• Lör 8 jan 16:50
  5157 visningar
  27 svar
  27
  5157

  Behöver du hjälp med ekonomi?

  Förra året fick jag en ny kollega på jobbet som jag snabbt började att tycka om. Vi fungerade bra ihop och var båda väldigt sociala. Han var 22 år gammal och jag fick ganska så snabbt reda på att han hade problem ekonomiskt. Han hade hamnat hos kronofogden och fått utmätning på sin lön. Tack vare att han var väldigt öppen och snäll som person så delade han med sig av sin situation och jag kände direkt att jag ville hjälpa honom. 

  Det intressanta var att teoretiskt borde han inte ha problem då han jobbat sedan han var 18, bodde litet och billigt men hans okunskap och synsätt på pengar ställde till det för honom. Jag hjälpte honom genom att gå igenom alla skulder, kolla på utgifter/inkomster, gav honom enkla tips och tillvägagångsätt att strukturerar upp sin ekonomi. Detta blev verkligen en vändpunkt för min kollega och jag fick honom att ta tag i sin ekonomin, lära sig enkla grunder och att faktiskt tycka det var roligt att ta eget ansvar för pengar. Han blev motiverad att började spara och blev av med ångesten och klumpen i magen varje gång han loggade in på sin bank. Tack vare våran dagliga kontakt via jobbet kunde jag följa upp och fortsätta peppa honom för att inte falla tillbaka i gamla mönster. Detta fann jag så otroligt roligt och givande att få hjälpa honom på fötter igen!


 • Svar på tråden Behöver du hjälp med ekonomi?
 • Lör 8 jan 16:54
  #1
  Jag insåg hur enkelt det är att hamna snett ekonomiskt från tidig ålder. Hur det kan påverka hela livet om man inte gör något åt det. Men pengar är tabu att prata om och vi vill ofta inte be om hjälp. Ville därför dela denna historia med er på detta forum, så om ni sitter i en liknande situation så behöver man inte känna sig ensam och dålig som person. Är det så att någon vill ha hjälp med sin ekonomi, stort som smått så får man gärna skriva till mig privat här på hemsidan. Om man vill ha någon att bolla funderingar och tankar med. Delar gärna med mig hur jag lägger upp min ekonomi för att ha kolla på allt! Glad Jag både lever ett härligt liv utan att kompromissa och sparar till saker för mig och min familj! 

  Ha det fint alla som läser detta, mvh MarcusGlad

 • Lör 8 jan 18:33
  #2

  Hej på dig!
  Det var ju en fin gest av dig att göra det för din kollega, vilken tur att han kände sig mottaglig för hjälpen också.
  Jag behöver inte hjälp med ekonomin utifrån det perspektivet, jag är född och uppväxt med föräldrar som hade en ohälsosam relation till pengar. Levde och bodde över sina tillgångar, använde barnens (våra) sparpengar, osv osv. 


  Min far gick bort i mina tonår och min mor spårade fort ur med pengarna och har levt på sina 3 barn, varit hos fogden, gått på existensminimum och ändå fortsatt spendera.

  så resultatet av det hela är att jag har en stark ångestrelation till pengar utifrån att spendera, jag skulle gärna spara 2 månadslöner på en gång och leva på luft och det skulle ändå inte vara tillräckligt för mig. 


  sån har jag blivit.

  Och då är jag sambo, med ett barn på 2 år, båda jobbar heltid, jag med ok lön på 33 000 kr före skatt. Känns tyvärr ändå inte som tillräckligt. 

 • Anonym (Hålle­r med)
  Lör 8 jan 18:36
  #3

  Har också varit med och hjälpt en kollega som hade utmätning. Det jag tycker är tragiskt är att inte det ingår i skolan att lära sig hushållsekonomi. Det ska ingå i hemkunskapen men sällan det gör det tyvärr.

  Sen som du skriver måste tabustämplen bort. I varje kommun skall det finnas en buget/skuldrådgivare. Dessa måste vara mer tillgängliga.

  Sen finns det tyvärr en kategori med skuldsatta som inte går att hjälpa, dom ser inte problemet utan där får man bara acceptera att dom kommer alltid leva med skulder.

 • Anonym (A)
  Lör 8 jan 18:49
  #4

  Och vad kostar den här hjälpen isf?

 • Lör 8 jan 19:29
  #5

  Jag tror som ni nämner att både föräldrar och skola har stor inverkan på våran syn på pengar när vi växer upp. I skolan fick man inte lära sig något om "riktig" ekonomi alls tyvärr.

 • Lör 8 jan 19:33
  #6
  +1
  Anonym (A) skrev 2022-01-08 18:49:58 följande:

  Och vad kostar den här hjälpen isf?


  Kostar ingenting, ville bara höja frågan och om någon känner sig i behov av stöd/hjälp kunna erbjuda mig att hjälpa. Hjälpa folk med ekonomi och att bryta sig ur ekonomifällan med skulder, lån och begränsningar, det mig glad!
 • Lör 8 jan 20:00
  #7

  Kollar man statistik från året 2020 så fanns det 402 205st personer med skulder till kronofogden. Under året 2020 hanterades 8,36 miljoner inkassoärenden. Dessa siffror har under många år ökat, tycker därför det är så viktigt att prata om det och försöka hjälpa varandra.

 • Anonym (Vänst­er är ett skälls­ord)
  Lör 8 jan 20:12
  #8
  Marcuuss skrev 2022-01-08 19:29:51 följande:

  Jag tror som ni nämner att både föräldrar och skola har stor inverkan på våran syn på pengar när vi växer upp. I skolan fick man inte lära sig något om "riktig" ekonomi alls tyvärr.


  Skitsnack att man inte får lära sig grundläggande privatekonomi i skolan...

  Kollar man ett par avsnitt "lyxfällan" så inser man ganska snart att den ekonomiska misären näst intill alltid bottnar i någon form av psykisk ohälsa.

  De som har svårt att "få ihop" sin privatekonomi har i 9 fall av 10 mer hjälp av en psykolog eller samtalsterapeut än en ekonom. 
 • Anonym (sjukp­ension­är)
  Sön 9 jan 19:52
  #9
  +3

  Jag kommer få ett rejält lyft inkomstmässigt i år men inte alls så det egentligen täcker utgiftsidan. Men jag kommer i alla fall ha råd att köpa riktigt smör igen. Jag vet att det kan låta jättefånigt men jag grät faktiskt när jag såg utbetalningsbeskedet för januari och insåg att jag kan köpa smör. Jag kommer kunna unna mig något annat gott också ibland, kanske en styckglass, Jag kommer kunna betala lite på mina skulder och köpa nya kläder och skor. Nya skor. Vilken dröm.

 • Sön 9 jan 23:12
  #10

  Låter som en tuff och påfrestande situation. Skönt att höra att dina inkomster ökar iår! Tveka inte att skriva till mig privat om du vill ha någon att prata med! Kanske kan vi kika på lösningar att sänka dina utgifter?

  Hur du än väljer att göra så hoppas jag det vänder och går bättre för dig.

Svar på tråden Behöver du hjälp med ekonomi?
Logga in
Bli medlem