• Ons 5 jan 22:52
  5699 visningar
  6 svar
  6
  5699

  Tips på hundraser

  Vi har idag en långhårig dvärg tax tik och när hon är 7 - 8 år planerar vi att skaffa en till hund. Familjen består då av två barn 6 år och 3 år och två vuxna. 


   


  Varför vill vi ha en till hund? 
  Vår hund är idag vårt stora intresse och skulle vilja ha en till innan tiken blir för gammal och som kan fortsätta utveckla intresset vi har. Tiken vi har idag är inte så arbetsvillig och vi skulle vilja ha en som är tycker det är kul att hitta på grejer (agility, lydnad/trix och nosework). Idag kör vi enbart nosework och lite lydnad, intresset är måttligt från hunden. Jag har lånat andra hundar som varit mycket mer intresserade.  


   


  Var erbjuder vi en hund? 
  En vanlig veckodag börjar med en kortare kissrunda. 5 km promenad på lunchen. Husse jobbar hemifrån så ingen ensamtid. Eftermiddagspromenad 2-3 km, på kvällen kasta boll i trädgården (höjdpunkten för tiken) och en sista kort kissrunda innan läggdags. 1 kväll i veckan har vi päls/tassvård. 2-3 gånger i veckan nosework. 1-2 gånger i veckan trix/lydnad. 


  Helgerna blir det alltid minst ett par timmar i skogen där vi i bland spårar lite. Exempelvis så kan tiken har hittat kantareller åt oss (och har gjort).


   


  Vad vi gillar med tiken vi har idag: 


  Hon är liten (4,5 kg) och lätt att ha med sig. 
  Hon fäller väldigt lite. 
  Hon är en knähund som gärna vill ligga nära eller i knät. 

  Vad vi inte gillar med tiken idag: 


  Hon har varit och är väldigt rädd och har varit något som vi jobbat mycket med och blivit mycket bättre. Men helt i mål kommer vi nog aldrig. 
  Hon är väldigt familjekär och gillar inte att gå promenad om inte alla i familjen är med. 
  Hon vaktar lite väl mycket familjen. Även om vi gillar att hon skäller för att uppmärksamma oss på gäster så måste vi alltid förbereda henne mycket för att träffa nya personer. Här skulle vi vilja att hon var lite vänligare. 
  Lite mer go i hunden och kunna köra agility hade varit roligt. Tiken vi har idag har varit svårt att få intresserad om vi inte har något väldigt väldigt gott.

  Raser vi har övervägt: 


  Strävhårig tax
  Corgi 
  Middle spitz
  Västgöra spets
  Shelti
  Papillion

  Vi är lite oroliga att de sista fyra raserna fäller för mycket, samtidigt som vi vill gärna ha en mjuk päls på hunden.

  Har ni några tips på andra raser eller erfarenheter av de raserna vi övervägt som ni tror kan passa / inte passa oss. Vi är väldigt tacksamma för hjälpen!

Svar på tråden Tips på hundraser
 • Fre 7 jan 05:20
  #1

  Strävhårig tax är ju en jakthund och kräver förmodligen mer än ni kan erbjuda så den hade jag skippat. Dom andra raserna kan absolut passa er. Kan ni tänka er en större ras så kolla på bedlingtonterriern och måste den inte ha mjukpäls är dvärgschnauzern ett alternativ. Pudel är ju också ett bra alternativ.

 • Lör 8 jan 04:56
  #2

  Tack! Det ska jag kolla upp!

 • Lör 8 jan 05:14
  #3

  Ni verkar kunna erbjuda en vovve den bästa av världar!? Är rasen viktig? Vovven man älskar blir älskansvärd. En liten knähund kan vara "jobbigare" att ta hand om än en stor "kamphund" om man som människa inte vet hur man ska fostra vovven. Vovven blir som tonårsbarnet på BUP......*typ*. Hunden är en direkt spegling av sin matte/husse.

 • Tis 11 jan 19:49
  #4

  Verkligen tänkvärt! Tack!

 • Sön 16 jan 22:46
  #5

  Dvärgpudel är lättlärd och fäller inte, cavalier King Charles spaniel är supersnäll och älskar att träna, men också att mysa.

 • Sön 16 jan 22:54
  #6
  mari123 skrev 2022-01-08 05:14:37 följande:

  Ni verkar kunna erbjuda en vovve den bästa av världar!? Är rasen viktig? Vovven man älskar blir älskansvärd. En liten knähund kan vara "jobbigare" att ta hand om än en stor "kamphund" om man som människa inte vet hur man ska fostra vovven. Vovven blir som tonårsbarnet på BUP......*typ*. Hunden är en direkt spegling av sin matte/husse.


  Klart rasen är viktig... Det avgör hälsoförutsättningar, aktivitetsnivå, storlek mm... Vore ju tex dumt om ts skaffade en hund som inte klarar promenader pga andningsproblem?

  Ts: strävhåriga taxen har jag ingen större koll på, i övrigt tycker jag er lista är bra. Dvärgschnauzer, pudel och dansk/svensk gårdshund är andra alternativ. Hur ser ni på pälsvård?
Svar på tråden Tips på hundraser
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...