• Mån 6 sep 2021 13:04
  5402 visningar
  23 svar
  23
  5402

  Omplacera kattunge, anknytning?

  Hej!

  Först och främst vill jag bara säga att jag inte orkar med kommentarer kring hur dålig person/djurvän jag är som överväger att omplacera min kattunge. Det är ett jättejobbigt beslut och jag mår redan skit över det och klandrar mig själv för att ens ha satt mig i den här positionen från början. Så håll inne era ev. elaka kommentarer, de finns redan i mitt huvud. 

  Jag skaffade en kattunge för ca 1 månad sen. En bengal. Djur har alltid funnits i mitt liv sedan jag varit liten. Jag har alltid varit i stallet och vi har alltid haft hund hemma. När jag flyttade till storstad hösten för 1 år sen för studier så kändes livet lite ensamt, dels för att studierna var på distans men också för att det inte fanns något djur i hemmet, 

  Jag är en hundperson i grund och botten men en hund visste jag var ett för stort åtagande så därför kom tankarna på katt ganska snabbt. Men jag ville inte ta några förhastade beslut så jag ville vänta till sommaren och läste istället in mig på kattrasen jag ville ha: Bengal. 
  Tankarna gick fram och tillbaka - "kommer det gå i min etta?" "Jag vill ha en aktiv katt men kommer den vara FÖR aktiv?" "kan jag erbjuda den ett bra liv?, det är ju det viktigaste - att den har det bra".

  För och nackdelar vägdes mot varandra och till slut blev beslutet att prova. Jag har distansstudier fram till November så är hemma med katten i princip 24/7 fram till dess. Jag hade fixat så jag kunde lämna katten hos kompisar samt kunde mamma och pappa ta den när jag reser bort. Skulle jag i framtiden vilja resa utomlands en längre tid (ex 1 år) kunde mamma och pappa ta den under den tiden osv. Som ni hör, allt var ändå väl planerat. 

  Jag besökte uppfödaren innan jag bestämde mig. Han var ärlig och sa att han hade flyttat under tiden han haft kullen och har inte socialiserat kattungarna så pass mycket som han hade velat. Men jag var ledig i tre veckor (innan distansstudier börjar) så jag kände ändå att jag hade tiden för att socialisera den lilla och vänja henne vid människor.  

  Hon var reserverad men jag har verkligen lagt ner mig med henne och nu är hon social och vill gärna mysa och leka med en. Hon är fortfarande lite reserverad mot nya människor men verkar som att om man är villig att lägga ner tiden så är hon anpassningsbar... (så var det iaf när bror min kom hem under en vecka). 

  Okej men nu till problemet... Nu när studierna har börjat kan jag inte plugga! Hon river/biter i mina hörlurar, smycken, örhängen, går på datorn osv. Jag har köpt ett kattträd, försöker busa med henne, köpt aktiveringsleksak, går i koppel med henne inomhus, tar med henne i bilen för att aktivera henne så gott det går men det är som att hon aldrig blir trött. På kvällarna har hon liksom "party" i mitt flickrum - vilket är okej för att jag har inget som jag är rädd om där men imorgon åker jag till min lägenhet i storstaden och där är det fler saker jag är rädd om... Jag tror egentligen att hon behöver en kattkompis, men jag kan inte ha två... Sedan har mina föräldrar två franska bulldogs, efter 1 månad tillsammans går hund och katt fortfarande inte ihop.. De kan inte ens vara i samma rum. Hundarna är snälla men "för på". Och jag är hos mina föräldrar väldigt ofta så hund och katt måste gå ihop.  Katten har väldigt förtroende för mig, hon följer mig och vill vara nära mig när hon känner sig otrygg - vilket jag såklart låter henne. Trots det kan jag inte känna att jag 100% har synkat med katten och har "connectat" med henne..

