• Anotherone

    F-ledig, ska månadslönen sänkas?

    Ebo88 skrev 2021-11-24 07:44:01 följande:
    Din kollega gör ju fel. F.kassan kommer få reda på att hon inte jobbar heltid och inte tar ut f.ledigt så hennes SGI kommer att påverkas.

    Jag har en tjänst på 80% på ett nytt jobb sen januari 2021. (mån-tor) men på fredagar så lägger jag en f.ledig dag bara för att min SGI inte ska sänkas till den årslön jag har idag, från nya jobbet. Jag säkrar ju min förra årslön på heltid genom att göra så. Hade jag inte lagt in en f.ledig dag så hade min årslön baserats på en årslön på endast 80% så om jag blir sjukskriven igen eller mammaledig så skulle jag i så fall inte ha fått lika mycket om jag inte lägger en f.dag
    Kollegan gör inte fel i sak.
    Det finns två olika sorts föräldraledighet, en där man går ner i tid utan att ta ut föräldrapenning. Då sänks ens SGI. 
    Och sen en där man täcker upp med att ta ut föräldrapenning och därmed bibehåller in SGI.

    Hur det ser ut från arbetsgivarsidan är dock detsamma. Två medarbetare med 100% tjänst i botten som väljer att gå ner 20% får löneavdrag med 20% = får 80% lön utbetalt varje månad. Sen om den ena tar ut föräldrapenning och den andra inte är inte relevant för arbetsgivaren. Det är upp till personen själv.

    Kollegan som inte tar ut föräldrapenning lär förr eller senare vabba eller kanske blir hen sjuk. Då utreder FK underlaget, dvs personens SGI. I det läget brukar man också skicka en förfrågan till arbetsgivaren som ska intyga de uppgifter man lämnar. Om medarbetaren anger sin årslön på heltid och jag från arbetsgivarsidan anger en lön på 80% så kommer de ju att återkomma med motfrågor och så småningom sänka SGI'n. Det tråkiga för kollegan om hen inte tar ut f-penning är ju om hen "tror" att det inte spelar roll. Det kan bli en trist överraskning sen i så fall.

    3 §   Det finns följande sex former av föräldraledighet för vård av barn m.m.:
       1. Hel ledighet för en kvinnlig arbetstagare i samband med hennes barns födelse och för amning (mammaledighet, 4 §).
       2. Hel ledighet för en förälder tills barnet blivit 18 månader eller, under förutsättning att föräldern då har hel föräldrapenning, för tid därefter (hel ledighet med eller utan föräldrapenning, 5 §).
       3. Ledighet för en förälder i form av förkortning av normal arbetstid med tre fjärdedelar, hälften, en fjärdedel eller en åttondel medan föräldern har tre fjärdedels, halv, en fjärdedels respektive en åttondels föräldrapenning (delledighet med föräldrapenning, 6 §).
       4. Ledighet för en förälder i form av förkortning av normal arbetstid med upp till en fjärdedel tills, i huvudfallet, barnet fyllt åtta år (delledighet utan föräldrapenning, 7 §).
       5. Ledighet för en arbetstagares tillfälliga vård av barn (ledighet med tillfällig föräldrapenning m.m., 8 §).
       6. Ledighet för en förälder i form av förkortning av normal arbetstid med upp till en fjärdedel om det för barnet lämnas omvårdnadsbidrag (ledighet med omvårdnadsbidrag, 9 §).
  • Anotherone
    Ebo88 skrev 2021-11-24 09:44:13 följande:
    Men hon gör väl fel i sak när hon säger att hon tar p.pennig och behåller samma lön fast sen tar hon inte ut det ? TS skriver ju att hon tar ut f.penning och inte f.ledighet? Men hon ansöker inte om det hos f.kassan. Då gör hon ju fel, för hon behöver ju sin månadslön.
    Jag vet inte vad du menar men ur ett arbetsgivarperspektiv är det samma sak. Jag jobbar själv till viss del med den typen av frågor och vi lägger in föräldraledig och anger omfattning och period. Därav får personen ett löneavdrag.
    Sen om vederbörande tar ut f-penning eller inte, eller om hen sänker sin SGI eller inte är inte relevant för arbetsgivaren.
    Det vi vill veta är hur många % du vill vara ledig och så läggs ett schema på resterande tid som medarbetaren ska fullgöra. Oftast vill man jobba 75 eller 80%, men det kan vara allt från 75 till 92 till 97%.

    Vad ts menar med "stämplar ut" framkommer inte exakt.
    Om det är så att kollegan lägger föräldraledigt en vecka i taget så hade jag sagt nej som arbetsgivare för det är emot lagen. Lagen ger rätt till ledighet i tre perioder per år. Lägger man vecka för vecka så har man använt upp sina tre perioder efter tre veckor.
    Det gör det också väldigt svårt för mig som arbetsgivare att planera verksamheten (och därför finns den skrivningen i lagen).
    Däremot om du söker 2 mån i förväg att du har för avsikt att jobba 75% från 1/1 - 31/12 nästa år så godkänner chefen det, man lägger en frånvaro på 25% (som då drar 25% från din lön varje månad) och ett schema på de 75% du ska jobba. Och därmed vet också chefen att under nästa kalenderår kommer jag att ha en vakans på 25% som måste fyllas på något sätt. De flesta enheter på vår verksamhet har flera personer som arbetar deltid på detta sättet pga barn under 8 år så det brukar bli att man måste anställa motsvarande 1-2 vikarier på heltid för att täcka.
  • Anotherone
    sextiotalist skrev 2021-11-25 06:42:30 följande:
    Det är inte mot lagen att tillåta detta som arbetsgivare, däremot har arbetsgivaren rätt att säga nej.

