Inlägg från: Anonym (Lingon) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Lingon)

    Vad har personer som skriver "googla" för personlighet?

    Då och då ser jag någon på nätet fråga "vad betyder xyz?" när någon nämnt xyz i ett inlägg eller kommentar. Och då och då svarar personen som nämnt ordet något i stil med "Googla...".  Ja alla kan googla ordet och det är oftast lätt att göra det, men samtidigt är det lätt för den som nämnt ordet att förklara vad det betyder. Troligt är att det är fler som undrar vad det är för ord. En trevlig gest tycker jag att ta sig tid och förklara för ovetande personer vad det betyder i stället för att  skriva "Du får väl googla själv!", eller "Vet du vad google är?", som mer liknar en härskarteknik.

    Ni som skriver att folk får googla själva på knepiga ord de använt undrar jag vad ni är för typ av person?

  • Svar på tråden Vad har personer som skriver "googla" för personlighet?
  • Anonym (Lingon)
    LadyJane skrev 2021-09-13 11:01:30 följande:

    Det säger ingenting om personen bakom, däremot säger det oerhört mycket om den som frågar.
    Därför att svaret bara dyker upp när det handlar om allmänbildning, det varje människa ska veta utan att ha en diagnos på att den är lågbegåvad.
    Frågar man om självklara saker så är man antingen lågbegåvad och/eller otroligt lat och kan dessutom inte ta ansvar för sitt liv eller sitt eget agerande. För varje gång jag sett att det svaret förekommit har det bemötts med en massa tjafs "du som vet kan säga det om det är så enkelt".

    Och alla vet att kunskap sitter bättre om man lär sig själv och inte blir matad med det...

    Så trevliga gester. Ska man prata om det så är det en självklarhet och skyldighet att ha insikt i det man pratar om.


    Men om någon är lågbegåvad så är det väl schysst att hjälpa och förklara vad det betyder än att ha taggarna utåt. Dessutom om du hade stått ute och pratat med någon och denne frågat vad ett ord du nämnde betyder, säger du då "googla", för han har mobilen i handen?

    Det är ett sätt att förminska människor genom att säga så och nåt de bara vågar skriva när de sitter bakom en skärm.
  • Anonym (Lingon)
    LadyJane skrev 2021-09-13 12:53:53 följande:
    Är de flesta på familjeliv lågbegåvade?
    Knappast.
    Knappast troligt när de i övrigt kan föra ett längre resonemang.
    Anonym (Pop) skrev 2021-09-13 12:51:16 följande:
    Men om personen verkar lågbegåvad är det väl extra viktigt att ge ett bra svar?
    Förvisso men då ska man klart kunna tolka det som att de är just det och inte bara lata.


    Då är ju du både lat och ohjälpsam tillbaks.
  • Anonym (Lingon)
    LadyJane skrev 2021-09-13 13:43:27 följande:
    Inte alls. Du vet ingenting om mig som person.
    Se mina tidigare inlägg varför man ska lära sig saker självständigt och inte alltid få dem serverade.

    Sen är det faktiskt så att man inte på något sätt har en skyldighet att vara så mycket bättre människa, är en person lat så får den ta ansvar över det - inte andra.
    Men om du pratar med en person IRL som frågar dig vad ett ord betyder som du sagt. Säger du då "googla", för han har en mobil med sig och kan googla fram det själv?
  • Anonym (Lingon)
    Anonym (qqq) skrev 2021-09-13 13:45:31 följande:

    Det var en sån här tråd för nån vecka sen bara. I den svarade jag att jag kan absolut hjälpa personen som ställer en fråga om det är en fråga som inte bara enkelt går att googla själv på 10 sekunder. 

    Tex "vad blir det för väder i Stockholm i morgon?" (då tittar man förstås på smhi eller yr.no eller nån annan väder-app). Man får lätt snabbare svar än att skriva en tråd här och sen vänta på att någon annan ska titta i sin väder-app!

    Eller nån som frågar om vad man får för underhåll för barn - men LÄS på Försäkringskassans hemsida!

    Osv. 

