Inlägg från: Anonym (11) |Visa alla inlägg
  • Anonym (11)

    Behöver du hjälp med ekonomi?

    Arbetar på gymnasiet.
    I sh-kurserna använder lärarna just Lyxfällan när de arbetar med avsnittet privatekonomi, som ingår i kurserna. Då brukar eleverna se på olika avsnitt i serien, diskutera vad som är problemet, varför personerna verkar ha hamnat där, vad som behöver förändras på individnivå, och hur, och vad samhället kan göra för att stötta de här personerna, eller hur man på samhällsnivå kan förändra. Mycket bra uppgift! Den här uppgiften tycker alla elever är bra, konkret, vettig. De förstår programmen eftersom de är så konkreta och det blir många diskussioner om hur deltagarna i programmet kunde hamna så snett. Det går också enkelt att sedan fundera öve sin egen privatekonom, eller sin familjs och fundera över hur man själv vill sköta sin ekonomi när man flyttat hemifrån. 

    Åtminstone på vår skola ser jag hur SH-lärarna jobbar mycket bra med detta så det är inte sant att man inte lär sig något om privatekonomi i skolan. Som någon redan skrivit så ingår det exempelvis i Hemkunskapen på högstadiet också. 

    Jag tror (det här är bara min egen personliga teori), att eftersom ungdomar idag nästan aldrig hanterar pengar i handen utan mest svishar till höger och vänster så är det kanske lätt för somliga att inte titta så mycket på siffran. Vissa behöver det där konkreta, känslan av sedlar i handen för att förstå pengars värde.
    Yngre barn idag får tex knappt kontanta veckopengar längre utan det sätts in på ett konto och affärerna vill knappt ha kontanter längre. Det blir ett annat tänkande runt pengar och siffror. För vissa kanske det blir för abstrakt och då är det enkelt att klicka hem lån. 

Svar på tråden Behöver du hjälp med ekonomi?