• Anonym (Måzar­t)
    Tue 23 Nov 2021 07:33
    14218 visningar
    191 svar
    191
    14218

    Flerbarnstillägg - argument för och emot.

    Är också emot av den anledningen att det ökar med antalet barn.
    Logiskt sett så borde kostnaden minska i så fall, om barn tex ärver av varandra?
    Jag är helt med på att man får barnbidrag x antalet barn man har.
    Men flerbarnstillägget borde tas bort.
    Var och en skaffar själv så många barn man vill ha och tar ansvar för de kostnader och den påverkan som uppstår.

  • Anonym (Måzar­t)
    Wed 24 Nov 2021 09:07
    #15
    +1
    Anonym (Mo) skrev 2021-11-24 09:01:15 följande:

    Jag blev rätt chockad när jag läste att man fick 6740 kr/mån i bidrag när man har fyra barn. Det är inte rimligt som jag ser det. Man ska själv se till att ha förutsättningar att försörja sina barn när man skaffar så många eller fler. Jag tycker det ska bort.


    Ja, och det är 5000kr av det beloppet som är barnbidrag. Resten är flerbarnstillägg som alltså ÖKAR med antalet barn. 
    1 barn = 1250
    2 barn = 2500 + 150
    3 barn = 3750 + 730 (= 243,33 per barn)
    4 barn = 5000 + 1740 (= 435 per barn)
    Sjuk modell. Faktiskt.
  • Anonym (Måzar­t)
    Wed 24 Nov 2021 10:31
    #20
    +2
    Anonvm skrev 2021-11-24 10:25:15 följande:
    Jag behöver iaf skatta även på min föräldrapenning, det hoppas jag gäller även alla andra?

    Svenska socialförsäkringsystemen har bara goda intentioner i grunden, problemet är att reglerna är otroligt naiva och öppnar upp för omfattande missbruk.
    Det borde inte gå att planera och välja att sitta hemma på arslet o bli försörjd av staten istället för att arbeta om man så önskar, vilket går med nuvarande utformning av dessa system.
    Intentionerna må vara goda men som försäkring sett bör den också justeras för vad man kan tänkas ha bidragit med. Såsom pension fungerar exempelvis (nu finns det stöd som ger lägsta nivåer även där men om du förstår principen).
    Förut kunde tex nyanlända med barn få tillgång till FULL föräldrapenning för alla dessa barn. Även om barnet var 3 år så fick man om jag läst rätt, 480 dagar. Hur många föräldrar med barn födda i Sverige har 480 dagar kvar när barnet är 3 år gammalt? Ingen?!
    Men sen ett antal år tillbaka så får man om man kommer under andra levnadsåret 200 dagar. Kommer man senare får man 100 dagar. Lägstanivå på den föräldrapenningen om man tar ut den innan  man jobbat upp en SGI men ändå. Jag kan inte ringa till mitt försäkringsbolag EFTER att mitt hus börjat brinna om man säger så, och förvänta mig att kollektivet ska ge mig ersättning som jag inte betalat in till själv. Så att säga.
  • Anonym (Måzar­t)
    Fri 26 Nov 2021 14:15
    +1
    lövet2 skrev 2021-11-26 14:02:15 följande:
    Man kan se lite olika på det där med att "försörja" barnen.
    När vi planerade för vårt 3:e barn, så pratade jag med många andra mammor. Alla tänkte likadant; inkomsten var lön, barnbidrag och flerbarnstillägg. Lönen betalade arbetsgivaren ut för att vi jobbade, barnbidraget betalade staten ut för att vi bidrog med nya samhällsmedborgare och flerbarnstillägget betalade staten ut för att vi bidrog lite mer än andra. Det var alltså en inkomst som räknades in till försörjningen av familjen.

    Numera räknar nog de flesta flerbarnstillägget som en ersättning i stället för ett bidrag. En ekonomisk ersättning från staten för att man förlorar lite mer inkomst och har lite mer utgifter än andra. Men det är fortfarande något som bidrar till försörjningen. Man "pumpar" inte ut fler barn än man kan försörja, utan man räknar in flerbarnstillägget i försörjningen.

