• Anonym (Vänst­er är ett skälls­ord)
  Lör 8 jan 20:12
  4845 visningar
  27 svar
  Inlägg från Anonym (Vänster är ett skällsord) Visa alla inlägg
  27
  4845

  Behöver du hjälp med ekonomi?

  Marcuuss skrev 2022-01-08 19:29:51 följande:

  Jag tror som ni nämner att både föräldrar och skola har stor inverkan på våran syn på pengar när vi växer upp. I skolan fick man inte lära sig något om "riktig" ekonomi alls tyvärr.


  Skitsnack att man inte får lära sig grundläggande privatekonomi i skolan...

  Kollar man ett par avsnitt "lyxfällan" så inser man ganska snart att den ekonomiska misären näst intill alltid bottnar i någon form av psykisk ohälsa.

  De som har svårt att "få ihop" sin privatekonomi har i 9 fall av 10 mer hjälp av en psykolog eller samtalsterapeut än en ekonom. 
 • Anonym (Vänst­er är ett skälls­ord)
  Mån 10 jan 22:25
  #14
  Anonym (Ugglan) skrev 2022-01-10 21:45:56 följande:
  Men skuldsättning bland unga bara ökar på bred front senaste åren och alla de som börjar skuldsätta sig direkt vid 18/första jobbet har knappast hunnit utveckla psykisk ohälsa.

  Jag uppfattar att det finns en grupp där man tycker att "alla andra får så varför ska inte jag ha?". Vissa hetsar varandra att konsumera fast de inte har lön till att täcka det.
  Fullständig avsaknad av konsekvenstänk och bristande självkontroll kan väl absolut kategoriseras som "psykisk ohälsa"?

  De flesta har ju som unga gått igenom en period där "kung i baren" var en livsstil, de allra flesta tog det bara 1-2 månader där man levde på "nudlar ifrån Tokyo" sista halva på månaden och satte stereon i pant för att ha råd med hyran innan det klickade till i huvudet.
  Det gick upp ett ljus att det inte är hållbart att spendera mer än vad som kommer in.

  Den stora skillnaden idag mot när jag själv var ung (runt 25år sen) är ju alla dessa sätt att låna pengar och skuldsätta sig.
  De som hade problem att lägga band på sitt spenderande nådde botten ganska snart o det räckte med att sälja av stereon och tv-spelet så var de tillbaks på ruta 1 igen.
  När korthusen rasar för de som har problem idag så kan de ju ha levt på "sms-lån" och andra tvivelaktiga krediter med skyhöga räntor i flera år innan de till slut når botten, då har de redan mått skit en längre tid och lyckats dra på sig enorma skuldberg.
  När de då sitter där med många hundratusen i skuld och i bästa fall har en 5års period på existensminimum framför sig så är det ett otroligt djupt hål att ta sig ur.
Svar på tråden Behöver du hjälp med ekonomi?
Logga in
Bli medlem