• New  Dawn

    Sambons sexlust är borta och jag får inte ha sex med andra

    Hur kan du tycka att det är intressant att ha sex med andra? Sex är alltså inte viktigt för dig i en relation? Bara du får sex med någon. Det säger rätt mycket. Jag skulle aldrig kunna ha lust om jag levde med en man som såg mig som du ser din sambo. Det kanske är det som är problemet. Hon vet att det är oväsentligt om du har, sex med henne, eller någon annan.

    Om det är så att hon vill jobba med sin lust, kanske det är bra att hon får föreslå hur detta ska gå till, men det är ju inte lätt för henne att påverka dina känslor för henne.

    Att hon reagerar så starkt kanske beror på att hon inte mår bra.

    Jag tror både du och hon skulle må bättre av att skiljas, men om ni vill stanna behöver ni nog gå i terapi och i så fall troligen träffa en sexolog. Det är nog mycket känslor bakom som hindrar ett hälsosamt sexliv.


    Jag ensam har ansvar för hur jag väljer att tolka det jag ser
  • New  Dawn
    Anonym (L) skrev 2021-10-19 14:40:34 följande:

    Ts vill ju ha sex men han kan inte få det av personen han egentligen vill ha sex med. Då är det ju inte så konstigt att han börjar fundera på att ha sex med andra. Det är inte en jätteovanlig lösning när den ena personen i förhållandet inte vill ha sex längre.

    Det håller ju inte när du säger att det inte är viktigt för ts att ha sex i ett förhållande, så länge han får ha sex med någon bara. Saken är ju den att han inte får ha sex med sin partner och de flesta människor vill inte vara utan sex och närhet resten av livet. Kan hon inte tillåta att han har sex med andra så får hon ju ta att ts gör slut då men det verkar hon ju inte heller vilja.

    Jag förstår inte hur du får det till att det är oväsentligt vem ts har sex med? Han vill ju ha sex med sambon men hon vill inte.

    Sexolog och parterapi kan vara en idé men frågan är om de är beredda på att lägga den tiden och kostnaden. Det kräver trots allt en hel del engagemang och vilja och jag tycker att sambon verkar sakna det.

    Hon verkar ju inte göra någonting alls för att försöka få tillbaka lusten. Hon vet ju inte ens vad det beror på. Dessutom nekar hon ts sex med andra och skriker så fort det pratas om att göra slut. Det är nog bäst att de går isär. Det blir väldigt jobbigt rent psykiskt att stanna i ett förhållande där partnern ständigt stöter bort en och inte ens vill ta i en.


    Jag förstår att man inte vill leva i en sexlös relation.Det hade inte jag heller velat. Skillnaden är att jag vill ha sex med den jag lever med, för jag tycker att sex är en viktig del av relationen.Jag vill ha sex med den jag sover med, den jag semestrar med.Om relationen är sexlös och man inte kan lösa det hade jag valt att skiljas.

    Jag tvivlar på att det är en vanlig lösning att ha sex med andra.

    Självklart är människor olika. Du och TS (och många med er) tycker inte det är så viktigt vem man har sex med.För mig, och många med mig, hade det synsättet i sig gjort det omöjligt att jobba på sexlusten. Om jag skulle ha fått reda på att min man ansåg att han lika gärna kunde ha sex med någon annan, skulle jag betrakta relationen som död. Det synsättet omöjliggör ett fungerande sexliv för mig. Att försöka upprätthålla lust när man vet att man är ersättningsbar skulle vara som att bygga ett hus utan grund. Det skulle förfalla snabbt.
    Jag ensam har ansvar för hur jag väljer att tolka det jag ser
  • New  Dawn
    Anonym (L) skrev 2021-10-19 15:29:51 följande:

    Ts vill ju ha sex med sambon. Det är hon som inte vill. Det är väl ts som ska vara ledsen och sårad. Jag hade också hellre valt att skiljas än att ha ett öppet förhållande men sambon vill ju uppenbarligen inte skiljas så då är det ju bara att välja. Att fortsätta såhär är ju i alla fall inte ett alternativ.

    Nu har jag inga exakta siffror på detta och jag vet att familjeliv inte är representativt för den hela svenska befolkningen men här på familjeliv läser man ganska ofta om par som har ett öppet förhållande. Inte sällan handlar det om att den ena personen inte vill ha sex längre medan den andra vill det men de vill ändå vara tillsammans så då löser man det hela genom att söka sex på annat håll istället. Kanske är det bättre än att göra slut, för vissa.