    Den typen av frågor svara jag helt enkelt inte på. Om en person inte vet hur man googlar kan de lära sig det nu då. Det är handikappande att inte själv kunna googla, ringa en växel eller något annat snabbt sätt att få info från källan. Visst finns det personer som på riktigt inte kan, men då brukar dessa ha någon form av stödperson som hjälper dem i vardagen och då kan den personen ta reda på de här sakerna. 

    Det handlar inte om att vara otrevlig och inte vilja hjälpa - det handlar om att vissa personer ärligt talat är lata och skriver på ett forum istället för att lika snabbt (eller ännu snabbare) ta reda på det de vill veta på annat sätt.

    Frågor jag svarar på är tex: "hur ska jag tänka kring vårdnad", "vad blir bäst för våra barn vid en skilsmässa" osv. Det är frågor som inte går att googla ett svar på utan där vill man höra hur andra löst det, vad man ska tänka på osv. 


    Men en del ord kan ha lite blandade betydelser och frågan "vad betyder xyz" behöver inte handla om att vara lat utan kan vara att man vill höra dennes förklaring på ordet. T ex har jag sett nån fråga "vad är feminism?" och fått svaret "googla". Personen som skrev googla hade antagligen sin exakta definition på ordet, folk har ju olika uppfattning om nu för tiden, och det finns flera olika indelningar. Helt klart en fråga som kan diskuteras djupare. Och det finns nog andra ord som också kan få olika betydelser beroende på vem man frågar. Jag tycker för det mesta att de tär oförskämt att skriva att man ska googla upp det själv. Så säger man ju inte IRL om nån frågar om ett ords betydelse i en konversation.
  • Anonym (Lingon)
    elin1989 skrev 2021-09-13 13:47:33 följande:
    Fast jag tycker det är jättekonstigt att be någon på FL förklara vad typ ett ord betyder eller när en bebis räknas som fullgången eller hur mycket bidragsdelen av CSN är. Alltså grejer som tar typ 5 sekunder att Googla. Varför sitta och vänta på att nån random person på FL ska göra det åt dig? Det är skillnad på det och att be om hjälp med att förstå eller tolka något!
    Beror väl på vilket ord det är. "Vad är en skiftnyckel". Den personen måste ju driva med en. Men man ska inte anta att bara för att du själv vet helt säkert vad ett ord betyder och tycker det är lätt att googla så inte säkert nån annan har så bra koll på det. Vissa ord och termer är mer luddiga än andra.

    T ex nån som har stenkoll på datorer tycker antagligen allt där är banala frågor. Nån som inte har det kanske behöver kanske ha andra kunskaper för att förstå just den datatermen.

  • Anonym (Lingon)
    Embla twopointoh skrev 2021-09-13 15:56:15 följande:
    Det beror ju lite på exakt vilken fråga som ställs och syftet med frågan. Alla ord har till exempel ingen exakt definition och/eller används olika av olika personer, så då kan det vara på sin plats att fråga vad ordet betyder (även om det kanske är bättre att fråga vad någon menar när de säger det). Men, om det nu bara är "ordboksfunktionen" man är ute efter, varför inte slå upp ordet själv, kan jag tycka?

    "Vet du vad google är?" är definitivt en härskarteknik, precis som "läs vad jag skriver/läs igen" och så vidare. Personer som håller på så, och kallar andra för "lågbegåvade" (tänk, vad märkligt att de själva alltid håller måttet för att kallas begåvade ...),  och alltid ska vara sarkastiska, nedlåtande och hånfulla mot andra (det finns vissa användare som verkar ha detta som default-läge när någon inte håller med dem eller "bara" är korkade enligt dem), de brukar jag undvika att diskutera med. Att njuta av att konstant trycka till andra är ingen attraktiv egenskap.

    (Att i en diskussion tappa tålamodet med någon som är otrevlig och svara på ett motsvarande sätt, räknar jag inte hit, utan de vars inlägg alltid är fulla av otrevligheter oavsett vilken ton samtalet har haft innan)
    Ja jag håller med. Det är väl just det som jag reagerat mot, personer som svarar nedlåtande till folk som frågar vad ett ord betyder. Det är ju som att indirekt kalla korkad som inte ens kan googla.

