Inlägg från: En blå väljare |Visa alla inlägg
  • En blå väljare

    Borde rösträttsåldern höjas?

    Tecum skrev 2021-07-20 11:14:33 följande:

    Dagens ungdomar är betydligt mer pålästa och medvetna om vad som sker i världen och hur samhället fungerar, eller inte fungerar. Dårar som röstar på Trump och vill ha ett auktoritärt och hatiskt samhälle finns i alla åldrar, de borde bli av med rösträtten men det är tyvärr inte möjligt. 


    Så ett iq-test vore kanske mer motiverat än ett ålderstest?
  • En blå väljare
    Denkmal skrev 2021-07-22 01:03:35 följande:
    Har du haft någon personlig nytta av din påstått höga IQ?

    Har du ett avancerat yrke?

    Eller är du i likhet med de flesta Mensa-skrytande medlemmar fast i ett vanligt kneg typ busschaufför?
    Haha, den var bra! Har alltid ansett att mensa är en samling idioter, och de jag känner till som är med där bekräftar den bilden.

  • En blå väljare
    Denkmal skrev 2021-07-22 10:46:27 följande:
    Jag har bara så svårt att förstå varför man vill skylta med att man betalat pengar för att komma med i klubben.

    Jag läste en utbildning (civ ing teknisk fysik), som nog kan anses vara allmänt komplicerad och definitivt inget ?vem som helst? klarar sig igenom. Jag läste också ett utbytesår på Stanford där det var rätt högt tempo. Jag träffade under utbildningen några av de mest begåvade personer jag någonsin mött.

    Nu jobbar jag på hög nivå i ett globalt teknikbolag där de flesta kollegor är riktigt begåvade och har både höga utbildningar och i flera fall upphovsrätter till patentportföljer värda miljoner.

    Jag väntar fortfarande på att träffa en enda Mensa-medlem bland mina gamla kursare eller kollegor.
    Haha, håller med.

    Men håll med om att Mensa har en genial affärsidé. De tar betalt för att tala om för folk vad de vill höra (att de är smarta). Bara idioter går med.

  • En blå väljare

    Vad tror ni om att man skulle få lägga en +1 röst och en -1 röst.

    Då skulle de av folket mest avskydda partierna åka ur riksdagen och kvar skulle de partier bli som får många vanliga röster och som kan tolereras av övriga.

    Jag tror SD, V, MP och kanske C då skulle vara historia. Det vore verkligen inte dumt.

  • En blå väljare
    KillBill skrev 2021-07-28 19:21:22 följande:

    Detta hände alltså år 2013 dvs valet före det senaste valet.


     


    Det är ju inte bara Annie Lööf som bytt åsikt sedan 2013. Sverigedemokraterna gick år 2014 till val på att stoppa vinster I välfärden och förhindra att skattemedel som är tänkt att gå till skoleleverna hamnade i aktieägares fickor. Strax efter valet 2014 (efter att ha blivit påpassade av lobbyister från de privatägda skolkoncernerna) kovände SD och blev plötsligt positiv till att vinster i välfärden. Därefter har vi fått se svenska skattepengar som var tänkta för svenska skolelever användas för att bygga skolor i bl.a. Saudiaraben. Det är ett fint exempel på brutna vallöften!


    Vinster i välfärden skyddar oss mot extrem statlig/kommunal ineffektivitet.
  • En blå väljare
    KillBill skrev 2021-07-28 20:07:49 följande:

    Den som följer debatten vet att de aktieägda skolkoncernerna plockar ut hundratals miljoner från svensk skola genom att ha färre lärare per elev, ha färre utbildade lärare, bygga koncept som kräver färre skolböcker och hindra skolelever med större behov från att söka eller gå kvar på skolorna. Sverige är det enda land i världen som tillåter skattefinansierad skola att dela ut vinster. Det vi håller på med i Sverige är alltså inte tillåtet i t.ex. USA. Hur du kan tycka att det svenska systemet är bra är obegripligt.