    Nu är du där igen. Du lägger ord i munnen på folk. NÄR har jag eller ts sagt att vi struntar i vem vi har sex med? Varken jag eller ts har påstått det. Personligen har jag endast haft sex med två personer då jag inte vill ha sex om känslorna inte finns där. Ingenstans påstår ts att det inte spelar någon roll om han har sex med sambon eller någon annan. Han försöker ju och vill lösa detta så att de ska kunna ha sex utan att blanda i andra men de inte vill/kan lösa detta men ändå vara ett par så kanske det är bättre att man har sex med andra och fortfarande är ett par? Annars får hon ju acceptera att det tar slut istället då.

    Sambons sexlust försvann ju innan ts kom med förslaget gällande öppet förhållande så det beror ju inte på det. Det blir ju väldigt konstigt om man tar för givet att partnern ska stanna i förhållandet och samtidigt leva helt utan sex. Det funkar inte så. Gör de slut så kommer ju ts hur som helst ha sex med nästa partner han träffar. Är sambon inte villig att jobba på detta och försöka lösa problemet så är det absolut bäst att de går isär men då ska hon ju inte heller skrika och leva om som en tonåring.

    Som jag ser det så vill ts ha sex med sambon men om hon inte vill ha sex så väljer han hellre att ha sex med någon annan än att leva utan sex. Om det är någon som ska vara ledsen och sårad så är det ju ts. Han lever med en person som knappt ens vill ta i honom.


    Självklart är det synd om TS. Det är alltid tråkigt att inte vara älskad och åtrådd. Det kan ju för övrigt vara exakt så TS Sambo känner, även om TS har lust att ha sex med henne.

    Jag försöker belysa problemet med ett annan perspektiv. Även om det nu skulle vara så att det är vanligt att öppna relationer är en bra lösning för många, så är det inte det för personer som fungerar som jag gör.

    Det är inte säkert att TS kvinna inte vill. Hon kanske vill, men inte kan. Kanske för att grunden och kärleken är för svag. Eller av andra mer komplicerade orsaker som hon inte kan komma till rätta med. Hon säger ju att hon ska försöka hitta sin lust, men hon kanske inte klarar det. Jag hade aldrig i livet klarat att det med en man som ts, med tanke på hans grundinställning till sex.

    För vissa(tex jag) som tycker att sex är viktigt i en relation funkar det inte att ersätta personen, men på samma sätt skulle det vara omöjligt att ha ett fungerade sexliv med någon som har en så annorunda syn på sex. Att TS sa att han kunde tänka sig en öppen relation förutsätter ju att han har en annan syn på sex. För mig tex skulle ett sådant uttalade endast funka om relationen var död. Jag tänker inte att problemet är att han har sagt det, utan att han ser sex så. Han ser sin sambo som ersättningsbar, även om han nu helst hade haft sex med henne.

    TS skriver att han föreslår att "ha sex med andra", det är väldigt ospecifikt. (du stöttade ts, så då förutsatte jag att du var överens med honom) För mig betyder det att man inte tycker det är så viktigt vem man har sex med. Med det menar jag inte att han vill ha sex med precis vem som helst. Om jag hade en man som föreslog att han kunde ha sex "med andra" skulle jag se det som att det inte skulle vara så viktigt vem han hade sex med...jämfört med hur jag ser det. Det behöver inte betyda att han kan sätta på vilken kvinna som helst. Det var inte så jag menade.
    Jag ensam har ansvar för hur jag väljer att tolka det jag ser
  • New  Dawn
    Anonym (man 50) skrev 2021-10-19 16:29:48 följande:

