Inlägg från: Nattviol |Visa alla inlägg
  • Nattviol

    Att öka läslusten hos äldre barn?

    Tror också på att tvinga dem till avstängda skärmar är ett sätt. Uttråkade ungar är skitjobbiga, men jag hittar mina oftast läsande (just nu är Kalle Anka tidningar hårdvalutan) när de har tråkigt. 

    Ett annat sätt är att lägga in lite blandad lektyr på toaletten. Serietidningar, Kalle Anka-pocket, vetenskapstidningar osv. Samma där, se till att förbjuda mobilen vid toalettbesök, skyll på att de kan trilla i toan eller nåt. 
    De kommer att börja läsa lite grand på toan efterhand och toabesöken blir längre.  

    Samma i bilen, lägg in lite läsbara saker där och se till att de lägger undan mobilerna och tittar ut ibland om ni åker mer än 20 minuter. Ibland får vi knappt ut ungarna ur bilen för att de måste läsa klart, så det funkar! Kalle Anka-pocket är smidigt att ha där tycker vi. Det är ju läsandet man vill åt. För får man dem att läsa kan det lätt spilla över på böcker också. 

    Ha en familjetävling? Den som läser flest sidor/böcker till jul får nåt som är värt att sträva efter. En middag på stan, fika, pengar till nåt "onödigt", en chokladkaka - du vet vad som triggar dem. 

    Vid läggning är det inga mobiler som får följa med in i sovrummet. Vill man ha lämpan tänd så läser man något eller skriver dagbok. 

    Men gör även andra aktiviteter när mobiler/skärmar inte får vara med så det inte blir för laddat. Spelkvällar, laga mat ihop, gå ut och gå osv. Får man in det naturligt att lägga bort mobilen så blir det inget straff att läsa heller. 

Svar på tråden Att öka läslusten hos äldre barn?