    Det är klart att det är bra. Böcker känns f.ö väldigt 1900-tal. Att det finns skolor som ställer lite krav var verkligen på tiden. 100 miljoner är knappt ens felräkningspengar.
  • En blå väljare
    KillBill skrev 2021-07-28 20:20:36 följande:

    Ja det där med friskolor som ställer lite krav är korrekt (med betoning på lite eller få). De aktiebolagsdrivna friskolekoncernerna är kända för att sätta glädjebetyg. Det bidrar till att dessa dåliga skolor fortfarande är populära.
    Hur många  miljoner eller miljarder som de aktiebolagsägda skolkoncernerna årligen dränerer svenska skola på är svårt att veta det kan vara betydligt mer än hundratals miljoner. . 


    Det är nog en ganska stor portion skitsnack du kommer med här. Kände i dina vänsterkretsar då eller?

    Hur många miljarder kommunal/statlig ineffektivitet dränerar skattemedlen med är synnerligen svårt att veta.


  • En blå väljare
    KillBill skrev 2021-07-28 23:42:37 följande:
    Om du satt dig in i i hur kommunala och och fristående skolor finansieras skulle du känt till att reglerna är sådana att dessa skolformer får samma ersättning (skolpeng). Däremot vet vi att de kommunala skolorna har fler lärare, fler behöriga lärare, oftare har skolbibliotek, alltid erbjuder tillgång till skolpsykolog och liknande. Har fler elever med särskilda behov o.s.v. Vi får alltså mer för pengarna i de kommunala skolorna och det vi inte får för pengarna i de fristående skolorna delas ut som vinster till skolornas ägare.

    Kan du förklara varför det är bra stt den skatt du betalat för att vi ska få en bra skola i stället används till utdelning till skolkoncernernas aktieägare eller för att bygga upp skolor i andra länder t.ex. i Saudiarabien (så som vi har fått se de senaste åren)?
    Yes, samma peng per elev och bättre resultat för friskolorna. Vi får alltså mer för pengarna i friskolorna och det blir lite pengar över till ägarna att fortsätta investera i mer utbildning - det finaste som finns.

    Jag har såklart inga synpunkter på var privata investerare placerar sina investeringar. Låter som ren sosse-avundsjuka från din sida.
  • En blå väljare
    KillBill skrev 2021-07-29 00:36:27 följande:
    Om det vore så väl att resultaten verkligen var bättre men nu finns det bevis på att det i stor skala delas ut glädjebetyg i de fristående skolorna och många gymnasieskolor vittnar om att elever från friskolor inte har tillräckligt kunskapsnivå på gymnasiet (definitivt inte i linje med vad deras betyg säger).
    Du sjunker lägre och lägre.

    Utifrån egen erfarenhet kan jag meddela att elever från kommunala skolor som ligger i topp släpper ut massvis kunskapsbefriade elever med rena rama glädjebetygen. Antalet F borde ha haglat. Men icke.

    Och ja, resultaten i pisa visar att friskolorna presterar klart bättre.

    www.varldenidag.se/nyheter/fyra-av-tio-svt-och-sr-lutar-at-vanster/repubv!5ZyCe1SyMsCV9mmy1Yb9cQ/


  • En blå väljare
    KillBill skrev 2021-07-29 09:17:22 följande:
    Läs denna artikel. 
    www.lararen.se/nyheter/senaste-nytt/engelska-skolan-och-kunskapsskolan-leder-gladjebetygsligan

    Så här fungerar den marknadsskola som M, KD och övriga borgerliga partier införde i början av 1990 talet. Ett system som idag stödjs av Sverigedemokraterna.

    Andra länder som tittat närmare på Sveroges system blir förskräckta och det finns därför inget annat land i världen som har följt efter Sveriges exempel. Det är inte svårt att förstå varför.. 


    S har nu regerat i 7 år. De kan inte skylla ifrån sig på tidigare regering. Detta är S skola som du kritiserar.

    Personligen tycker jag det är bra att man som förälder kan välja något annat än den bedrövliga kommunala skolan.
Svar på tråden Borde rösträttsåldern höjas?