  Det är flera saker som får mig att tvivla... Och jag vet att kattungar är busiga! Jag vet att saker går sönder osv men jag insåg nog inte HUR aktiv och HUR mycket saker som går sönder.... Exakt hur krävande det skulle vara. Jag var rädd för att det skulle vara såhär men beslutet blev som sagt att prova. Nu tror jag inte tat jag klarar det...

  Nu mer till själva frågan:
  Har ni erfarenhet av omplacering och hur katter knyter an?  Eftersom hon var så reserverad i början och nu har fäst sig vid mig gör att tanken på att lämna henne till någon ny krossar mitt hjärta. Men jag vill bara att hon ska ha det bra, jag vill att hon ska ha det bästa kattlivet hon kan få. Kommer hon kunna anknyta sig till någon annan? Hon är snart 5 månader.... Jag skulle vilja prova ha henne lite längre egentligen, men vill också lämna över henne till någon annan i så tidig ålder som möjligt för att ge henne en så bra chans till nytt liv som möjligt... 

  Någon som har erfarenhet av omplacering av katt?

  mvh Ett krossat katthjärta

 • Svar på tråden Omplacera kattunge, anknytning?
 • Tis 7 sep 2021 08:21
  #4

  Ja det är väl det som är det svåra... Vänta på att det eventuellt blir bättre eller försöka sälja henne medan hon är liten...? Så svårt beslut.

  Men ja precis, är väl medveten om att jag måste ta ansvar för situationen och det är just därför jag överväger omplacering.

 • Tis 7 sep 2021 08:26
  #5
  Anonym (H) skrev 2021-09-06 16:52:27 följande:

  Bengal är en svår ras. Inget man skaffar om man bor i en 1a. 


  Som sagt behöver jag inte höra detta? Det hjälper inte mig ett dugg faktikst. 
  Inte för att jag måste försvara mig själv ännu mer - situationen är som den är, MEN jagk kollade upp väl med folk som hade bengaler innan. Vissa bodde mindre än jag (38 kvm) och det fungerade utmärkt.
 • Tis 7 sep 2021 08:31
  #6
  Anonym (E) skrev 2021-09-06 16:49:47 följande:

  Att en kattunge som just lämnat mamman är lite reserverad är inte konstigt. De flesta klarar en flytt bra.


  Bengaler är en aktiv ras och jag tänker att om katten mest kunnat vara i ditt rum pga hundarna? Jag hade aldrig haft en bengal i en etta och hur fina de än är så vill jag inte ha en alls pga hur de brukar vara. Du säger att du vill ha en aktiv katt men det verkar mer som att du vill ha en normalaktiv bondkatt(eller raskatt, typ perser).


  Inte konstigt att de behöver mer tid på att vänja sig vid varandra. Du skriver inget om hur ni har gjort så svårt att bedöma men... Det känns inte riktigt som att en kattunge är kompatibelt med ditt liv och då kontaktar du uppfödaren för att diskutera vidare. Denne kan ha någon på väntelista som söker katt.


  Ja men förståligt såklart. Men skulle den klara ännu en flytt dvs. en omplacering bra tror du?

  Nej jag inser ju att detta kanske inte var det allra smartaste... Men efter att ha kollat med folk som tidigare haft bengaler så var det många som det funkat bra för. Som sagt beslutet blev att prova, jag klantade mig. Nu vill jag ta ansvar för det och lösa situationen på bästa möjliga sätt. 

  Självklart blir det svårt med för lite bakgrundsinfo....  Jag har haft henne i köket med kompostgaller emellan så hundarna har fått vara runtomkring och så att de har kunnat se varandra och känna varandras lukter. De har då nosat på varandra men så fort jag sätter på kopplet på hundarna och tar bort kompostgallret så blir de helvilda (eller ja FÖR glada).

  Vill inte kontakta uppfödaren igen... Han hade många som var intresserade av kattungarna och han kändes som en seriös och smart person. Men i efterhand fick jag känslan av att han inte riktigt kollade upp bakgrunden hos dem han sålde dem till... 
 • Tis 7 sep 2021 18:20
  #12
  Anonym (E) skrev 2021-09-07 13:13:50 följande:

  Jag tänker att de som har bengaler/(katt) på den ytan också är inställda på sakerna som du nämnde innan inte får vara ifred och speciellt som kattungar.

