Inlägg från: Anonym (Master) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Master)

    Universitetsstudier vs. KY/Folkis/m.m.

    VeraVill skrev 2021-10-22 15:12:08 följande:

    Ja, som rubriken antyder önskar jag en diskussion om de olika slags studieformerna. Jag har själv läst på universitet (juridik) men kan ibland ångra mitt val. Jag kan ångra det dels för att utbildningen var lång, generell och väldigt teoretisk med liten koppling till yrkeslivet (ingen praktik). Jag upplevde även att universitetsmiljön är ganska elitistisk och innehåller en enorm hets kring betyg. Efter utbildningen höjdes även mina krav på t.ex. kvalificerade arbetsuppgifter och lön och jag känner liksom inte den tacksamheten inför ett jobb som jag gjorde innan jag pluggade.

    Vad har ni andra läst och hur upplevde ni er utbildning? Ångrar ni vad ni läst och vad hade ni velat läsa istället?


    Juristprogrammet är ökänt och i det närmaste unikt för sin betygahets då antagning till notarietjänster i huvudsak bygger på betyg. 

    Långa teoreiska utbildningar som jurist, statsvetare, naturvetare, ekonomi. civilingengör är inga yrkesutbildningar. Det är en bred teoretisk grund och metodutbildning för att förbereda inför kommande  yrkesliv. Yrkesmöjligheterna är ofta så breda så att mer praktik inte är möjligt. Tänka bara på jurist, det går att jobba som domare, åklagare, försvarsadvokat, utredare, bolagsjurist mm. Däremot är kunskapen att snabbt sätta sig in ett stort material, kunna anlysera vad som är viktigt och  presentera slutsatser samt förslag något man får på juristprogrammet och viktigt oavsett vad du kommer jobba med.

    Därför blir första åren på en arbetplats ofta en form av praktik och inskolning. Lön och arbetsuppgifter kanske inte är i nivå med förväntan. Sen om man visar sig duktig, lär sig och är lite ambitiös så kommer snabbt mer avancerade uppgifter och högre lön. Man är oftast så pass bred i sitt kunnande att det går att glida mellan olika verksamheter och hitta något där man trivs och har roligt.
Svar på tråden Universitetsstudier vs. KY/Folkis/m.m.