Inlägg från: Anonym (Pop) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Pop)

    Vad har personer som skriver "googla" för personlighet?

    LadyJane skrev 2021-09-13 11:01:30 följande:

    Det säger ingenting om personen bakom, däremot säger det oerhört mycket om den som frågar.

    Därför att svaret bara dyker upp när det handlar om allmänbildning, det varje människa ska veta utan att ha en diagnos på att den är lågbegåvad.

    Frågar man om självklara saker så är man antingen lågbegåvad och/eller otroligt lat och kan dessutom inte ta ansvar för sitt liv eller sitt eget agerande. För varje gång jag sett att det svaret förekommit har det bemötts med en massa tjafs "du som vet kan säga det om det är så enkelt".

    Och alla vet att kunskap sitter bättre om man lär sig själv och inte blir matad med det...

    Så trevliga gester. Ska man prata om det så är det en självklarhet och skyldighet att ha insikt i det man pratar om.


    Men om personen verkar lågbegåvad är det väl extra viktigt att ge ett bra svar?
  • Anonym (Pop)
    LadyJane skrev 2021-09-13 12:53:53 följande:

    Förvisso men då ska man klart kunna tolka det som att de är just det och inte bara lata.


    Varför det? Det gör väl inget om du råkar vara trevlig mot någon som är lat? Dessutom kan någon som är lågbegåvad hitta ditt svar och ha nytta av det.

    Men om du själv är för lat för att orka svara folk trevligt är det ändå bäst för alla om du inte svarar alls.
  • Anonym (Pop)
    elin1989 skrev 2021-09-13 13:47:33 följande:

    Fast jag tycker det är jättekonstigt att be någon på FL förklara vad typ ett ord betyder eller när en bebis räknas som fullgången eller hur mycket bidragsdelen av CSN är. Alltså grejer som tar typ 5 sekunder att Googla. Varför sitta och vänta på att nån random person på FL ska göra det åt dig? Det är skillnad på det och att be om hjälp med att förstå eller tolka något!


    Jag tycker också att det är lite konstigt. Men orkar jag inte svara skriver jag inget alls, eller hänvisar dem på ett trevligt sätt till en pålitlig källa på nätet. Om jag förstått TS rätt undrar hen vad det är för sorts människor som istället för att svara trevligt eller bara strunta i inlägget istället väljer att svara spydigt och otrevligt.
  • Anonym (Pop)
    Anonym (Mman) skrev 2021-09-13 18:32:33 följande:

    Fast vissa, även undertecknad, förväntar sig mer av en vuxen människa än att vederbörande bara ska bete sig som en fågelunge som väntar på att matas.

    Jag tycker personligen att det är försummade att inte söka efter fakta och information själv och vissa behöver göra detta den hårda vägen annars lär de sig inte helt enkelt....


    Men hur kan det vara så förfärligt att någon ställer en lite korkad fråga, dessutom i ett forum ingen tvingar dig att läsa i, att du måste vara en otrevlig besserwisser? Varför inte bara ignorera och gå vidare i livet utan att göra någon ledsen på vägen?
  • Anonym (Pop)
    Anonym (Mman) skrev 2021-09-13 19:04:32 följande:

    Nu är det sällan något jag gör, har inte gjort det på FL än men tycker helt ärligt att det är fördummande att be andra om hjälp när det gäller frågor där man uppenbart kan ta reda på svaren själv.

    Att mata den människan i tråd efter tråd är att stjälpa denna...

    Sen behöver man inte vara otrevlig klart.


    Om man inte ska vara otrevlig, vad menar du då med att de kan behöva lära sig den hårda vägen?
  • Anonym (Pop)
    Anonym (Mman) skrev 2021-09-14 08:12:30 följande:

    Att man på ett otrevlig sätt upplyser om sökfunktioner på nätet? Man behöver inte vara spydig när man gör det.


    Va?

    Man behöver inte vara otrevlig, men man ska vara otrevlig, men inte spydig. Du är lite ambivalent...
  • Anonym (Pop)
    Anonym (Mman) skrev 2021-09-14 08:34:38 följande:

    Nä, min autocorrect spårar ur och tydligen finns det ingen redigera-knapp?

    Jag menar, att för många här verkar den hårda vägen vara att en människa själv söker efter fakta, detta skulle man kunna upplysa om på ett snällt sätt.

    Jag tycker personligen inte att den vägen är så hård utan just det borde vara det normala.


    :) ok! Nej, man kan inte redigera här. Ganska irriterande.

    Och ja, visst kan man skriva så till någon på ett vänligt sätt, och inte bara ett surt: Googla!
  • Anonym (Pop)
    LadyJane skrev 2021-09-14 08:39:09 följande:

    Varför väljer du att bli kränkt över en uppmaning?


    Jag har inte sett att jag har fått någon uppmaning. Men jag kanske har missat något inlägg?
  • Anonym (Pop)
    LadyJane skrev 2021-09-14 09:09:37 följande:

    Det var exakt det du påstod om uppmaningen att googla."Googla" är en uppmaning. En ett-ordsmening. Det finns inga känslor i denna korta uppmaning så jag frågar igen varför du väljer att bli kränkt och projicera dina känslor på detta?