  Låter som problemet där är med med hundarna och deras uppfostran? Att ni inte försökt speciellt mycket och att katten även är helt ny för er.

  Haha ursäkta men du tycker att han var oseriös för att han sålde till dig? Som ändå verkade förberedd och antagligen seriös i hans ögon. Att sälja vidare en raskatt med papper utan att gå via uppfödaren hade fått mig att dra öronen åt mig som köpare efter enbart en månad.


  Kanske var de inställda - det kan nog varken du eller jag svara på. Jag sa att jag var orolig från början och de med erfarenhet sa att det hade funkat för dem. Jag pratade även med uppfödaren om mina oroligheter och han var själv studerande och upplevde inga större problem. Jag informerade även uppfödaren om mina hundar osv.

  Nej men självklart är det inte lätt för hundarna när dem aldrig har levt med en katt innan!? Kan man ju inte begära. Jag tycker att sitta med katt och hund större delen dagarna via kompostgaller och försöka få dem att träffas en gång om dagen via koppel i snart 1 månad är att 100% försöka. Jag kan inte skriva exakt allt jag gör men tro mig jag försöker. Och jag är villig att ge det tid. Men klandra mig inte bara för att jag är orolig över att inget framsteg skett ännu.

  Nej jag upplevde inte köparen som oseriös för att han sålde katten till mig. Jag förklarade alla mina tankar och osäkerheter inför honom och han lyssnade och försökte hjälpa. Men sedan när jag väl köpt så skämtade han om folk som hämtar sina katter i skokartonger osv och jag vet inte? fick bara en dålig känsla av att han inte alls hade koll på vilka han sålde till. Mer jag som var ambitiös att skriva typ A4 papper vid intresseanmälan?.

  Jag säger heller inte att JAG INTE SKA gå via uppfödaren, mer att jag inte vill, men om så många rekommenderar det och det blir det bästa för katten så gör jag ju självklart det.

  Hånskratta hur mycket du vill, men förstår inte vad som är roligt i den här situationen.
 • Tis 7 sep 2021 18:23
  #13
  cosinus skrev 2021-09-07 15:06:41 följande:

  Vi är jourhem för katter och jag har många gånger blivit förvånade hur anpassningsbara de är. 

  Visst några som är infångade av länsstyrelsen och inte vana vid kontakt med människor har vi fått fjäska rejält för innan de tinat upp men alla katter vi haft som ändå haft bra hem från början har gjort sig hemmastadda relativt omgående.

  Jag tror därmed inte att det är något större problem för katten även om just bengal inte korsat mina vägar. Jag tror heller inte det spelar någon roll om du omplacerar henne nu eller ger det några månader till. 


  Du anar inte hur glad jag blev över att se detta. Ett av dem få snälla och användbara svaren jag har fått. Tack!! Jag vill ju bara att min kisse ska ha det bra och ta ansvar för den situationen som blivit?

  Men kanske värt då att ge det lite tid och sedan överväga omplacering om katten känns olycklig?
 • Tis 7 sep 2021 18:28
  #14
  Anonym (kissekatt) skrev 2021-09-07 14:59:24 följande:

  Du valde nog den svåraste kattrasen. En raggdoll hade nog varit bättre. Sen är ju katter skitjobbiga första 1,5 åren speciellt om man bor så litet. 

  Du skulle ju också kunna skaffa en kompis till den så den har någon att busa med. Med risk för rally på nätterna.


  Ja jag gjorde nog det? insåg att det skulle vara jobbigt, men inte HUR jobbigt. Och nu sitter jag här med en liten oskyldig själ som förtjänar det finaste bästa hemmet som finns.

  Kan tyvärr inte ha två?
Svar på tråden Omplacera kattunge, anknytning?
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.