Inlägg från: Anonym (anonym) |Visa alla inlägg
  • Anonym (anonym)

    Mamma - dement eller psykisk ohälsa?

    Anonym (K) skrev 2021-10-21 14:30:05 följande:
    Välkommen till anhörigas värld. Det är sagt med rätt mycket sarkasm.

    För det är ju så att i princip all vård i Sverige är frivillig. Det enda undantaget är när man utgör en fara för omgivningen. Att vara en fara för sig själv är inget som genererar tvångsvård utan det är riktigt, riktigt, riktigt svårt att få till tvångsvård. På gott och ont.

    Det enda du kan göra är att försöka övertala henne att gå till VC. Och samtidigt göra en orosanmälan där, dvs du ringer och berättar hur du upplever det så kan läkare ta det i beaktning oavsett vad hon söker för.
    Får hon hjälp av soc (som många pensionärer får idag) kan du ringa till dem och göra samma orosanmälan för de kan ställa krav om tex "hälsoundersökning".

    Går hon inte med på det kan du försöka kontakta släkt eller vän som hon känner förtroende för.

    Och funkar inget av det kan du göra... ingenting. Utan du får betrakta utifrån hur hon går under. Och först då hon fullständigt kraschat se till att vara där, ta kontakt med alla instanser som behövs då osv.
    Det är den krassa verkligheten som anhörig.

    Jag råder dig dock till en sak: att läsa på så mycket som möjligt om de diagnoser du misstänker. Helt enkelt för när hon kraschat så ska du ha en ryggsäck full med kunskap för det är den allra bästa hjälpen du som anhörig kan ha i det läget. 

    Och en sak till: ta hand om dig. Som anhörig är det oerhört viktigt att få tid för återhämtning, en paus i vardagen. Utan det kommer du följa med i hennes fall.
    Nej, det är inte riktigt svårt att få tvångsvård. Det är dock som du säger, man ska vara en fara för omgivningen, men också en fara för sig själv. 
  • Anonym (anonym)
    Anonym (K) skrev 2021-10-21 14:56:03 följande:
    Jo det är det.
    Varför tror du att det finns vettvillingar på gatorna som har ihjäl slumpvis utvalda människor vars enda fel de gjort var att vara på fel plats vid fel tillfälle. Nu senast i Kongsberg i Norge?

    Det är som sagt riktigt, riktigt svårt att få tvångsvård.


    Systemet har brister.

    Nej, det är inte riktigt svårt att få tvångsvård. 
Svar på tråden Mamma - dement eller psykisk ohälsa?