    I stället tänker jag att man kan antingen låta bli att svara eller bara skriva lite översiktligt vad det är och sen skriva att du får googla själv för att läsa mer om det.

    Man tycker att folk kan googla själv orden men det är inte säkert att bara för man själv vet så väl vad det betyder så kan nån som inte är insatt i ämnet ha svårt för att greppa det. Eller kanske det är lite svårare att nå google just där personen befinner sig. Tycker inte det ska vara så att folk ska vara rädda för att fråga vad något betyder med risk för att bli kallad dum.
  • Anonym (Lingon)
    Anonym (Pop) skrev 2021-09-13 13:52:56 följande:
    Jag tycker också att det är lite konstigt. Men orkar jag inte svara skriver jag inget alls, eller hänvisar dem på ett trevligt sätt till en pålitlig källa på nätet. Om jag förstått TS rätt undrar hen vad det är för sorts människor som istället för att svara trevligt eller bara strunta i inlägget istället väljer att svara spydigt och otrevligt.
    Ja precis. Man har ju ett val för hur man väljer att svara någon som man tycker borde kunna googla svaret själv.
  • Anonym (Lingon)
    Anonym (Mman) skrev 2021-09-13 19:04:32 följande:
    Nu är det sällan något jag gör, har inte gjort det på FL än men tycker helt ärligt att det är fördummande att be andra om hjälp när det gäller frågor där man uppenbart kan ta reda på svaren själv.

    Att mata den människan i tråd efter tråd är att stjälpa denna...

    Sen behöver man inte vara otrevlig klart.
    Väldigt många trådar där en fråga ställs kan man faktiskt ta reda på svaren själv med lite googlande, eller hitta andra trådar med samma fråga. Hur uppenbart det är är till viss del subjektivt. En del frågor är mer komplexa än andra. Och de komplexa frågorna kanske är ganska enkla för någon som är insatt i ämnet eller nån som har hög intelligens. Ibland kan t.o.m. en fråga som kan verka dum vara ett sätt att försöka få igång ett samtal.
  • Anonym (Lingon)
    NickeNorrlänning skrev 2021-09-14 09:40:49 följande:

    Jag tror att sådana personer gärna vill vara duktiga och lösa problemet, men kan inte svara på frågan, och istället för att bara låta det vara så kan dom inte låta bli att ta tillfället i akt och var bror/syster duktig. 

    Det kräver minimalt med prestation att uppmana någon att göra något självklart, helst genom att skriva ett ord, där hela ordet föreslås automatiskt är ett så lätt sätt att verka smart och duktig att det helt enkelt inte kan motsås. 

    Jag tror att sådana här personer i vanliga fall uppfattas som snälla och harmlösa besserwissers, som kan vara grymt irriterande emellanåt. 

    Att fråga om något kan vara ett bra sätt att få igång en diskussion om något, hur uppenbar eller trivial frågan än må verka från början. 

    Att skrivaf: "Gooogla!" är ett effektivt sätt att döda alla kreativa försök, eftersom man lägger en våt filt av överläge-underläge, irritation och jag-vet-bäst över hela tråden. Mycket tråkigt. 


    Ja så har jag också tänkt mig att deras personlighet är, och det är som du skriver något som helt tar död på en möjlighet till samtal om ämnet. Kanske en del av dom har svårt för att läsa av sociala situationer eller är bara bittra och vill känna sig överlägsna.

    Ett annat liknande exempel jag varit med om är om man träffar någon på stan som kanske kommit ut ur en affär med bärkassar och man säger "Jaså du är ute och handlar?" och den andre säger "E nej jag är ute och fiskar". Personen försöker göra sig lustig över det helt uppenbara att hen är ute och handlar och att det var en så korkad fråga att ställa. Men det är ju snarare ett påstående än en fråga, och något folk säger för att få igång ett samtal.
Svar på tråden Vad har personer som skriver "googla" för personlighet?