    Jag ser att du tror att varje nytt barn är billigare än det föregående. Den diskussionen har jag haft förr. När jag väntade mitt 5:e barn, så pratade jag med en mycket irriterad blivande mamma. Hon tyckte att de skulle tiodubbla barnbidraget för första barnet och ta bort det för alla andra. I hennes ögon levde vi flerbarnsfamiljer ett lyxliv på alla barnbidrag och flerbarnstillägg. Antagligen hade hon inga matematiska kunskaper alls. Jag räknade snabbt ut att de skulle leva 3 personer på 40.000 kr/månad (lön, högsta föräldrapenning och barnbidrag) medan vi skulle leva 7 personer på 25.000 kr/månad (lön, lägsta föräldrapenning, barnbidrag och flerbarnstillägg). Men nej, hon hävdade fortfarande att det var synd om henne som måste vara fattig medan jag blev rik.
    Varför leva 7 pers på lägsta föräldrapenning? Vad föranledde detta? Det känns lite som argument för att skaffa många barn - för man har inte arbetat upp en så pass hög SGI att man kan försörja sig själv.
    Jag har vänner och bekanta inom många olika sfärer av vardag och verksamhet, allt ifrån vårdbiträden till egenföretagare och högt uppsatta personer. Vänner, släktingar, alla möjliga. Aldrig har vi någonsin diskuterat ekonomi på det viset där vi klassificerat barnbidrag eller flerbarnstillägg på det viset som du beskriver. Och jag kan direkt förekomma kommentaren om att det inte vore relevant pga det är personer som ändå sparar hela barnbidraget, långt ifrån. 
    Det är ett faktum att flerbarnstillägg är med och skapar en inlåsningseffekt för kvinnor med många barn. Särskilt som det inte är ett fast belopp per ytterligare barn utan för att det ökar. Har man många barn säger det sig självt att man inte kan skapa försörjning genom arbete såsom en familj med ett eller två barn. Pga barn blir sjuka och någon måste vara hemma med vab exempelvis. Jag har ett barn i förskoleåldern som renderar ca 5 vabdagar per månad. Jag vill inte ens föreställa mig hur mycket det skulle bli med 5 förskolebarn. 

    Föder man barn tätt hinner man inte heller ta ut all föräldrapenning för ett barn innan nästa föds utan bygger upp en liten "bank" utav det också.

    Om barn ska ses om 1:0 så vore mest rättvist gällande flerbarnstillägget att utbetala det också med 1:0 per barn från barn 2 och framåt. Med säg 150kr extra per barn. Inte som det är nu. Eller är det 5;e barnet mer än 1:0 barn menar du?
  • Anonym (Måzar­t)
    Fri 26 Nov 2021 14:52
    Tom Araya skrev 2021-11-26 14:34:29 följande:
    Vilken konstig jämförelse. Att du fick leva på mindre hade ju med din/er inkomst att göra, inte att fler barn kostar mer per barn än färre barn.
    Jag fick inte heller ihop det faktiskt.
  • Anonym (Måzar­t)
    Sun 28 Nov 2021 10:58
    +1
    lövet2 skrev 2021-11-26 23:38:21 följande:
    Ser du det som en rättvisefråga? Att alla föräldrar ska ha exakt samma summa? Jag ser det snarare som att familjer med flera barn har en sämre ekonomi än familjer med ett barn. Därför får flerbarnsfamiljer lite mer i barnbidrag. För att göra det rättvist för BARNEN - inte för föräldrarna.
    Så var alltså inte tanken bakom flerbarnstillägget från början, men det har ändrats med åren.