    För de flesta människor är sex en naturlig del av en relation. Om den ena partnern tappar sexlusten och det inte beror på medicinska skäl (inkl klimakteriet), psykiska problem (depression, stress osv), eller livssituationen (t ex sömnbrist pga småbarn) så är det oftast ett tecken på minskad attraktion. Oftast är det nog för att känslorna svalnat men det kan också vara att den ena partnern haft en naturligt väldigt låg eller obefintlig sexlust och när första förälskelsen lagt sig försvinner den lilla drift man haft. För den majoritet av människor som ser sex som en naturlig och viktig del av en kärleksfull relation är en sexlös relation lika med en kärlekslös relation, om sexlösheten inte beror på yttre omständigheter eller har rent medicinska orsaker. Om ens partner inte ens vill diskutera hur man kan försöka åtgärda den bristande sexlusten eller hitta en alternativ lösning så tyder det antingen på en brist på kärlek och/eller respekt för sin partner, eller i mer sällsynta fall (i varje fall för yngre människor) att den ena genuint saknar sexdrift. Asexuella personer kan naturligtvis ha bra förhållanden med andra asexuella, men ett förhållande mellan en asexuell person och en med normal sexualitet är i längden dödsdömd. Det blir i princip samma sak som att vara tillsammans med någon som har en annan sexuell läggning; det funkar bara om den ena partnern förnekar en viktig del av sin personlighet.

    Om TS partner tappat sexlusten på grund av att hon tappat känslorna för TS, eller om hon är asexuell, så är det inte ett dugg konstigt att TS inte vill leva kvar i förhållandet. Det betyder inte att han därmed väljer sex över kärlek, utan att han väljer riktig och ömsesidig kärlek framför en ensidig och villkorad, och i TS och de flestas ögon, en utarmad kärlek.


    Jag håller med om det du skriver.

    Något som ändå är viktigt att komma i håg är tror att vissa människor (oftare män) vill ha sex trots att relationen är dålig och deras kärlek är låg.

    Jag pratade väldigt ingående med en man som var missnöjd med sin relation och sexliv. En vänlig och omtänksam man. När jag frågade om han älskade sin fru var han osäker. Jag vet inte sa han.

    En annan man var fruktansvärt elak mot sin fru, men sex ville han ha. Svårt att se att det fanns någon riktig kärlek.

    Jag själv hade sex med mitt ex bara för att jag hade sexdrift. Kärleken hade i princip dött och vi levde mest ihop som gemensamma föräldrar. Jag tror det är viktigt att komma i håg att sexlust ibland kan drivas av annat än kärlek. Det betyder att känslomässiga brister likaväl kan finnas hos den med mest lust.
    Jag ensam har ansvar för hur jag väljer att tolka det jag ser
  • New  Dawn
    Anonym (Li) skrev 2021-10-19 16:56:18 följande:

    Sex och kärlek är samma sak- för mig iallafall. Kanske också för TS.


    Men hur kan man då tänka att man kan lösa en relation genom att INTE ha sex med sin partner, utan i stället har sex med andra. Då måste han ju känna kärlek till andra. Om han nu känner kärlek till de han har sex med, är det inte konstigt att han väljer att leva med någon som han inte har sex med?

    Förstår inte ditt resonemang.
    Jag ensam har ansvar för hur jag väljer att tolka det jag ser
  • New  Dawn
    Anonym (man 50) skrev 2021-10-19 16:43:49 följande:

    TS skriver ordagrant "jag kan inte heller tänka mig att leva i ett sexlöst förhållande utan närhet och intimitet" och att "hon vill inte heller vara intim på andra sätt". Det handlar med andra ord inte bara om känslokall sex utan om den intimitet och närhet som sex med någon man älskar ger.


    Tror du på fullaste allvar att han skulle vilja leva kvar om de endast hade annan närhet? (Inte sexuell)

    Hon vet nog att han skulle bli frustrerad och missnöjd om närhet inte ledde till sex. Det kan vara en anledning till att hon inte "vågar" inleda närhet. Hon är rädd att hon inte får lust. Rätt vanligt.
    Jag ensam har ansvar för hur jag väljer att tolka det jag ser
  • New  Dawn
    Anonym (H) skrev 2021-10-19 16:56:45 följande:

    Exakt som E skriver. Det handlar om sex i olika former. Varför vill ni omskriva det? Han skriver dessutom att han inte får ha sex med andra. Det är ju uppenbart att det inte är närheten och inimiteten med frun han söker, utan sex. Jag har full förståelse för att man har ett behov av sex. Men skriv inte om det till något annat för att göra det mer legitimt. Han vill ha sex. Om han inte får ha det med frun, så vill han ha det med någon annan, okejat av frun. Om han inte får det vill han lämna.