    Det finns många arbetsplatser som det skulle fungera eftersom alla arbetsplatser inte har schemaläggning
    Det är sant. Men de flesta arbetsgivare jag känner till kan inte på veckobasis ändra eller justera scheman på det sätt som du beskriver för att någon med kort varsel lägger in att hen vill vara ledig.
    Lagen säger att gränsen går vid tre perioder. Men finns möjlighet kan en chef bevilja 100 perioder. Om personen har fp att ta ut, för barn äldre än 18 mån hänger rätten till ledighet på att man tar ut fp i motsvarande omfattning för hel frånvaro.
    Det kan man förstås också bevilja ändå - men då skulle jag starkt rekommendera att man lägger in tjänstledighet istället för föräldraledighet eftersom man helt satt lagarna ur spel. Samt att man då får mer rättvisande frånvarostatistik.
  • Anotherone
    sextiotalist skrev 2021-11-25 10:09:04 följande:
    Lagen säger att arbetsgivaren kan inte neka föräldraledighet under dessa förutsättningar. Lagen hindrar inte något annat. Det kan finnas policys och avtal på arbetsplatsen som kan vara betydligt generösare än lagen. Det innebär inte att lagen sätts ur spel och än en gång. Det finns många arbetsplatser där man inte schemalägger arbetstagarna
    Det jag menade med att lagen sätts ur spel är att en arbetsgivare kan bevilja ledighet mer än 3 perioder per år. Samt då även bevilja en medarbetare med barn äldre än 18 mån att vara ledig utan att hen har dagar kvar.
    I DE fallen bör man inte kalla det föräldraledighet. För den personen har inte för avsikt att ta ut fp, hen kanske inte ens har dagar kvar. Där kan man visst bevilja ledighet men kalla det då för tjänstledighet istället då det inte är kopplat till föräldraledighetslagen. Sen finns det förstås arbetsgivare som inte redovisar statistik (eller rättare sagt, inte bryr sig om huruvida den är korrekt eller ej) men vill man det så bör man kalla saker för sitt rätta namn.
  • Anotherone
    sextiotalist skrev 2021-11-25 13:44:38 följande:
    Men lagen sätts inte ur spel. Det finns många lagar som är dispositiva i olika grader. 
    Här har man en lag som är tvingande för AG, dvs AG har skyldighet att bevilja tjänstledigt så en förälder kan vara föräldraledig. Men det finns inget som säger att en AG kan vara mer generös. Det är fortfarande kopplat till föräldraledighetslagen. 
    Och för övrigt så är man tjänstledig även när man är föräldraledig, men orsaken är att man ska ta hand om sina barn. Så det är det rätta namnet.
    Det finns avtal där man får förkortat arbetstid upp till barnet är 12 år (lagen säger att man har rätt till detta upp till barnet är 8 år). Det finns säkert fler lokala avtal som är kopplat till föräldraledighet
    Absolut, om en arbetsgivare vill så kan hen tänja på reglerna på det sättet. Eller helt strunta i dem med flit eller av okunskap.  Men faktum kvarstår sett till korrekt statistik och även kostnader, att det är önskvärt att kalla saker för dess rätta namn.
    En medarbetare har inte laglig rätt att få vara föräldraledig en fredag i april för ett barn som är två år gammalt men där föräldradagarna är slut. Chefen kan säga ja på precis vilka grunder som helst. Men en sund organisation har koll på lagar och regler och är (bör vara) försiktig med att införa policys eller "hantera frågor" på sätt som inte har stöd i lagar eller avtal. Eftersom det kan innebära att en annan person kommer med samma begäran tre veckor senare men får nej. Utan direkt förklaring.
    Att registrera en frånvaro som föräldraledighet kan också innebära kostnader på det viset att man kompenserar för tjänstepension inom vissa avtal för just föräldraledighet. Men inte för tjänstledighet (som man inte har någon laglig rätt till överhuvudtaget). 
    Det är skillnad på att vilja och få. Jämfört med att med flit göra avsteg från lagar och avtal. Att vissa delar av lagarna är dispositiva är jag väl medveten om.
  • Anotherone
    GGN skrev 2021-11-25 21:19:34 följande:
    Absolut, men i det fallet är det arbetsgivaren som har sista ordet gällande hur schemat ska se ut. Jag anar att det finns en anledning till att hon ljuger om att hon tar ut dagar.
    Det är inte arbetsgivaren som bestämmer hur ledigheten ska förläggas. Oavsett vilken sorts föräldraledighet det gäller så ska arbetstiden läggas enligt arbetstagarens önskemål om det inte innebär påtaglig störning för verksamheten. Men det här är när man arbetar med det som följer inom lagarnas regelverk (och ev. kollektivavtal). Beviljar man ledigheter utan koppling till lag så kan man heller inte förvänta sig lagens stöd i förläggning av schema. Man kan inte både ha kakan och äta den.
  • Anotherone
    sextiotalist skrev 2021-11-25 14:37:00 följande:
    Suck, du har fortfarande förstått meningen med dispositiva lagar. Jag är rätt säker på att de som hanterar detta med lokala avtal är fullt medvetna om vad som gäller och fortfarande så är det inget tänjande av lagen. Lagen säger att man har rätt till 3ggr per år, men inte begränsat antalet ledigheter uppåt. Lagen säger att AG har rätt att få in ansökan tre månader innan, och kan neka om det inte uppfylls, men inte att AG måste neka om den kommer in efter tre månader 
    Det finns folk på min arbetsplats som är föräldralediga vid korta tillfällen upp till barnet börjar skolan. De är föräldralediga eftersom de tar ledig för att vara med sina barn, om de sedan tar ut pengar från FK är inget som kollas av. Här har man förtroende för sina medarbetare.
    Nej, det läggs inget schema. 
    Jag vet precis vad dispositiv betyder, mitt eget kollektivavtal använder det gällande exempelvis LAS och föräldraledighetslagen. Vilken för övrigt säger att ledighet ska sökas 2 månader innan, inte 3 månader. Men kanske är det ditt kollektivavtal som har den skrivningen?

