Inlägg från: Anonym (Lovi) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Lovi)

    Varför blir vissa barn överviktiga? Är det föräldrarnas fel?

    Har läst lite studier om ämnet och det är mycket beroende på en hel del olika faktorer bla

    Mycket socker och tillsatser i mat.

    Gener.

    Nyttig mat är dyrt och kan tänka mig att många familjer inte har råd.

    Mer stillasittande..

    Ja listan kan göras lång. Jag är själv överviktig och mamma men mina barn är smala. Jag som tjock mamma får du stå ut med mycket skit trots att folk inte känner mig. Mina barn är smala men jag är noggrann med maten vi äter osv.

    Har vänner vars barn är överviktiga trots att föräldrarna är smala och flera av dessa barn äter inte dålig mat alls. Bla min kusins familj.

    Mamma är dietist, pappan är fysioterapeut och deras ena son som dessutom spelar hockey är överviktig. Dom är väldigt noga med mat och rörelse och så som han tränar hade man aldrig kunnat tro att han var överviktig men han är det. Vissa har lättare att bli överviktiga än andra helt enkelt.

  • Anonym (Lovi)
    Anonym (Alveol) skrev 2021-07-31 20:54:21 följande:

    Nej, nyttig mat är inte per definition dyrt.

    Däremot blir mat lätt dyr om man är dålig på matlagning.


    Ja så kan det vara men alla är inte duktiga på matlagning och det tycker inte jag är något att skämmas för.

    Jag lagar allt från grunden och det är betydligt dyrare än om jag skulle köpa hel och halva fabrikat.. men sen beror det på vad man äter. Jag gillar färska grönsaker i maten och det om

    Något är dyrt speciellt om man inte handlar efter säsong eller så.. eller så är jag helt enkelt dålig på att laga mat.

    Sen spelar barnens matpreferenser in.. har ett barn som är extremt kräsen så kan liksom inte slänga ihop en linssoppa eller så.
  • Anonym (Lovi)
    Anonym (Lo) skrev 2021-07-31 21:22:21 följande:

    Det där med owngar är rent bullshit.

    Finns inget billigare än att låta barnen svälta. Men då måste man ju säga nej. Morötter är billigare än chips aom tilltugg exempelvis.


    Ja men nu pratar vi mat. Chips är inte mat. Och låta barnen svälta är väl knappast rätt väg att gå.

    Men sen är det inte lätt att neka sitt överviktiga barn saker heller speciellt inte om den har smala syskon. Det är en oerhört fin linje mellan ?banta? sitt barn och ge barnet en ätstörning.

    Jag blev bantad som tonåring som gav mig ätstörning och jag är inte ensam. Finns massor med bra böcker om ämnes om man är genuint intresserad och inte bara ute efter att döma.

    Finns otroligt många människor som inte kan vara empatiska och sätta sig in i stationen om dom inte levt i den.
  • Anonym (Lovi)
    Spucks skrev 2021-07-31 21:40:42 följande:

    Varför? "Lo" föreslåg ju inte att neka barnen mat, men man behöver inte laga precis vad de vill. Kräsna barn är för det mesta inte född utan uppfostrat - av föräldrar som tror barnet svälter ihjäl inom en timme om hen vägrar äta middagen och därför lagar precis vad barnet vill ha.

    Om mina barn inte äter vad jag lagar eller vad jag tillåter dem att äta, äter de inte, så enkelt är det. 


    Jag kan tala om för dig hur det är för jag är mamma till ett sånt barn.. som liten åt hon allt vi lagade sen började hon skolan och då förändrades allt. Maten hon alltid ätit gick inte att få ner.. jag gjorde som du ?passar det inte så ät inte? men efter vi fått hjälp från barnläkare och dietist och deras råd är INTE att laga mat barnet inte äter och låta ungen gå hungrig.. för det resulterar ofta i att barnet istället äter annan sämre mat och blir överviktigt eller ännu värre utvecklar en ätstörning.. min dotter är smal så ingen risk för överviktigt för hennes del. Men att hon inte gillar linser och viss typ av annan mat gör faktiskt inte mig någonting. För vi andra i familjen äter allt och kan faktiskt anpassa oss för hennes skull och vi lider inte av det. Jag lagar fortfarande näringsrik mat.

    Men jag har full förståelse för andra familjer som har det ännu tuffare med barn med övervikt. Dom har det jobbigt nog och behöver verkligen inte pekpinnar från andra människor som inte lever deras vardag.
Svar på tråden Varför blir vissa barn överviktiga? Är det föräldrarnas fel?