Inlägg från: Anonym (Alveol) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Alveol)

    Varför blir vissa barn överviktiga? Är det föräldrarnas fel?

    Anonym (arv och miljö) skrev 2021-07-31 07:38:07 följande:

    Visst har föräldrarna en del i det, men jag tror att det också krävs rätt (eller snarare fel) gener för att det ska hända. Är barnet magerlagt av naturen så blir det inte överviktigt vad föräldrarna än gör, men har det anlag för att lägga på sig kilon så krävs det att föräldrarna verkligen har disciplin för att vikten inte ska skena iväg. Och så finns hela skalan däremellan förstås.


    Detta tror jag också. Anlag spelar roll. Men trots att arvsmassan är likadan nu som för 100 år sedan är avsevärt många fler överviktiga idag, så uppenbarligen är även miljön (kalorier in och ut) viktig.

    Jag har ett lite magert barn och ett lite runt (dock ej överviktigt). De får samma mat och den smala är BETYDLIGT mer förtjust i sötsaker än den runda.

    Skillnaden dem emellan är att den smala rör på sig en massa, hela tiden. Den runda gillar att bygga lego, rita, leka med nallar, spela mm. Betydligt färre kalorier går åt och vi föräldrar behöver medvetet motionera henne.

    Och det blir också en ond spiral. Den lite tyngre kroppen är jobbigare att klättra och skutta med, så det runda barnet blir trött fortare. Hade vi föräldrar inte haft goda matvanor och dragit iväg på cykelturer, till simhallen mm hade det barnet definitivt blivit tjockt.

    Men jag vet också ett runt barn som blev lite smalare efter att ha slutat fritids och inte längre fick fri tillgång till smörgåsar varje eftermiddag.
  • Anonym (Alveol)
    hammarhajen skrev 2021-07-31 08:54:56 följande:

    Så bra att ni har koll och hjälper dottern!

    Skillnaden mot förr är ju att då rörde sig barn mer naturligt, så de med anlag blev oftast inte överviktiga (om än kanske lite runda). Det var mer utelek, mindre stillasittande, mer gå och cykla istället för bil, fanns inga rulltrappor i butiker osv. Även den som "bara satt inne och läste" enligt dåtidens vuxna, var nog i rörelse mer än en genomsnittlig idag. 

    Förr var det ju också vanligt att man bodde trängre, så även "lägenhetsbarn" var ute mycket på gårdar och i parker året om, man hade inte samma trafiksituation (och säkerhetsmedvetenhet) så barn sprang ärenden, gick och handlade etc som ganska små. 


    Precis min uppfattning också.

    Om man är krass: förr cyklade barnen längs stora vägen till badplatsen. Några blev överkörda, några drunknade, resten blev friska och pigga.
  • Anonym (Alveol)
    chrissepisse skrev 2021-07-31 15:43:48 följande:

    ... Jag tycker att det föräldrarnas ansvar, men anser att det är en olika lätt uppgift med olika barn. Det utbud på snabba kalorier och onyttig mat som finns gör det inte enklare. Det är också svårt att hitta fritidsaktiviteter med rörelse där det inte är fokus på tävling.


  • Anonym (Alveol)
    Anonym (Lovi) skrev 2021-07-31 20:49:29 följande:

    ...

    Nyttig mat är dyrt och kan tänka mig att många familjer inte har råd.

    ...


    Nej, nyttig mat är inte per definition dyrt.

    Däremot blir mat lätt dyr om man är dålig på matlagning.
Svar på tråden Varför blir vissa barn överviktiga? Är det föräldrarnas fel?