    Ingen har uppmanat mig att googla.
  • Anonym (Pop)
    LadyJane skrev 2021-09-14 09:21:50 följande:

    Nähä. Så du bara vill tjafsa i tråden.

    Ok, då vet vi.


    I rest my case!
  • Anonym (Pop)
    Pope Joan II skrev 2021-09-14 09:28:48 följande:

    Jag brukar iofs inte skriva så, men jag blir både förvånad och uppgiven många gånger när jag ser hur lite driv att själva ta reda på saker en del människor har. Särskilt underligt tycker jag att det när jag läser i trådar där ts beskriver en infekterad situation med en snart förestående skilsmässa och helt går på vad partner säger. Finns ingen intention att gå rakt till källan och förse sig med korrekta fakta och annan nyttig information utan lyssnar istället på partnern (som antingen inte själv vet, kan eller förstår något eller som önskar lura den naiva ts) och frågar sedan på FL om det som sagts stämmer. 

    Vad i hela fridens namn handlar sådant om? Vilka personligheter har de människorna?


    Jag tänker så här: det finns en kategori människor som ofta förekommer i lite sorglig statistik. De är lågutbildade, har sämre hälsa, motionerar inte, äter dålig mat, går inte på screeningkontrollerna för cancer, de röker, har lågbetalda jobb, sämre bostäder, röstar inte i allmäna val, är svåra att nå med information från myndigheter mm. Jag skulle gissa att det är den personlighetstypen. Folk som har en högre tröskel för att göra det jobbiga som måste göras för att det ska bli bättre på sikt. Kanske en npf-diagnos och ingen hjälp. Kanske dåligt utvecklat konsekvenstänkande. Kanske söndercurlade.

    Minns du marshmallowtestet, där barn fick en godis till om de kunde låta bli att äta upp den första direkt? Jag tror att det här är barnen som åt upp den första biten utan att blinka.

    Tja. Det var min amatörpsykologteori. :)

    Men dessa människor förtjänar också att bemötas med respekt. En del av de kanske kämpar varje dag på ett sätt vi andra (vi som röstar, äter upp våra grönsaker och läser nyheterna) inte riktigt kan förstå. Att försöka uppfostra dem genom att vara otrevlig på det sätt TS beskriver har jag svårt att tro hjälper någon. De som skriver sånt tror jag har personlighetstypen Otrevlig och självgod, helt enkelt. :)
  • Anonym (Pop)
    Anonym (qwerty) skrev 2021-09-14 10:40:05 följande:

    Fast du kan inte jämföra att fråga vad något betyder när du redan står och pratar med någon, med att starta en tråd på ett forum och slösa tusen främlingars tid.

    Tänk istället att du går fram till random främlingar på stan, och frågar typ vad betyder X, ja då skulle du få lustiga blickar och ett "googla" precis som online.


    Njä. Hade någon frågat mig något sånt på stan, så visst hade jag tyckt att det var konstigt. Men aldrig i livet att jag hade varit taskig och sagt Googla. Så beter man sig inte! Det är ju bara att svara. Jag fattar inte hur det kan vara så svårt att bemöta andra med lite vänlighet.

    Vänlighet är den gyllene kedja av vilket samhället hålls ihop.

    -J.W. Goethe
  • Anonym (Pop)
    Anonym (qwerty) skrev 2021-09-14 10:40:05 följande:

    Fast du kan inte jämföra att fråga vad något betyder när du redan står och pratar med någon, med att starta en tråd på ett forum och slösa tusen främlingars tid.

    Tänk istället att du går fram till random främlingar på stan, och frågar typ vad betyder X, ja då skulle du få lustiga blickar och ett "googla" precis som online.


    ...och en bättre liknelse är en person som står på stan med ett plakat med frågan på. Den som inte vill svara kan gå förbi utan att säga nåt.
  • Anonym (Pop)
    LadyJane skrev 2021-09-14 11:50:18 följande:

    Det är inte jämförbara situationer.

    Svaret googla får du när du frågar om självklara saker som är allmänbildning och du enkelt kan ta reda på själv för att du de facto redan sitter med en internetuppkoppling.

    Jämför istället med att fråga om vädret, vad gatan du står på heter, vad affären bakom din rygg heter. Är du inte blind så kommer folk att svara dig "kolla upp det själv".


    Otrevliga stroppar svarar så. Vi normalfuntade svarar vänligt och går sen vidare i livet, glada över att ha kunnat hjälpa till.
  • Anonym (Pop)
    LadyJane skrev 2021-09-14 17:18:01 följande:

    Om man uppfattar en uppmaning att googla som spydigt så väljer man att bli kränkt.

    Men det är alltid bättre att vara spydig över någon än att erkänna att det är så det förhåller sig tydligen.


    :)
Svar på tråden Vad har personer som skriver "googla" för personlighet?