tal om bland annat förstatligande av alla ?truster? , kommunalisering av ?stora varuhus? och så vidare. ? måste tolkas mot bakgrund av NSDAP:s antisemitism. Dessa termer hade alla en underförstådd antisemitisk innebörd och udd. Det gäller även punkt 18 och dess krav på dödsstraff för ?ockrare? och ?svartabörshajar?. Så kallade ?arier? hörde inte till dessa kategorier."

    Detta stämmer väl med det jag studerat om nazism/NSDAP/AH, men jag ifrågasätter slutsatsen.
    Hitler uttalade avsky mot kapitalism och gjorde kopplingar mellan judar och kapitalism. Men så gjordes även inom kommunism. Ingen påstår att socialism eller kommunism är mindre socialistisk för att den även är kombinerad med antisemitism. För detta saknas här argument. 

    Vidare skriver Michael Nilsson att

    "Hitler var absolut socialist. Men han var socialist till höger; något helt annat än den mer vanligt förekommande vänstersocialismen."

    Vad gör en högerpolitiker till socialist?
    Hur definierar han socialism?
    Hur definierar han höger/vänster på den politiska skalan?
    Vill han placera även socialdemokrater (som också är för privat ägande) till höger på skalan? 

    Längre ned: 

    "Hitlers Tyskland var en blandekonomi, men en där privat ägande och kapitalistiskt marknadsekonomiska principer dominerade. Härom är alla experter på Nazityskland överens. Hitlers högersocialism hade alltså ingenting med socialism så som vi normalt förstår den att göra."


    Ja, en blandekonomi, likt den som tillämpas i länder med socialdemokratiskt styre.
    Michael m.fl. kanske inte tycker att socialdemokrati tillhör kategorin socialism, men jag saknar argument för det, eftersom det saknas en allmänt erkänd definition av socialism att stödja sig på.

    Således står inte den här debattartikeln särskilt starkt i den här debatten.


    Betraktar du även konservativa som socialister. Även dessa kan förespråka blandningsekonomier där en del kan vara i statlig ägo. 


    Har du t.ex. någon källa på att något privat företag som nazisterna förstatligades?

  • Missermajser
    Tom Araya skrev 2021-08-07 18:04:46 följande:
    Ett uttalande?
    Skulleman lyfta ut ett enda uttalande som bevis för något så skulle du kunna bevisa nästan vad som helst om valfri politisk ledare.

    Vilken tidpunkt och sammanhang är uttalandet ifrån?

    Det är hämtat från wikipedia här:


    sv.wikipedia.org/wiki/Nazism


    Bevis behövs men då behövs ju också bevis för att nazisterna fört någon socialistisk politik eller hur?


    Det blir ju annars som att man skulle kallat moderaterna för kommunister för att de i tidigare valrörelser presenterat sig som ett arbetarparti med en arbetslinje. Eller som tidigare sverigedemokratiska sympatisörer som hävdat att SD är klassiska socialdemokrater. Alla partier gör ju saker för att fånga väljare från varandra.


    Mussolini kallade ju sig t.ex. Syndikalist men det var ju inte riktigt vad folket sedan fick se prov på och särskilt inte folk som strejkade under hans styre....

  • Missermajser
    Tom Araya skrev 2021-08-07 18:07:26 följande:
    Är den?

    Beskriv gärna?

    Är den allmänt erkänd som den enda sanna formen a socialism, som utesluter alla andra varianter som möjliga former av socialism?

    Du kan ju aldrig komma ifrån att någon utesluter andra varianter gällande något begrepp. Se bara hur många olika liberaler det finns som inte erkänner varandras definition. 


    Du får naturligtvis definiera all socialism som nationalsocialism men du kommer nog inte att få medhåll av några andra än antisocialister. Jag ser nationalsocialismen som en nationalistisk ideologi som är influerade av alla tre huvudideologierna men den är huvudsakligen konservativ enligt min åsikt.


    De flesta brukar dock erkänna vetenskaplig socialism som "marxism" även om de inte delar ideologin. Det finns ju splittringar även mellan marxister på så vis att vissa tillämpar hans metod mer och tar hans politiska uttalanden mindre bokstavligt medan andra gör tvärsemot. Dessa läger kan mycket väl kalla varandra för kapitalister eller reformister. 


    Samma typ av motsättningar finns mellan olika konservativa samt mellan olika liberala. 


    Lånar man funktioner ur andra ideologier och tar bort vissa så blir det ju svårdefinierat. 

  • Missermajser
    Tom Araya skrev 2021-08-07 18:33:52 följande:
    Jag ska återkomma om AH nu när jag hittade boken av Bengt Liljegren så att jag kan läsa den igen.

    En av de många saker om AH som berättas om i den boken är just hans syn på Mussolini. Först en vän, stor inspirationskälla och allierad - senare en belastning och ogillad av AH för sitt frotterande med överklassen.
    Jag har inte boken själv så det är alltid intressant. Det är ju dock ändå problematiskt eftersom det verkar finnas så många olika anspråk på vad AH var för något. Även Bismarck refererade till sin politik som statssocialism. Det skulle man ju inte göra idag direkt. Alla partier är ju för någon typ av statligt välfärdssystem idag. Det är väl bara de extremaste liberalerna som helt tar avstånd från det. 
  • Missermajser
    Tom Araya skrev 2021-08-07 19:00:57 följande:
    Det är just här problemet finns som jag försöker att påtala... hur ska man kunna säga vad som är socialism och inte, om det inte finns en allmänt erkänd definition?
    AH såg sin politik som socialism eftersom han ville avskaffa klassamhället, men den var också baserad på nationalism och tesen 'ett folk - ett land', där rasbiologin och etnicitet avgjorde vilka som tillhörde det folk AH avsåg.

    Intressant! Jag har helt andra erfarenheter av diskussioner med just nynazister. Dessa brukar kritisera mig just för detta med "klasskamp" de brukar mena att vi istället ska ha klassamarbete för nationen. 


    "Den nationella staten vägrar i princip att exempelvis i ekonomiska frågor ta personer till råds som på grund av uppfostran och fallenhet inte förstår sådant. Den uppdelar därför på förhand sina representativa församlingar i po­litiska och yrkeskammare. [?] Varken i senaten eller i någon kammare äger någonsin en omröstning rum. Dessa församlingar är arbetsinsti­tutioner och inte omröstningsmaskiner. Den enskilde medlemmen har rådgivande rättighet, men aldrig beslutanderätt. Denna tillkommer uteslutande ordföranden.? (Adolf Hitler, Mein Kampf (ur Hansson 1969).)"


    Här framgår ju att han ser den personliga rätten förutbestämd utifrån den status en person har på förhand. 


    Det ligger väl i linje med det förra citatet jag postade av AH. Dvs att de dom som har ledande befattningar har bevisat sin status genom att besitta den. Dvs man avskaffar inga klassystem. 


    I fråga om klassamarbete kan du kanske däremot hitta några förespråkare bland utopiska socialister men förmodligen ingen bland revolutionära socialister som omöjligen kan bortse från motsättningen mellan klassintressen. Den motsättningen utgör ju grunden för marxismen och dess historiematerialistiska analys. 

Svar på tråden Socialism - Vad är det?