Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Snart 7 åring stör otroligt på lektionstid

    Har han tics? Det låter så. 

    Finns det tecken på ADHD-symptom? ADHD i familjen? 

  • AndreaBD
    Sessie82 skrev 2021-10-28 17:16:38 följande:
    Nej det är inga tics ljud. Det är bara allmänt uppmärksamhet/uttråkad ljud.

    Problemet är att han inte lyssnar vid tillsägelser av fröken.
    Hur vet du att det skulle vara för att få uppmärksamhet eller för att han är uttråkad? Det brukar inte gå att skilja sånt ifrån tics? Det märker man först om man observerar en längre tid och ser att dessa återkommer ganska regelbundet.

    Jag har själv haft tics som barn och jag var HELT ÖVERTYGAD om att jag gjorde det här bara för att larva mig - det sa ju alla vuxna också - och att jag kunde låta bli. Har inte mycket kvar som vuxen, men man kan faktiskt inte styra dem helt och hållet. 

    Min son har Tourettes Syndrom och ADHD och det låter likadant. 

    Att inte lyssna på tillsägelser av fröken är ganska typiskt. 

    Låt mig gissa: Han blir lätt avledd, svårt att byta sysselsättning, svårt att avsluta, dålig tålamod, orkar inte vänta, hör ofta inte vad folk säger? 
  • AndreaBD
    Sessie82 skrev 2021-10-28 17:21:25 följande:

    Behöver jag vara hårdare mot han? Ta bort dataspel och hans platta om han stört för mycket under dagen ?

    Efter lovet ska jag och fröken har tätare kontakt.

    För att bara prata verkar inte funka.


    Nej, det ska du inte, för det ser ut som om han inte kan styra det. Vänd er till skolläkaren eller direkt till BUP eller hör med läraren vart ni kan vända er. Han bör utredas för ADHD. 
  • AndreaBD
    Sessie82 skrev 2021-10-28 17:31:54 följande:
    Han har otroligt lätt i skolan. Fröken vill ge han den lite svårare läs boken men det vill inte han.

    Så vet inte om han är uttråkad helt enkelt. Men impuls kontrollen har alltid vart lite svår. Väldigt mycket myror i brallan. Men det har jag läst dom flesta 6 åringar har.

    Andra pratar oxå. Ofta sitter han och pratar med bänk kompisen. Så är ju inte bara han. Men det är just de tled tillsägelse och när man påminner att vara tyst. Han han inte slutar utan kan istället trappa upp. Tror det handlar om att det är pinsamt att bli tillsagd så det blir något slags försvar att man blir snäppet värre.
    Det är typiskt för ADHD.
  • AndreaBD
    Sessie82 skrev 2021-10-28 21:58:28 följande:
    Men snälla du har inte en aning om vad det handlar om för ljud. Kan lika gärna vara sånger eller nynnade.

    Jag ska prata med fröken efter lovet.

    Så alla som inte lyssnar på fröken har adhd ?
    ALLA ljud kan vara tics. Sånger, rapningar, hostningar, klickljud, ord, hela fraser - precis vad som helst. 

    Det är inte bara att inte lyssna på fröken, du har räknat upp säkert ett halvt dussin andra saker som passar. Jag jobbar själv som lärare med såna barn och har som sagt själv barn med ADHD. 
  • AndreaBD
    Sessie82 skrev 2021-10-28 21:09:23 följande:
    Bor tyvärr i litet samhälle där de är lite utbud på sådant.

    Jag skulle kunna sätta han på bandy som hans kompisar går på. Men kan man tvinga han ? Han hatar allt med boll. Han vill inte ens prova :/
    DET förstår jag. Men det verkar som om du inte vill veta. 
  • AndreaBD
    Qami skrev 2021-10-28 22:36:51 följande:

    Inte konstigt att BUP är så enormt överbelastade när alla skriker UTRED! Så fort en förstaklassare har svårt att vara tyst och sitta still. Är det verkligen ett sånt samhälle vi vill ha där det första man tänker är diagnos så fort någon har personlighetsdrag som faller lite, lite utanför mallen?


    Om läraren inte är en nyutexaminerad, utan har erfarenhet, så kan HON skilja på det. Det märks ganska tydligt i den åldern. Framför allt bland en massa andra ungar, för det triggar ju ett sånt barn. Och skolläkaren och skolpsykologen tillfrågas också först (så var det i alla fall för oss). 
  • AndreaBD
    Studentpappa skrev 2021-10-28 20:30:12 följande:

    Lösningen man hade när jag gick i skolan var att den som störde fick gå ut. Något jag önskade att man tillämpade även idag, äldsta dottern har en som pratar och stör hela dagarna. Lyssnar ingenting på tillsägelse från lärare utan bara fortsätter.

    Dottern och hennes kompis pratar dagligen om hur störda dom blir och vi har tagit upp det med lärarna. Men jag tycker dom är på tok för flata, sätt han i en skrubb själv om han inte vill lyssna. Jag förstår inte varför dom ska offras som faktiskt vill lära sig och göra det man ska. Du får sätta blåslampa på både son och lärare ts, du ska ha kudos som tar det på allvar. Pga. olika anledningar så vet vi att pratkvarnen i dotterns klass ses som ett helgon hemma så där har skolan ingen hjälp tyvärr.