    Ang din undran om föräldrapenningen, så är det där ganska vanligt, åtminstone i de här trakterna. Man och kvinna har heltidsjobb och får högsta f-penning med första och andra barnet. När de väntar tredje, så orkar de inte med tempot längre. Hon byter jobb till ett som är närmare och går också ned i tid. Det ger en lägre f-penning med tredje barnet. Fjärde barnet är det dyraste barnet. Då måste man köpa större bil och kanske bygga ut bostaden. Alla kläder är utslitna och behöver förnyas. Han börjar jobba mer och hon jobbar mindre, vilket ger ännu lägre f-penning.
    Det behöver inte gå till så här, utan det beror ju mycket på var man bor, hur arbetsmarknaden ser ut, hur barnomsorgen fungerar och hur friska barn man har.
    Fast det är föräldrarna som skaffat barnen. De knallade inte in i lägenheten av sig själva. Där har du skillnaden. Sen vilka trakter du bor ? Hur är det relevant för var alla våra skattepengar ska ta vägen? Allt det där du beskriver är beslut som den enskilde tar och får stå för. 
  • Anonym (Måzar­t)
    Mon 29 Nov 2021 08:35
    KillBill skrev 2021-11-28 17:49:08 följande:
    Det föds för få barn i landet och det gör att arbetskraften i framtiden inte kommer klara av att finansiera kostnaden för pensionssystemet då återstår att öka pensionsavsättningar i arbetsgivaravgiften (ökad skatt) eller att öka befolkningen på annat sätt än genom barnafödande (invandring). Vad föredrar du?

    Själv tycker jag att det är bra att de flesta barn i Sverige slipper växa upp i fattigdom och flerbarnstillägget är en av anledningarna till att det är så.
    I så fall föredrar jag att de som kanske tänkt stanna vid ett barn skaffar ett till. Eller att den som har två möjligen skaffar ett till. Inte att vissa väljer att fortsätta föda barn 7-8-9 och befäster den inlåsningseffekt SÄRSKILT för kvinnor som gör att det inte längre blir lönt eller någon ide för den kvinnan att gå ut i förvärvsarbete. Har man så många barn så blir det förmodligen mycket vab. Så även om man hade ett jobb skulle man bli frånvarande rätt mycket. Varför ens göra det då - när man har ett antal barnbidrag + flerbarnstillägg + föräldradagar att lägga ut? Incitamentet till att ta sig ur den sitsen är ju praktiskt taget noll. Sen gnäller man över kvinnans låga pension....
    Samtidigt växer barnen och behovet av stöd och engagemang med dem. Du kan inte bara tänka att småbarn är gulliga och vi kör på bara. "Jag älskar bebisar" liksom. Utan alla kommer bli äldre, de ska ha stöd med skolarbete etc. Hur ska du hinna med det om du har 5st småsyskon i dagisåldern att ta hand om. Nä men just det du jobbade ju inte.
    Nu raljerar jag. Men de som skriver här till flerbarnstilläggets försvar har själva angett att "på vår ort" och att vi andra skattebetalare ska ta hänsyn till deras val (eller icke-val) av hemort och vilka arbetsmöjligheter som finns (eller inte finns) där.
    Samtidigt som vi kräver att människor som är arbetslösa ska vara beredda att flytta. 
  • Anonym (Måzar­t)
    Thu 2 Dec 2021 09:32
    Padirac skrev 2021-12-01 22:07:33 följande:
    Se där - lite förakt för fattiga så här en onsdag kväll Kräks

    Det är vetenskapligt belagt att föräldrarnas utbildningsbakgrund har stor inverkan på hur väl barn lyckas i skolan. 


    En del av det som genetiken och hemmiljön ger i sämre förutsättningar, går att kompensera med tid. Dvs att barnen lär sig studieteknik, får hjälp att förbättra sitt arbetsminne och förstås också lägger mer tid på skolarbetet och sina läxor. Men det funkar inte heller så bra om du bor 2 vuxna och 6 barn i 3 rok. Det är ett känt problem att barnen inte har någonstans att gå undan och göra läxor.

Svar på tråden Flerbarnstillägg - argument för och emot.