    Sen handlar det inte om förtroende utan just att kalla saker vid dess rätta namn. De flesta verksamheter jag känner till vill ha koll på varför folk är lediga och inte betala ut tex. tjänstepension för tid som är "tjänstledig för att jag vill det" och inte lagstadgade ledigheter. De kan absolut förekomma om möjligheten finns i verksamheten. 
  • Anotherone
    sextiotalist skrev 2021-11-26 07:35:23 följande:
    Har ingen aning om exakt hur vårt kollektivavtal har för skrivning om detta eftersom det är passé.

    Just nu kollar jag pension ;).

    Men än en gång. AG kan, utan att varken tänja eller bryta mot lagen, bevilja 10 ggr föräldraledighet för en anställd.

    Däremot finns det begränsningar nät det gäller förmåner kring detta
    Men hur menar du att arbetsgivaren ska hantera eventuella förmåner om obetänksamma chefer godkänner föräldraledighet som inte är föräldraledighet? 
    Och som du refererar till lagar och dispositiva regler så bör du ha koll på att det är lagen som säger 2 mån. Inte kollektivavtal.
  • Anotherone
    Limeblad skrev 2021-11-26 08:34:36 följande:
    Nu har jag läst typ fyra gånger och fattar verkligen inte. Hur kan hennes årsinkomst vara högre om hon (som du) tar en obetald ledig dag varje vecka?
    Jag förstår inte heller det. Om inte ts menar att kollegan tar komp/flex eller liknande. Men det bygger ju i så fall på att hen arbetar mer tid andra dagar för att få loss så pass många timmar att ta ut.
  • Anotherone
    Limeblad skrev 2021-11-26 09:21:01 följande:
    Jag är inne på att ts tror att det är skillnad på de här uppläggen: Ha en lön på 100% och ett löneavdrag för varje enskild dag man är ledig jämfört med att ha en lön på 80% baserat på att man är ledig 1/5 arbetsdagar i veckan (alltså utan avdrag). Årsinkomsten kommer ju på båda räknesätten vara 80% av ordinarie lön.
    Saken är att det bör hanteras på samma sätt. Om jag är anställd 100% och är ledig 20% så sänker man inte någons anställning. Jag har rätt till min heltid direkt när min ledighet går ut, om jag inte ansöker om en förlängning. 
    Så om vi förutsätter att båda två har en heltid i grunden och är lediga 20% blir det sedan en schemateknisk sak att fördela de 80% som man tjänstgör. En person kan ha som önskemål att vara ledig varje fredag medan en annan istället vill arbeta varje dag måndag-fredag men gå hem tidigare. Är detta tänkt att vara längre än en månad så säger de flesta kollektivavtal att man inte gör avdrag per dag utan då lägger man 20% ledighet som dras löpande. Dvs man tar inte och räknar frånvaro som antal fredagar som infaller i en månad  x summa. Utan man drar 20% rakt av oavsett hur många fredagar som infaller under en specifik månad.
    Sen kan man förstås ha en deltidsanställning på 80% och ha ett  avtal på det. Då görs inget avdrag. 
    Skillnaden är också att en person som är anställd 100% och är ledig på deltid och skyddar sin SGI kommer att ha en SGI fastställd såsom för 100% hos F-kassan. En person som är anställd på 80% och arbetar 80% kan inte "skapa" en högre SGI genom att jobba 80% och ta FP 20% om man aldrig haft en heltidsanställning som SGI'n är beräknad på från första början. Jag kan ha fel och FK's regler är inte min specialitet men det svaret har jag själv fått.
Svar på tråden F-ledig, ska månadslönen sänkas?