    Man får inte göra det. Inte med så pass unga barn. Om det händer något så.... Vi får egentligen inte göra det senare heller, men jag har gjort det ändå. Högstadieelever då. Vad ska hända dem? 
  • AndreaBD
    Sessie82 skrev 2021-10-28 22:07:18 följande:
    Veta vad ?
    Lagsporter passar inte dessa barn. Jag rekommenderar också judo (någon annan gjorde det redan). 
  • AndreaBD
    Studentpappa skrev 2021-10-29 06:15:46 följande:
    Nej med en etta förstår jag att det inte går men dottern går i fyran, det går ju att ordna med en egen obs-klass el.dyl alltså att dom som stör får sitta någon annanstans under uppsyn.

    Vi fick sitta i kapprummet på -90 talet.
    Den enskilda läraren kan inte göra något åt det i alla fall, om vi nu inte får skicka ut dem. Jag har gjort det som sagt, med årskurs 8-elever. 4-or.... äh.... vet inte, har inte dem. Men när det inte är tillåtet och en del föräldrar skulle klaga. Det är snarare rektorerna som är fega. 
  • AndreaBD
    Jemp skrev 2021-10-29 07:31:09 följande:
    Hjälpsamt...
    Jag har ju skrivit det, som svar på TS och har understrukit saker. Även att han hyperfokuserar, dvs. ibland är väldigt fokuserat på något som han gillar medans han inte kan fokusera på sånt som är tråkigt, är typiskt. Du behöver bara titta på diagnoskriterierna så ser du att det överensstämmer med TS beskrivning. 

    www.habilitering.se/fakta-och-rad/kort-om-funktionsnedsattningar/adhd/diagnoskriterier-for-adhd/
  • AndreaBD
    Jemp skrev 2021-10-29 11:40:10 följande:
    Ts har heller inte skrivit nåt om hyperfokus.
    Jag tolkade det så, det om film-tittandet. 
  • AndreaBD
    Sessie82 skrev 2021-10-29 12:54:46 följande:
    För att han kan sitta still under film ?
    Jag vill dig verkligen inget ont. Jag är bara så orolig för barn som är i samma situation som två av mina har varit. Sonen fick hjälp tidigt, men min dotter fick inte det och hon hade sluppit mycket elände om hon hade fått hjälp tidigare.

    De blir så lätt missförstådda, de får för höga krav på sig och många bryter sedan ihop i tonåren och får rena burn-outs. Det är ju viktigt att du också vet, vad du kan ställa för krav på din son. Man vill ju inte bestraffa ett barn för något som det inte kan hjälpa, och man vill gärna kunna hjälpa dem så bra som möjligt. 

    Du får höra med lärarna, oftast vet de ju väldigt bra hur man borde gå vidare. Om de tycker att man bör utreda  -  låt de göra det. Dvs. det är förstås inte skolan som gör. Ibland gör de en del. Fördelen skulle vara att man då vet exakt hur hans begåvningsprofil ser ut, dvs. om han har talang för matte eller snarare för språk, om han jobbar snabbt eller långsamt och hur hans koncentration är, m.m. Ibland kan det då visa sig att ett barn har en hög IQ, men har problem med koncentrationen. Det kan ju vara ganska bra för ett barn också att få veta att han är klipsk. :) 

    Och om läraren tycker att han t.ex. blir för lätt distraherad och de hittar en möjlighet att han kan få sitta någonstans i lugn och ro, så skulle det nog vara en bra idé. 

    Förresten så är han ju ganska ung. Man kan ju fundera på att börja om ett år senare. Men det är klart att det inte är lätt. Mina barn är också födda i december. Dottern gick sedan om en klass i gymnasiet. 
  • AndreaBD
    LFF skrev 2021-11-02 13:42:57 följande:
    Så var mina söner båda i ettan också, myror i brallan, blir man arg försöker de spela clowner, svårt att avsluta, lättstörd om det är något de inte är intresserade av, dålig impulskontroll etc. 

    Skulle säkerligen kunna ticka av många saker på ADHD-listan. Vet du vad, det mesta har lugnat ner sig så här ett år senare när de går i andra klass. Ja, de har fortfarande myror i brallan och tonvis med energi. 

    Men, de har även barn med ADHD i sina klasser och skillnaden är milsvida på hur de agerar. 

    Bara för att ett barn tickar en hel del boxar på ADHD så betyder inte det att de har det. Man kan även vänta och se om saker ändrar sig med de hjälpmedel som finns tillgängliga, som skärmar, sparkband och liknande. 

    TS son låter som en helt normal, sprallig, snart 7-åring som har lite för lätt för sig i skolan. 
    Utåtagerande redan under förskoletiden?  Är det det vanliga? 

    Det beror ju alldeles på hur intensivt det är, om det är normalt eller ADHD. 
Svar på tråden Snart 7 åring stör otroligt på lektionstid