    Jag ensam har ansvar för hur jag väljer att tolka det jag ser
  • New  Dawn
    Anonym (L) skrev 2021-10-19 17:18:23 följande:

    Man ska inte behöva välja antingen eller. I ett bra förhållande har man lust och kan kyssa varandra. Annars är det väl mer som vänskap.


    Nej det behöver inte vara så. Man kan vilja ha sex för att man är kåt. Kan ibland räcker det med en vänskaplig relation och allmänt sexbehov.

    Tvärtom kan man älska någon men sexet har blivit så komplicerat och kravfyllt, fyllt med prestationsångest och skuld, så att det låser sig. Kroppen svarar inte.
    Jag ensam har ansvar för hur jag väljer att tolka det jag ser
  • New  Dawn
    Anonym (L) skrev 2021-10-19 17:30:27 följande:

    Då är det så att de har två val. Antingen jobbar man aktivt på att lösa problemet eller så gör man slut. Det hjälper inte att börja skrika och ha sig.

    Jag förstår helt klart att öppna relationer inte är för alla och jag skulle aldrig heller vilja ha en öppen relation men sambon verkar inte vara så engagerad i att lösa problemet. Hon vill samtidigt absolut inte avbryta förhållandet så hur ska man då komma vidare?

    Hur som helst så måste de aktivt jobba för att lösa problemet om förhållandet ska gå att rädda. Det kan innebära att de måste ta kontakt med en sexolog och gå i parterapi men frågan är om de har viljan som krävs för detta. Jag tycker inte att det verkar så på sambon. Ts har presenterat en lösning så nu är det väl sambons tur.

    Jag tvivlar på att sambon älskar ts. Hade hon älskat honom så tänker jag att hon borde kunna kyssa honom eller mysa med honom men vad vet jag.

    Som jag ser det så väljer ts hellre att ha sex med någon annan än att avsluta förhållandet medan sambon inte godtar något av detta. Frågan är hur man då ska komma vidare. Hennes sexlust var ju borta redan innan ts kom med förslaget gällande öppet förhållande och till skillnad från dig så är hon inte beredd att avsluta förhållandet, trots ts förslag om öppet förhållande.

    Ersätta sambon gör han ju hur som helst, oavsett om han får ha sex med andra eller inte. Får han inte ha sex med andra så innebär det ju att förhållandet tar slut och då lär han väl hitta en annan kvinna till slut, precis som att sambon lär hitta en annan man.


    Nej där är vi överens. Att hon börjar skrika är inte okej. Jag undrar vad hon skriker.

    Jag måste säga att jag har svårt att förstå att TS vill leva med denna kvinna.

    I samband med att hon skriker verkar hon ha sagt att hon vill försöka få lust, så hon kanske vill försöka, men hur ska hon kunna det. Känns i princip omöjligt nu när hon vet hans uppfattning.

    Om det nu är så som ts skriver tror jag absolut inte att det finns något att bygga på här. I så fall behövs det mycket arbete och förståelse, från båda, och det tror jag inte finns. Jag tror egentligen att kärleken är för låg från bådas håll.

    Jo han FÖRESLÅR ju att han ersätter sin sambo rent sexuellt. Det råder absut ingen tvekan om det.

    Det största problemet i denna relation verkar mer vara att hon försöker hindra honom att lämna. Finns både män och kvinnor som berättar hur dåligt de kommer att må. Ibland tom att de kommer dö. Råkar känna en man som sagt så för att kvinnan vill skiljas. Ett sista desperat rop på bekräftelse.
    Jag ensam har ansvar för hur jag väljer att tolka det jag ser
  • New  Dawn
    Anonym (L) skrev 2021-10-19 17:43:39 följande:

    Bättre att hitta någon som vill ha sex med en och som älskar en än att stanna i ett förhållande där man inte vill vara nära varandra eller ha sex.


    Ja, jag tror de flesta mår bättre av att lämna en kärlekslös relation där man inte känner sig älskad... även om personen vill ha sex med en.

    Jag tror inte du läste mitt inlägg. Man kan vilja ha sex med sin partner även om relationen bara är vänskaplig. Man kan drivas av sexdrift.
    Jag ensam har ansvar för hur jag väljer att tolka det jag ser
Svar på tråden Sambons sexlust är borta och jag får inte ha sex med andra